#سوال_1352_ حکم فردی که برای دلخوش و امیدوار کردن دیگران به آنها وعده می دهد ولی وفا نمی کند چیست؟
1⃣عن شُعَیْبٍ الْعَقَرْقُوفِیِّ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ مَنْ کَانَ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ و الْیَوْمِ الْآخِرِ فَلْیَفِ إِذَا وَعَدَ
📚کافی ج۲ص۳۶۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر کس به اللَّه و روز قیامت ایمان دارد، هنگامی که #وعده داد باید #وفا کند!
2⃣عن هشام بن سالم قال سَمِعْتُ أَبَا عَبْداللَّه یَقُولُ عِدَةُ الْمُؤْمِنِ أَخَاهُ نَذْرٌ لَا کَفَّارَةَ لَهُ فَمَنْ أَخْلَفَ فَبِخُلْفِ اللَّهِ بَدَأَ وَ لِمَقْتِهِ تَعَرَّضَ وَ ذَلِکَ قَوْلُهُ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفْعَلُونَ کَبُرَ مَقْتاً عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا ما لا تَفْعَلُونَ
📚کافی ج۲ص۳۶۳
هشام بن سالم گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : وعدهی مؤمن به برادرش نذری است که کفاره ندارد (یعنی در صورت خُلف نمی توان با کفاره جبران نمود)، پس کسی که خُلف وعده می کند، به خُلف با اللَّه آغاز کرده است و خود را در معرض #غضب او قرار داده است و این گفتار او (در سوره صف آیه ۲و۳) می باشد که می فرماید : «ای کسانی که ایمان آورده اید! چرا چیزی را می گوئید که انجام نمی دهید؟ خشم و غضب بزرگی نزد اللَّه دارد، اینکه بگوئید آنچه را انجام نمی دهید»!
3⃣عَنِ الرِّضَا قَالَ: إِنَّا أَهْلُ بَيْتٍ نَرَى مَا وَعَدْنَا عَلَيْنَا دَيْناً كَمَا صَنَعَ رَسُولُ اللَّهِ
📚مشكاة الأنوار ص ۱۷۳
امام رضا صلوات اللَّه علیه فرمود : ما اهل بیت آنچه را وعده می دهیم بدهی بر دوش خود می بینیم، همانگونه که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله چنین می کرد!
4⃣عَنْ یَزِیدَ الصَّائِغِ قال: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه رَجُلٌ عَلَی هَذَا الْأَمْرِ إِنْ حَدَّثَ کَذَبَ و إِنْ وَعَدَ أَخْلَفَ وَ إِنِ اؤْتُمِنَ خَانَ مَا مَنْزِلَتُهُ قَالَ هِیَ أَدْنَی الْمَنَازِلِ مِنَ الْکُفْرِ و لَیْسَ بِکَافِر
📚کافی ج۲ص۲۹۰
یزید صائغ گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی است که بر این امر تشیع است و اگر سخن بگوید دروغ می گوید و اگر وعده داد خُلف وعده می کند و اگر امین شمرده شد خیانت می کند!، منزلت و جایگاه او چیست؟ امام فرمودند : این نزدیکترین جایگاه ها به #کفر است ولی کافر نیست!
5⃣عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ أَحِبُّوا الصِّبْیَانَ وَ ارْحَمُوهُمْ وَ إِذَا وَعَدْتُمُوهُمْ شَیْئاً فَفُوا لَهُمْ فَإِنَّهُمْ لَا یَرَوْنَ [یَدرون] إِلَّا أَنَّکُمْ تَرْزُقُونَهُمْ
📚کافی ج۶ص۴۹
📚فقیه ج۳ص۴۸۳
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : کودکان را دوست بدارید و به آنها رحم کنید و اگر به آنها چیزی را #وعده دادید برایشان #وفا کنید، زیرا آنها نمی دانند و فکر می کنند که شما به آنها رزق می دهید!
6⃣قَالَ ابوعبدالله لِلْمُفَضَّلِ أُوصِیکَ بِسِتِّ خِصَالٍ تُبْلِغُهُنَّ شِیعَتِی قُلْتُ وَ مَا هُنَّ یَا سَیِّدِی قَالَ علیه السلام أَدَاءُ الْأَمَانَةِ إِلَی مَنِ ائْتَمَنَکَ.. إلی أَنْ قَالَ وَ لَا تَعِدَنَّ أَخَاکَ وَعْداً لَیْسَ فِی یَدِکَ وَفَاؤُهُ.
📚 بحار ج78ص251
امام صادق صلوات اللَّه علیه به مفضل فرمود : تو را به شش خصلت توصیه می کنم که حتماً آنها را به شیعیان من برسانی! مفضل گوید : گفتم : ای آقای من! آنها چیست؟ فرمود : تحویل دادن امانت به هر کسی که تو را امین شمرده است... تا آنجا که فرمود : و هرگز در هرگز به برادرت وعده ای که وفا کردن به آن در توانایی تو نیست مده!
7⃣عَنِ الْجَعْفَرِیِّ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا عَلَیْه السَّلَامُ قال: أَ تَدْرِی لِمَ سُمِّیَ إِسْمَاعِیلُ صَادِقَ الْوَعْدِ قُلْتُ لَا أَدْرِی قَالَ وَعَدَ رَجُلًا فَجَلَسَ لَهُ حَوْلًا یَنْتَظِرُهُ
📚علل الشرائع ص37
جعفری گوید : امام رضا صلوات اللَّه علیه فرمود : می دانی چرا اسماعیل صادق الوعد نامیده شد؟ گفتم : نمیدانم ! فرمود : با شخصی وعده کرد و یکسال به انتظار او نشست!
✅ با توجه به روایات فوق و روایات فراوان دیگر، کسی که وعده ای می دهد باید به آن وفا کند و کسی که قصد وفا کردن ندارد نباید وعده بدهد و وعده ای که وفا کردن به آن در توان شخص نيست نباید بدهد.
لذا هیچ کسی حق ندارد برای دلخوشی و امیدوار کردن دیگران به آنها وعدهاي بدهد که #قصد یا #توان انجام آن را ندارد، هر چند آن شخص #کودک باشد و خُلف وعده در آیات و روایات فوق و غیره به شدت مذمت شده است.
✅ البته در مورد وعده دادن به زوجه چند روایت خاص رسیده است که در جای خود مورد بررسی قرار می گیرد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)