#سوال_1353_ آیا گناه فراموش شده هم نیاز به #استغفار دارد؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣فی وصیة رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله لابی ذر قال : إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَیَرَی ذَنْبَهُ کَأَنَّهُ تَحْتَ صَخْرَةٍ یَخَافُ أَنْ تَقَعَ عَلَیْهِ وَ إِنَّ الْکَافِرَ لَیَرَی ذَنْبَهُ کَأَنَّهُ ذُبَابٌ مَرَّ عَلَی أَنْفِهِ.
یَا أَبَا ذَرٍّ إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَیْراً جَعَلَ ذُنُوبَهُ بَیْنَ عَیْنَیْهِ مُمَثَّلَةً وَ الْإِثْمَ عَلَیْهِ ثَقِیلًا وَبِیلًا وَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ شَرّاً أَنْسَاهُ ذُنُوبَهُ
📚الأمالی الطوسی ج ۲ ص ۱۳۸
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به اباذر فرمودند : همانا مؤمن گناه خود را مانند صخره ای می بیند که در زیر آن قرار گرفته است و ترس این دارد که بر روی او بیفتد و همانا کافر گناهش را مانند مگسی می بیند که از مقابل بینی اش رد می شود!
ای اباذر! وقتی اللَّه تبارک و تعالی به بندهای اراده خیر داشته باشد، گناهانش را مجسم در برابر چشمانش قرار می دهد و گناه را بر او سنگین و وخیم قرار می دهد و وقتی اراده شر به بندهای داشته باشد گناهش را از یاد او می برد!
2⃣عَنْ سُفْیَانَ بْنِ السِّمْطِ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْداللَّهِ علیه السلام إِنَّ اللَّهَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَیْراً فَأَذْنَبَ ذَنْباً أَتْبَعَهُ بِنَقِمَةٍ وَ یُذَکِّرُهُ الِاسْتِغْفَارَ وَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ شَرّاً فَأَذْنَبَ ذَنْباً أَتْبَعَهُ بِنِعْمَةٍ لِیُنْسِیَهُ الِاسْتِغْفَارَ وَ یَتَمَادَی بِهَا وَ هُوَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَیْثُ لا یَعْلَمُونَ بِالنِّعَمِ عِنْدَ الْمَعَاصِی.
📚 الکافی ج2ص452
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی اللَّه اراده خیر به بنده ای داشته باشد، وقتی گناهی انجام داد کیفر و تنبیهی به دنبال او برایش می آورد و استغفار را به یاد او می آورد و هنگامی که به بنده ای اراده شر داشت و او گناهی انجام داد، بهدنبال آن نعمتی برایش می آورد تا استغفار را از یاد او ببرد و به آن ادامه دهد و این گفتار اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ (در سوره اعراف آیه 182) است که می فرماید : «به زودی از جایی که متوجه نیستند آنها را اندک اندک می گیریم»
3⃣عَنْ عِیسَی بْنِ رَاشِدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَلَیْهِ السَّلَامُ قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یُذْنِبُ ذَنْباً إِلَّا أُجِّلَ سَبْعَ سَاعَاتٍ فَإِنِ اسْتَغْفَرَ اللَّهَ غَفَرَ لَهُ وَ إِنَّهُ لَیَذْکُرُ ذَنْبَهُ بَعْدَ عِشْرِینَ سَنَةً فَیَسْتَغْفِرُ اللَّهَ فَیَغْفِرُ لَهُ وَ إِنَّ الْکَافِرَ لَیُنْسَی ذَنْبَهُ لِئَلَّا یَسْتَغْفِرَ اللَّهَ.
📚 بحار ج6ص34
عیسی گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : هیچ مؤمنی نیست که گناهی انجام دهد مگر اینکه هفت ساعت مهلت داده می شود، پس اگر از اللَّه طلب مغفرت نمود برایش می آمرزد و همانا مؤمن گناهش را بعد از بیست سال به یاد می آورد و از اللَّه استغفار می کند و اللَّه او را می آمرزد و همانا کافر گناهش از یادش برده می شود تا از اللَّه استغفار نکند!
4⃣عَنْ حَفْصٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَلَیْهِ السَّلَامُ قَالَ: کَانَ فِی مُنَاجَاةِ اللَّهِ تَعَالَی لِمُوسَی عَلَیْهِ السَّلَامُ یَا مُوسَی إِذَا رَأَیْتَ الْفَقْرَ مُقْبِلًا فَقُلْ مَرْحَباً بِشِعَارِ الصَّالِحِینَ وَ إِذَا رَأَیْتَ الْغِنَی مُقْبِلًا فَقُلْ ذَنْبٌ عُجِّلَتْ عُقُوبَتُهُ فَمَا فَتَحَ اللَّهُ عَلَی أَحَدٍ هَذِهِ الدُّنْیَا إِلَّا بِذَنْبٍ لِیُنْسِیَهُ ذَلِکَ الذَّنْبَ فَلَا یَتُوبَ فَیَکُونَ إِقْبَالُ الدُّنْیَا عَلَیْهِ عُقُوبَةً لِذُنُوبِهِ
📚 تفسیر القمّیّ ص۱۸۷و۱۸۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا در مناجات های اللَّه تعالی با موسی بن عمران علیه السلام از جمله این بود که : ای موسی! هنگامی که دیدی فقر روی آورده است بگو : مرحبا به شعار صالحین و وقتی دیدی بی نیازی روی آورد بگو : گناهی بود که عقوبت آن شتاب داده شد! پس اللَّه این دنیا را برای احدی گشایش نمی دهد مگر به خاطر گناهی، تا آن گناه را از یاد او ببرد و در نتیجه توبه نکند. پس اقبال دنیا به سوی او عقوبت گناهش می باشد!
5⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: قَالَ إِبْلِیسُ لَعَنَهُ اللَّهُ لِجُنُودِهِ إِذَا اسْتَمْکَنْتُ مِنِ ابْنِ آدَمَ فِی ثَلَاثٍ لَمْ أُبَالِ مَا عَمِلَ فَإِنَّهُ غَیْرُ مَقْبُولٍ مِنْهُ إِذَا اسْتَکْثَرَ عَمَلَهُ وَ نَسِیَ ذَنْبَهُ وَ دَخَلَهُ الْعُجْبُ
📚 الخصال ج ۱ ص ۵۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : ابلیس به لشکریان خود می گوید : وقتی بر سه چیز از فرزند آدم قدرت پیدا کنم، دیگر باکی از آنچه عمل انجام دهد ندارم زیرا از او قبول نمی شود :
1_ وقتی عمل خود را زیاد بشمارد!
2_ و گناهش را #فراموش کند!
3_ و عُجب به او داخل شود!
6⃣قَالَ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ علیه السلام : أَقِرُّوا عِنْدَ الْمُلْتَزَمِ بِمَا حَفِظْتُمْ مِنْ ذُنُوبِکُمْ وَ مَا لَمْ تَحْفَظُوهُ فَقُولُوا وَ مَا حَفِظَتْهُ عَلَیْنَا حَفَظَتُکَ وَ نَسِینَاهُ فَاغْفِرْهُ لَنَا....
📚 خصال ص617
امیرالمومنین صلوات اللَّه علیه فرمود : در نزد ملتزم (یعنی پشت کعبه) به آنچه از گناهان خود که حفظ کرده اید اقرار نمایید و آنچه را حفظ نکردهاید برای آنها بگویید : آنچه از (گناهان) ما نگهبانان تو حفظ نمودهاند و ما آنرا #فراموش کردهایم، آن را برای ما ببخش!
7⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْفَضْلِ قَالَ: قَالَ الصَّادِقُ علیه السلام لِبَعْضِ أَصْحَابِهِ إِذَا کَانَ لَیْلَةُ الْفِطْرِ فَصَلِّ الْمَغْرِبَ ثَلَاثاً ثُمَّ اسْجُدْ وَ قُلْ فِی سُجُودِکَ یَا ذَا الطَّوْلِ یَا ذَا الْحَوْلِ یَا مُصْطَفِیَ مُحَمَّدٍ وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی کُلَّ ذَنْبٍ أَذْنَبْتُهُ وَ نَسِیتُهُ وَ هُوَ عِنْدَکَ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ...
📚 أمالی الصدوق ص ۶۲
امام صادق صلوات اللَّه علیه به یکی از اصحاب فرمود : هنگامی که شب عید فطر شد، سه رکعت نماز مغرب را بخوان و سپس به سجده برو و در سجده خود بگو : ای صاحب بخشش و ای صاحب نیرو ای گزیننده و یاور محمد، بر محمد و آل محمد درود بفرست و هر گناهی را که من انجام داده ام و آن را #فراموش کرده ام و در نزد تو در کتاب مبین است ببخش!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره روشن است که فراموش کردن گناه توسط بنده به معنای برداشته شدن آن از دوش او نیست و نویسندگان الهی آن را ثبت و حفظ نمودهاند و گاهی بنده به خاطر اعمال خودش مستحق این فراموش کردن می شود.
اما بنده لازم است از آن گناهانی که فراموش نموده است نیز استغفار نمايد و بار آنها را از دوش خود بردارد و به این منظور در أدعیه مأثوره عبارات زیادی وارد شده است که دو مورد آن در حدیث 6⃣ و 7⃣ ذکر شده است.
✅ جهت آشنایی با یکی از عبارات وارده در روایات جهت استغفار برای گناهان فراموش شده، به حدیث زیر نیز توجه فرمایید :
8⃣ کَانَ عَلِیٌّ علیه السلام یَسْتَغْفِرُ سَبْعِینَ مَرَّةً فِی سَحَرِ کُلِّ لَیْلَةٍ بِعَقِبِ رَکْعَتَیِ الْفَجْرِ...اللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ نَسِیتُهُ فَأَحْصَیْتَهُ..
📚 البلد الأمین ص۳۸تا۴۶.
کفعمی در کتاب بلد الأمین روایت نموده است که امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در سحر بعد از نافله صبح هفتاد استغفار می کرد. یکی از موارد آن این است :
اللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ نَسِیتُهُ فَأَحْصَیْتَهُ
ترجمه : ای اللَّه! و از تو طلب بخشش می کنم برای هر گناهی که آن را #فراموش کردهام و تو آن شمارش نمودهای!
✅ همچنین در بخشی از دعایی که سید بن طاووس در 📚فلاح السائل ص237 از امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه برای تعقیب نمازهای پنجگانه روایت نموده است آمده است :
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْتَغْفِرُکَ مِنْ کُلِّ ذَنْبٍ عَلِمْتُهُ أَوْ جَهِلْتُهُ ذَکَرْتُهُ أَوْ نَسِیتُهُ أَخْطَأْتُهُ أَوْ تَعَمَّدْتُهُ هُوَ مِمَّا لَا أَشُکُّ أَنَّ نَفْسِی مُرْتَهَنَةٌ بِهِ وَ إِنْ کُنْتُ أُنْسِیتُهُ وَ غَفَلْتُ عَنْهُ
ترجمه : ای اللَّه! من از تو از هر گناهی طلب بخشش می کنم، چه آن را بدانم و چه ندانم، به یاد داشته باشم یا #فراموش کرده باشم، خطا کرده باشم یا از روی عمد انجام داده باشم. اینها از چیزهایی است که شک ندارم نفسم در گرو آن است، هر چند من آن را فراموش کرده باشم و از آن غافل و بیخبر باشم!
✅ پس برای گناهان فراموش شده هم باید تدارک توبه ببینیم تا در روز قیامت غافلگیر و گرفتار نشویم.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)