Loading...

#سوال_1272_ آیا غیر از غلات اربعه به حبوبات دیگر مانند برنج و نخود و... زکات تعلق می گیرد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن أبی عبدالله قال: وضع رسول اللَّه الزکاة علی تسعة أشیاء الْحِنْطَة و الشَّعِیر و التَّمْر و الزَّبِیب و الذَّهَب و الْفِضَّة و الْإِبِل و الْبَقَر و الْغَنَم و عَفَا عَمَّا سِوَی ذَلِک

📚کافی ج۳ص۵۰۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله زکات را بر نُه چیز قرار داد : گندم و جو و خرما و کشمش و طلا و نقره و شتر و گاو و گوسفند و از غیر اینها عفو نمود!


2⃣عن محمد بن الطیار قال: سألت أبا عبدالله عما تجب فیه الزکاة فقال فی تسعة أشیاء الذهب و الفضة و الحنطة و الشعیر و التمر و الزبیب و الإبل و البقر و الغنم و عفا رسول الله عما سوی ذلک فقلت أصلحک الله فإن عندنا حبا کثیرا قال فقال و ما هو قلت الأرز قال نعم ما أکثره فقلت أ فیه الزکاة فزبرنی قال ثم قال أقول: لک إن رسول الله ص عفا عما سوی ذلک و تقول لی إن عندنا حبا کثیرا أ فیه الزکاة

📚تهذیب ج۴ص۴

محمد بن طیار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد آنچه زکات برای آن واجب است سؤال کردم؛ امام فرمود : در نُه چیز : طلا و نقره و گندم و جو و خرما و کشمش و شتر و گاو و گوسفند و رسول الله صلی الله علیه و آله از غیر اینها عفو نمودند!
گفتم : اللَّه امور شما را اصلاح نماید، همانا نزد ما دانه زیادی هست! فرمود : آن چیست؟ گفتم : برنج! فرمود : آری! چقدر زیاد است! گفتم : آیا در آن زکات هست؟ پس امام مرا منع نمودند و فرمودند : من به تو می گویم که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از غیر این نُه مورد عفو نمود و تو می گویی : نزد ما دانه زیادی هست آیا در آن زکات هست؟!


3⃣عن أبی جعفر قال: لیس فی شیء أنبتت الأرض من الأرز و الذرة و الحمص و العدس و سائر الحبوب و الفواکه غیر هذه الأربعة الأصناف و إن کثر ثمنه زکاة إلا أن یصیر مالا یباع بذهب أو فضة تکنزه ثم یحول علیه الحول و قد صار ذهبا أو فضة فتؤدی عنه من کل مائتی درهم خمسة دراهم و من کل عشرین دینارا نصف دینار

📚تهذیب ج۴ص۶

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : در چیزی از آنچه زمین از برنج و ذرت و نخود و عدس و ساير حبوبات و میوه ها می رویاند، غیر از این چهار نوع زکاتی نیست، هر چند بهای آن زیاد باشد، مگر اینکه مالی شود که به طلا و نقره فروخته شود و آن طلا و نقره را خزینه کنی تا اینکه یکسال بر آن بگذرد در حالیکه طلا یا نقره باشد که از هر 200 درهم 5 درهم و از هر بیست دینار ، نیم دینار زکات پرداخت می شود!


4⃣عن أبی عبد الله أنه سئل عن الزکاة فقال وضع رسول الله الزکاة علی تسعة و عفا عما سوی ذلک الحنطة و الشعیر و التمر و الزبیب و الذهب و الفضة و البقر و الغنم و الإبل فقال السائل فالذرة فغضب ثم قال کان و الله علی عهد رسول الله ص السماسم و الذرة و الدخن و جمیع ذلک فقال إنهم یقولون إنه لم یکن ذلک علی عهد رسول الله و إنما وضع علی تسعة لما لم یکن بحضرته غیر ذلک فغضب ثم قال کذبوا فهل یکون العفو إلا عن شیء قد کان و لا و الله ما أعرف شیئا علیه الزکاة غیر هذا فمن شاء فلیؤمن و من شاء فلیکفر

📚معانی الأخبار ص۱۵۴

از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زکات سؤال شد؛ امام فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله زکات را بر نه چیز وضع نمود و از آنچه غیر آنهاست عفو فرمود : گندم و جو و خرما و کشمش و طلا و نقره و گاو و گوسفند و شتر!
سؤال کننده گفت : ذرت چطور؟ امام غضب کرد و فرمود : به اللَّه قسم که در زمان رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله کنجد و ذرت و ارزن و همه آنها وجود داشت!
او گفت : آنها می گویند که آن در زمان رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله نبود و حضرت زکات را بر نه چیز قرار دادند به این علت که چیزی غیر از اینها در محضر او نبود!
امام فرمود : دروغ می گویند! آیا عفو جز از چیزی که بوده است می باشد؟! به اللَّه قسم که چیزی غیر از این (موارد نه گانه) را نمی شناسم که بر آن زکات باشد، پس هر کس که می خواهد ایمان بیاورد و هر کس که می خواهد کفر بورزد!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، رسول اللّه صلی الله علیه و آله، زکات را بر نُه چیز وضع نمودند که عبارتند از : گندم و جو و خرما و کشمش و طلا و نقره و گاو و گوسفند و شتر که هر کدام از آنها نصاب و احکام مشخص دارند و از سائر حبوبات و میوه جات عفو نمودند و زکاتی برای آن قرار ندادند که این مطلب در روایات متعددی آمده است.
اما روایاتی نیز رسیده است که سائر حبوبات را نیز جزو موارد زکات شمرده است و معارض روایات دسته اول می باشد ولی این روایات به دلیل موافقت با عامه قابل عمل نیستند،چرا که اکثر عامه معتقد به وجود زکات در همه حبوباتی که به نصاب 300 صاع می رسند بودند و شواهد آن در روایاتی مثل روایت 4⃣ و غیره روشن است.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹