Loading...

سوال ١٨٣- آیا #اذان_و_اقامه واجب است یا مستحب؟


✅پاسخ :حسب وظیفه، گزیده ای از عین عباراتی که اهل بیت علیهم السلام در این مورد بیان فرموده اند، خدمت محبین آنها عرضه می شود :

عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ أَنَّهُ قَالَ أَدْنَی مَا یُجْزِی مِنَ الْأَذَانِ أَنْ تَفْتَتِحَ اللَّیْلَ بِأَذَانٍ وَ إِقَامَةٍ وَ تَفْتَتِحَ النَّهَارَ بِأَذَانٍ وَ إِقَامَةٍ وَ یُجْزِیکَ فِی سَائِرِ الصَّلَوَاتِ إِقَامَةٌ بِغَیْرِ أَذَانٍ
📚من لا یحضره الفقيه ج١ص٢٨۶

ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود :کمترین مقداری که از #اذان کفایت می کند این است که شب(یعنی نماز مغرب) را با اذان و اقامه آغاز کنی و روز (یعنی نماز صبح) را نیز با اذان و اقامه آغاز کنی و در سائر نمازها اقامه تنها بدون اذان کفایت می کند.

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قال... وَ لَا بُدَّ فِی الْفَجْرِ وَ الْمَغْرِبِ مِنْ أَذَانٍ وَ إِقَامَةٍ فِی الْحَضَرِ وَ السَّفَرِ لِأَنَّهُ لَا یُقَصَّرُ فِیهِمَا فِی حَضَرٍ وَ لَا سَفَرٍ وَ تُجْزِئُکَ إِقَامَةٌ بِغَیْرِ أَذَانٍ فِی الظُّهْرِ وَ الْعَصْرِ وَ الْعِشَاءِ الْآخِرَةِ وَ الْأَذَانُ وَ الْإِقَامَةُ فِی جَمِیعِ الصَّلَوَاتِ أَفْضَلُ
📚علل الشرایع ص٣٣٧

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :... در نماز صبح و مغرب چه در وطن و چه در سفر هیچ گریزی از اذان و اقامه نیست(لابد باید گفته شود) زیرا این دو نماز در سفر و وطن شکسته نمی شوند و در نماز ظهر و عصر و عشاء، اقامه بدون اذان برای تو کافی است ولی گفتن اذان و اقامه در همه نمازهای پنجگانه افضل و بهتر است.

سَمَاعَةَ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ لَا تُصَلِّ الْغَدَاةَ وَ الْمَغْرِبَ إِلَّا بِأَذَانٍ وَ إِقَامَةٍ وَ رُخِّصَ فِی سَائِرِ الصَّلَوَاتِ بِالْإِقَامَةِ وَ الْأَذَانُ أَفْضَلُ
📚تهذیب ج٢ ص۵١

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :نماز صبح و مغرب را نخوان مگر با اذان و اقامه، و امام برای سائر نمازهای یومیه به گفتن اقامه تنها رخصت فرمودند (و فرمودند) افضل این است که برای سائر نمازهای یومیه اذان هم گفته شود.

عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ قَالَ لِی أَبُو عَبْدِ اللَّهِ إِنَّکَ إِذَا أَذَّنْتَ وَ أَقَمْتَ صَلَّی خَلْفَکَ صَفَّانِ مِنَ الْمَلَائِکَةِ وَ إِنْ أَقَمْتَ إِقَامَةً بِغَیْرِ أَذَانٍ صَلَّی خَلْفَکَ صَفٌّ وَاحِدٌ
📚تهذیب ج٢ ص۵٢

ترجمه :محمد بن مسلم گوید:امام صادق علیه السلام به من فرمود :اگر تو اذان بگوئی و اقامه هم بگوئی دو صف از ملائکه پشت سر تو نماز می خوانند و اگر اقامه بدون اذان بگوئی، فقط یک صف پشت سر تو نماز می خوانند.

✅در روایات معتبر شیعه فضیلت و ثواب فراوانی برای اذان و اقامه بیان شده است و به عنوان یکی از حدود نماز قرار داده شده است و تنها در مواردی که اهل بیت علیهم السلام اجازه ترک آن و یا اکتفا نمودن به اقامه تنها و... نموده اند، می توان از رخصت ها استفاده نمود و هیچ روایتی که اذان و اقامه را مستحب بداند به این معنی که در حال اختیار بتوانی آن را ترک کنی، مشاهده نشده بلکه اهل بیت علیهم السلام برای اذان و اقامه و موارد رخصت آن حدودی را بیان نموده اند که برخی از آنها عرضه شد.

✅به روایات زیر نیز توجه کنید :

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْمَرْأَةِ تُؤَذِّنُ لِلصَّلَاةِ فَقَالَ حَسَنٌ إِنْ فَعَلَتْ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ أَجْزَأَهَا أَنْ تُکَبِّرَ وَ أَنْ تَشْهَدَ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ
📚تهذیب ج٢ ص۵٨

ترجمه :عبدالله گوید :از امام صادق علیه السلام پرسیدم آیا زن هم برای نماز اذان می گوید؟ فرمود:اگر این کار را انجام دهد نیکوست و اگر انجام نداد برای او کافی است که الله اکبر بگوید و شهادتین را نیز بگوید.

✅در حدیث دیگر امام صادق علیه السلام فرمود :بر عهده زن نیست که اذان و اقامه بگوید اگر اذان قبیله را بشنود و فقط شهادتین برای او کافی است ولی اگر اذان و اقامه بگوید افضل است.
📚من لا یحضره الفقيه ج١ص٢٩۸

✅در روایت دیگر امام باقر علیه السلام فرمود :اذان و اقامه و جمعه و جماعت بر زنان نیست.
📚خصال ص۵٨۵

✅امام صادق علیه السلام فرمود :در مسافرت، اقامه بدون اذان کفایت می کند.
📚من لا یحضره الفقيه ج١ص٢٩١

✅ابی بصیر گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد مردی که گفتن اقامه نماز را #فراموش می کند تا اینکه از نماز فارغ می شود، پرسیدم آیا نمازش را اعاده کند؟ امام فرمودند :نماز را اعاده نکند ولی دیگر به چنین کاری باز نگردد. (اقامه را فراموش نکند).
📚تهذیب ج٢ ص٢٧٩

✅احکام و حدود دیگری نیز در مورد اذان و اقامه وجود دارد که از جمله در وسائل الشیعه جلد چهارم وارد شده است و در صورت درخواست عرضه می شود إن شاءالله

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹