#سوال_1297_ حکم خرید و فروش #قرآن و #کتب_روائی چیست؟
#خرید_و_فروش_قرآن
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ سلیمان عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ إِنَّ الْمَصَاحِفَ لَنْ تُشْتَرَی فَإِذَا اشْتَرَیْتَ فَقُلْ إِنَّمَا أَشْتَرِی مِنْکَ الْوَرَقَ وَ مَا فِیهِ مِنَ الْأَدِیمِ وَ حِلْیَتَهُ وَ مَا فِیهِ مِنْ عَمَلِ یَدِکَ بِکَذَا وَ کَذَا.
📚 الکافی ج۵ص۱۲۱
عبدالرحمن بن سلیمان گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : همانا قرآن ها هرگز فروخته نمی شوند، پس وقتی خواستی بخری بگو : من از تو #ورق و آنچه #چرم در آن است و #زیور آن و آنچه کار دست تو در آن بوده است را به فلان مبلغ می خرم!
2⃣عَنْ سَمَاعَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ بَیْعِ الْمَصَاحِفِ وَ شِرَائِهَا فَقَالَ لَا تَشْتَرِ کِتَابَ اللَّهِ- وَ لَکِنِ اشْتَرِ الْحَدِیدَ وَ الْوَرَقَ وَ الدَّفَّتَیْنِ وَ قُلْ أَشْتَرِی مِنْکَ هَذَا بِکَذَا وَ کَذَا.
📚 الکافی ج۵ص۱۲۱
سماعه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد خرید و فروش قرآن ها سوال کردم؛ امام فرمودند : کتاب الهی را نخر ولکن #آهن و #ورق و #جلد را بخر و بگو این را از تو به فلان مبلغ می خرم!
3⃣عَنْ عُثْمَانَ بْنِ عِیسَی عمن سمعه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ بَیْعِ الْمَصَاحِفِ وَ شِرَائِهَا فَقَالَ لَا تَشْتَرِ کَلَامَ اللَّهِ وَ لَکِنِ اشْتَرِ الْحَدِیدَ وَ الْجُلُودَ وَ الدَّفْتَرَ وَ قُلْ أَشْتَرِی هَذَا مِنْکَ بِکَذَا وَ کَذَا.
📚 التهذیب ج۶ص۳۶۵
شخصی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد خرید و فروش قرآن ها سؤال کردم؛ امام فرمودند : کلامُ اللَّه را نخر، لکن #آهن و #پوست ها و #دفتر را بخر و بگو این را به فلان مبلغ از تو می خرم!
4⃣عَنْ عَنْبَسَةَ الْوَرَّاقِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه فَقُلْتُ أَنَا رَجُلٌ أَبِیعُ الْمَصَاحِفَ فَإِنْ نَهَیْتَنِی لَمْ أَبِعْهَا فَقَالَ أَ لَسْتَ تَشْتَرِی وَرَقاً وَ تَکْتُبُ فِیهِ قُلْتُ بَلَی وَ أُعَالِجُهَا قَالَ لَا بَأْسَ بِهَا.
📚 الکافی ج۵ص۱۲۲
عنبسه گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من شخصی هستم که قرآن می فروشم و اگر شما مرا نهی نمائید آن را نمی فروشم! امام فرمود : مگر اینطور نیست که تو ورق می خری و در آن می نویسی؟! گفتم : چرا! و آن را درست می کنم. امام فرمود : اشکالی ندارد! (یعنی پول برگه خالی آن و اجرت نوشتن و به صورت کتاب درآوردن آن معامله می شود و معامله این موارد مشکلی ندارد)
5⃣عَنْ سَمَاعَةَ بْنِ مِهْرَانَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ یَقُولُ لَا تَبِیعُوا الْمَصَاحِفَ فَإِنَّ بَیْعَهَا حَرَامٌ قُلْتُ فَمَا تَقُولُ فِی شِرَائِهَا قَالَ اشْتَرِ مِنْهُ الدَّفَّتَیْنِ وَ الْحَدِیدَ وَ الْغِلَافَ وَ إِیَّاکَ أَنْ تَشْتَرِیَ مِنْهُ الْوَرَقَ وَ فِیهِ الْقُرْآنُ مَکْتُوبٌ فَیَکُونَ عَلَیْکَ حَرَاماً وَ عَلَی مَنْ بَاعَهُ حَرَاماً.
📚 التهذیب ج۷ص۲۳۱
سماعه گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : قرآن ها را نفروشید، زیرا فروش آن #حرام است. گفتم : در مورد خرید آن چه می فرمائید؟ فرمود : از او دو جلد آن و آهن و غلاف را بخر و بپرهیز از اینکه ورق را به همراه قرآن نوشته شدهی در آن خریداری کنی که بر تو و کسی که آن را فروخته است حرام باشد!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، خرید و فروش خود کلام اللَّه و قرآن حرام می باشد و فقط اجازه داریم که جلد و برگه و سائر مصالح به کار رفته در آن و اجرت کارهایی که برای آماده سازی آن انجام داده ایم را مورد معامله قرار دهیم و باید در صیغه خرید و فروش همين موارد را ذکر نمائيم.
✅ هر چند در مورد خرید و فروش کتب روائی، حدیث خاصی نرسیده است ولی از جهت آیات قرآن که معمولا در لابه لای کتب روائی موجود است، لازم است خرید و فروش به نحوی صورت گیرد که برگهی محتوی قرآن مورد معامله قرار نگیرد و معامله بر روی اشیائی که خرید و فروش آن جائز و بدون شبهه است صورت گیرد.
✅ آنچه امروزه مرسوم شده است که هنگام تهیه قرآن مثلا می گویند : «هدیه این قرآن 50 هزار تومان است» و حتی بر روی جلد خود قرآن می نویسند : «هدیه این قرآن بیش از فلان مبلغ جائز نیست» مبنای روائی ندارد و راه حل همان است که اهل بیت علیهم السلام در روایات فوق ذکر کرده اند که خریدار و فروشنده در هنگام معامله، در کلام و نیت ، قصد جلد و ورق خالی آن و هزینه نوشتن و صحافی و امثال آن را داشته باشند تا خود قرآن و کلام اللَّه مورد معامله قرار نگیرد.
✅ به لینک زیر نیز مراجعه فرمائید :
https://t.me/porseshvapasokhe/335
اللّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)