سوال١٧۶- آیا #ناامیدی از #گناهان_کبیره است؟
✅پاسخ :
عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ یَقُولُ إِنَّ مِنَ الْکَبَائِرِ عُقُوقَ الْوَالِدَیْنِ وَ الْیَأْسَ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ وَ الْأَمْنَ مِنْ مَکْرِ اللَّهِ
📚کافی ج ٢ص٢٧٨
ترجمه :عبدالله گوید :شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود :همانا از جمله #گناهان_کبیره عقوق(نافرمانی و آزردن) پدر و مادر و ناامیدی از رحمت الهی و ایمن دانستن (خود) از مکر الهی است.
✅در روایات فراوانی ناامیدی از رحمت الهی جزو گناهان کبیره شمرده شده است.
✅امیرالمؤمنین صلوات الله علیه در وصیت به امام حسین علیه السلام فرمود :ای فرزندم؛ هیچ گناه کاری را ناامید مکن...
📚بحار ج ٧٧ص٢٨٩
أَنَّ عَلِیَّ بْنَ الْحُسَیْنِ قِیلَ لَهُ إِنَّ مُحَمَّدَ بْنَ شِهَابٍ الزُّهْرِیَّ اخْتَلَطَ عَقْلُهُ فَلَیْسَ یَتَکَلَّمُ فَخَرَجَ حَتَّی دَنَا مِنْهُ فَلَمَّا رَآهُ مُحَمَّدُ بْنُ شِهَابٍ عَرَفَهُ فَقَالَ لَهُ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ مَا لَکَ قَالَ وُلِّیتُ وِلَایَةً فَأَصَبْتُ دَماً قَتَلْتُ رَجُلًا فَدَخَلَنِی مَا تَرَی فَقَالَ لَهُ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ لَأَنَا عَلَیْکَ مِنْ یَأْسِکَ مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ أَشَدُّ خَوْفاً مِنِّی عَلَیْکَ مِمَّا أَتَیْتَ
📚کافی ج ٧ص٢٩۶
ترجمه :در حدیثی آمده است که به امام سجاد علیه السلام گفته شد که زهری عقلش به هم ریخته است و با کسی تکلم نمی کند، امام بیرون آمدند تا اینکه به او نزدیک شدند، وقتی زهری امام را دید او را شناخت، امام به او فرمود :تو را چه شده است؟ گفت:والی جائی شدم و دچار یک خون شدم و مردی را کشتم پس این حالتی که می بینی بر من وارد شد. امام سجاد علیه السلام به او فرمود :همانا ترس من بر تو به خاطر ناامیدی از رحمت الهی شدیدتر از ترس من بر تو به خاطر قتلی که انجام دادی می باشد...
✅یأس و ناامیدی از اجابت دعا نیز در روایات مورد مذمت واقع شده است :
در حدیثی امام صادق علیه السلام از قول حضرت ابراهیم علی نبینا و آله و علیه السلام فرمود :
وَ إِذَا أَبْغَضَ عَبْداً عَجَّلَ لَهُ دَعْوَتَهُ أَوْ أَلْقَی فِی قَلْبِهِ الْیَأْسَ مِنْهَا
وقتی بنده ای مورد بغض الهی باشد، دعا و درخواست او را سریعا به او می دهد و یا در دل او یأس و ناامیدی ایجاد می کند(که دست از دعا بکشد)
📚بحار ج ٧۶ص١٩
✅صفوان گوید :من نزد امام صادق علیه السلام حاضر بودم که ایشان قبل از تکبیر نماز رو به قبله نمودند و گفتند :
اللّهُمَّ لاَ تُوءْیِسْنِی مِنْ رَوْحِکَ، وَ لاَ تُقَنِّطْنِی مِنْ رَحْمَتِکَ، وَ لاَ تُوءْمِنِّی مَکْرَکَ؛ فَإِنَّهُ لاَ یَأْمَنُ مَکْرَ اللّهِ إِلاَّ الْقَوْمُ الْخَاسِرُونَ»
یعنی :ای الله، مرا دچار یأس از روح و رحمتت مکن و از رحمتت مرا ناامید مگردان و مرا از مکر و کیفر خود آسوده خاطر و ایمن منما زیرا از مکر الهی خود را ایمن نمی دادند مگر قوم زیان کاران.
صفوان گوید من گفتم : فدایت شوم، من این دعا را از احدی قبل از شما نشنیدم! امام فرمودند :همانا از بزرگترین گناهان کبیره در نزد الله یأس از روح و رحمت الهی و ناامیدی از رحمت الله و امنیت از مکر الهی است.
📚کافی ج ٢ص۵۴۴
✅دعای فوق از دعاهای قبل از گفتن تکبیرة الإحرام است که بزرگی گناه ناامیدی از رحمت الهی را نیز می رساند.
به روایت زیر نیز توجه کنید :
قَالَ الصَّادِقُ ارْجُ اللَّهَ رَجَاءً لَا یُجَرِّئُکَ عَلَی مَعَاصِیهِ وَ خَفِ اللَّهَ خَوْفاً لَا یُؤْیِسُکَ مِنْ رَحْمَتِهِ
✅أمالی صدوق ص ١٠
ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :به الله به گونه ای امیدوار باش که تو را بر نافرمانی او جرأت ندهد و طوری از او بترس و خوف داشته باش که تو را از رحمت الهی مأیوس و ناامید نکند.
✅از مجموع روایات فوق مشخص است که ناامیدی از رحمت الهی از بزرگترین گناهان کبیره است و نباید این حالت یأس را به خود راه دهیم و نیز گناه کاران دیگر را از رحمت الهی ناامید نکنیم و نیز در طلب حاجت از الله ناامید نشویم و به دعا ادامه دهیم.
✅امام صادق علیه السلام فرمود :مؤمن همواره در خیر و امید رحمت از جانب الله عزوجل است تا وقتی که عجله نکرده باشد و ناامید نگردد که دعا را ترک کند. روای گفت:چگونه عجله می کند؟ فرمود:(عجله مومن این است که) می گوید :من از فلان موقع تا کنون دعا می کنم ولی هنوز اجابت ندیده ام.
✅یعنی هیچ گاه نباید عجله کنیم و همواره به دعا ادامه دهیم اگر چه سالها اجابت ما به تأخیر افتد چرا که امام صادق علیه السلام فرمود :ای میسر دعا کن و مگو کار از کار گذشته است، همانا در نزد الله منزلتی است که جز با دعا به دست نمی آید و اگر بنده ای دهان خود را ببندد و درخواست نکند چیزی به او داده نمی شود پس درخواست کن تا به تو عطا شود، ای میسر، همانا هیچ دربی نیست که زیاد کوبیده شود مگر اینکه نزدیک است که به روی صاحبش باز شود. 📚کافی ج٢ص۴۶٧
نظرات (0)