Loading...

#سوال_1326_ یتیم به چه کسی گفته می شود؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن عَلِیِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِیهِ مُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الْیَتِیمِ مَتَی یَنْقَطِعُ یُتْمُهُ قَالَ إِذَا احْتَلَمَ و عَرَفَ الْأَخْذَ و الْعَطَاءَ

📚قرب الإسناد ص۱۱۹

علی بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد #یتیم سؤال کردم که یتیمی او چه موقعی زمان آن می گذرد؟ فرمود : وقتی محتلم شود و داد و ستد را بشناسد!


2⃣عن جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عن أَبِیهِ عن آبَائِهِ فِی وَصِیَّةِ النَّبِیِّ لِعَلِیٍّ قَالَ یا عَلِیُّ لَا یُتْمَ بَعْدَ احْتِلَام

📚فقیه ج۴ص۳۶۱

رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : ای علی! هیچ یتیم بودنی بعد از احتلام نیست!


3⃣قال الصَّادِقُ إِذَا بَکَی الْیَتِیمُ اهْتَزَّ لَهُ الْعَرْشُ فَیَقُولُ اللَّهُ تَبَارَکَ و تَعَالَی مَنْ هَذَا الَّذِی أَبْکَی عَبْدِیَ الَّذِی سَلَبْتُهُ أَبَوَیْهِ فی صِغَرِهِ فَوَ عِزَّتِی و جَلَالِی و ارْتِفَاعِی فی مَکَانِی لَا یُسْکِتُهُ عَبْدٌ مُؤْمِنٌ إِلَّا وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ

📚فقیه ج۱ص۱۸۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که #یتیم گریه کند، عرش برایش به لرزه می افتد! پس اللَّهِ تبارک و تعالی می فرماید : این کیست که این بنده ام را که در کودکی پدر و مادرش را از او گرفتم گریاند؟! پس به عزت و جلال و بلندی جايگاهم سوگند یاد می کنم که هیچ بنده ای او را ساکت نمی کند مگر اینکه بهشت بر او واجب می گردد!


4⃣عن أَبِی مُحَمَّدٍالْعَسْکَرِیِّ علیه السلام قال حَدَّثَنِی أَبی عن آبَائِهِ عَنْ رَسُول اللَّهِ صلی الله علیه و آله أَنَّهُ قال: أَشَدُّ مِنْ یُتْمِ الْیَتِیمِ الَّذِی انْقَطَعَ عَنْ أَبِیهِ یُتْمُ یَتِیمٍ انْقَطَعَ عَنْ إِمَامِهِ و لَا یَقْدِرُ عَلَی الْوُصُولِ إِلَیْهِ و لَا یَدْرِی کَیْفَ حُکْمُهُ فِیمَا یُبْتَلَی بِهِ مِنْ شَرَائِعِ دِینِهِ أَلَا فَمَنْ کَانَ مِنْ شِیعَتِنَا عَالِماً بِعُلُومِنَا و هذا الْجَاهِلُ بِشَرِیعَتِنَا الْمُنْقَطِعُ عن مُشَاهَدَتِنَا یَتِیمٌ فِی حِجْرِهِ أَلَا فَمَنْ هَدَاهُ و أَرْشَدَهُ وَ عَلَّمَهُ شَرِیعَتَنَا کَانَ مَعَنَا فِی الرَّفِیقِ الْأَعْلَی

📚 بحار ج2ص2

امام عسکری صلوات اللَّه علیه از پدرش از اجدادش نقل کرده است که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : شدیدتر از یتیمیِ آن یتیمی که از #پدرش بریده شده است، یتیمیِ آن یتیمی است که از امامش بریده شده است و قادر به رسیدن به او نیست و حکم خود را در آنچه از احکام دینش به آن مبتلا می شود نمی داند!
آگاه باشید که کسی که از شیعیان ما عالم به علوم ما اهل بیت باشد و این جاهل به احکام و شریعت ما و بریده شده از مشاهده ما به صورت یتیم در دامان او باشد، پس هر کس که او را هدایت و راهنمایی کند و احکام ما را به او یاد دهد، در رفیق اعلی همراه ما خواهد بود!


5⃣عن أبی بصیر قال: قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ ما أَیْسَرُ مَا یَدْخُلُ بِهِ الْعَبْدُ النَّارَ قال مِنْ أَکْلٍ مِنْ مَالِ الْیَتِیمِ دِرْهَماً و نَحْنُ الْیَتِیم

📚الفقیه ج۲ص۴۱

ابوبصیر گوید : به امام باقر صلوات اللَّه علیه گفتم : کمترین چیزی که بنده به خاطر آن وارد جهنم می شود چیست؟ فرمود : کسی که یک درهم از مال یتیم را بخورد و ما (هم) یتیم هستیم!


6⃣عن یزید الکناسی عن أبی جعفر قال: الْجَارِیَةُ إِذَا بَلَغَتْ تِسْعَ سِنِینَ ذَهَبَ عَنْهَا الْیُتْمُ وَ زُوِّجَتْ وَ أُقِیمَتْ عَلَیْهَا الْحُدُودُ التَّامَّةُ لَهَا وَ عَلَیْهَا

📚الکافی ج۷ص۱۹۸

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : دختر وقتی به ٩ سالگی برسد، یتیمی از او می رود و حدود کامل برایش و بر علیه او اقامه می شود!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، #یتیم از نظر فقهی به بچه ای گفته می شود که پدر یا پدر و مادرش را از دست داده باشد و هنوز به سن بلوغ نرسیده باشد و وقتی به سن بلوغ رسید دوران یتیمی او تمام شده است و حکم یتیم را ندارد، چه پسر باشد و چه دختر باشد. اما به کسی که تنها مادرش را از دست داده باشد و پدرش زنده باشد یتیم گفته نمی شود و حکم یتیم را ندارد.

✅ برای یتیم احکام فقهی خاصی در أبواب مختلف توسط اهل بیت علیهم السلام بیان شده است.

✅ یتیم به معنای عام خود، شامل افراد دیگری مانند خود اهل بیت علیهم السلام و شیعیانی که در دوران غیبت به سر می برند و امکان مشاهده امام خود را ندارند و احکام دینی خود را نمی دانند نیز می شود که البته مشمول احکام فقهی خاص نمی باشد.

✅ آری! به یک معنا ما #یتیم هستیم زیرا امام خود را نمی بینیم و لذا برای انقطاع دوران یتیمی ندا می کنیم :

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹