Loading...

#سوال_1354_ آیا صدقات و حقوق مالی را می توانیم به کسی بدهیم تا به اهلش بدهد یا خودمان باید به مستحق برسانیم؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣قال الصَّادِقُ علیه السلام فِی الرَّجُلِ یُعْطِی غَیْرَهُ الدَّرَاهِمَ یَقْسِمُهَا قَالَ یَجْرِی لَهُ مِنَ الْأَجْرِ مِثْلُ مَا یَجْرِی لِلْمُعْطِی وَ لَا یَنْقُصُ مِنْ أَجْرِهِ شَیْءٌ وَ لَوْ أَنَّ الْمَعْرُوفَ جَرَی عَلَی سَبْعِینَ یَداً لَأُوجِرُوا کُلُّهُمْ مِنْ غَیْرِ أَنْ یَنْقُصَ مِنْ أَجْرِ صَاحِبِهِ شَیْءٌ

📚فقیه ج2ص40

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که دراهمی به دیگری می دهد که آنها را تقسیم کند فرمود : پاداشی مانند آنچه برای عطا کننده جاری است برایش جاری می شود و از اجر او چیزی کم نمی شود و همانا اگر احسان و معروف بر هفتاد دست جاری شود، همه آنها اجر می برند، بدون اینکه از اجر صاحب آن چیزی کم شود!



2⃣عن شهاب بْنِ عَبْدِ رَبِّه قال: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه إِنِّی إِذَا وَجَبَتْ زَکَاتِی أَخْرَجْتُهَا فَأَدْفَعُ مِنْهَا إِلَی مَنْ أَثِقُ بِهِ یَقْسِمُهَا قَالَ نَعَمْ لَا بَأْسَ بِذَلِکَ أَمَا إِنَّهُ أَحَدُ الْمُعْطِین

📚کافی ج۴ص۱۷

شهاب گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من وقتی زکاتم واجب می شود آن را از مالم خارج می کنم و بخشی از آن را به فردی که به او #اطمینان و وثوق دارم می دهم تا آن را تقسیم کند. امام فرمود : بله! اشکالی ندارد. آگاه باش که او یکی از عطا کنندگان است!


3⃣علی بن شهاب بن عبد رَبِّهِ عَنْ أَبِیهِ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قال: الْمُعْطُونَ ثَلَاثَةٌ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِینَ وَ صَاحِبُ الْمَالِ وَ الَّذِی یَجْرِی عَلَی یَدَیْه

📚خصال ص۱۳۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : عطا کنندگان سه کس هستند : اللَّه رَبُّ العالمین و صاحب مال و آن کسی که بر دست او جاری می شود!



4⃣عن عَلِیِّ بْنِ یَقْطِینٍ قال: سَأَلْتُ أَبَاالْحَسَنِ عَمَّنْ یَلِی صَدَقَةَ الْعُشْرِ عَلَی مَنْ لَا بَأْسَ بِهِ فَقَالَ إِنْ کَانَ ثِقَةً فَمُرْهُ [أَنْ] یَضَعُهَا فِی مَوَاضِعِهَا وَ إِنْ لَمْ یَکُنْ ثِقَةً فَخُذْهَا مِنْهُ وَ ضَعْهَا فِی مَوَاضِعِهَا

📚کافی ج۳ص۵۳۹

علی بن یقطین گوید : از ابوالحسن صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که فرد بی مشکلی را عهده‌دار زکات عُشر می کند سؤال کردم؛ امام فرمود : اگر ثقه و مورد اطمینان است به او أمر کن که آن را در مواضع آن قرار دهد و اگر ثقه و مورد اطمینان نیست، آن را از او بگیر و خودت در مواضع آن قرار بده!



5⃣عَنْ أَبِی نَهْشَلٍ عَمَّنْ ذَکَرَهُ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: لَوْ جَرَی الْمَعْرُوفُ عَلَی ثَمَانِینَ کَفّاً لَأُوجِرُوا کُلُّهُمْ فِیهِ مِنْ غَیْرِ أَنْ یَنْقُصَ صَاحِبُهُ مِنْ أَجْرِهِ شَیْئاً.

📚 الکافی ج۴ص۱۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر احسان و معروف بر هشتاد دست گردش کند، همه آنها در مورد آن پاداش می برند، بدون اینکه از اجر صاحب آن چیزی کم شود!


6⃣عَنْ عَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنِ الرَّجُلِ یُعْطِی الرَّجُلَ الدَّرَاهِمَ یَقْسِمُهَا وَ یَضَعُهَا فِی مَوَاضِعِهَا وَ هُوَ مِمَّنْ تَحِلُّ لَهُ الصَّدَقَةُ قَالَ لَا بَأْسَ أَنْ یَأْخُذَ لِنَفْسِهِ کَمَا یُعْطِی غَیْرَهُ قَالَ وَ لَا یَجُوزُ لَهُ أَنْ یَأْخُذَ إِذَا أَمَرَهُ أَنْ یَضَعَهَا فِی مَوَاضِعَ مُسَمَّاةٍ إِلَّا بِإِذْنِهِ.

📚 الکافی ج۳ص۵۵۵

عبدالرحمن گوید : از ابوالحسن صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که به شخصی چندین درهم می دهد تا آنها را تقسیم کند و در جایگاه های آن قرار دهد و خود آن فرد از کسانی است که صدقه برایش حلال است سؤال کردم؛ امام فرمود : اشکالی ندارد که برای خودش نیز به مانند آنچه به دیگران می دهد بردارد و در صورتی که به او امر کرده باشد که در جایگاه‌های نامبرده شده‌ای قرار دهد، جز با اجازه او جائز نیست که از آن بردارد!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، صدقات و زکات و سائر حقوق و احسانهای مالی را می توان به دیگران داد تا آنها را در مواضع و جایگاه های آن تقسیم نمایند. البته لازم است که این افراد ثقه و مورد اطمینان باشند و عهده‌دار تقسیم کردنِ کسانی که مورد اطمینان و ثقه نیستند اجازه داده نشده است.

✅روشن است که دادن آن به مؤسساتی که ثقه نیستند و آگاهی علمی و فقهی لازم برای شناخت جایگاه‌های صدقات واجب و مستحب را ندارند صحیح نیست و لازم است که فرد با دست خودش یا به واسطه کسانی که ثقه هستند، اموال و احسان های خود را به جایگاه آن برساند.

✅ البته اگر دهنده مال محل تقسیم آن را خودش نام ببرد، در همان جایی که امر کرده است تقسیم می شود.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹