Loading...

#سوال_1271_ آیا به انگوری که تبدیل به کشمش نمی شود نیز زکات تعلق می گیرد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ سَعْدِ بْنِ سَعْدٍ الْأَشْعَرِیِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنْ أَقَلِّ مَا تَجِبُ فِیهِ الزَّکَاةُ مِنَ الْبُرِّ وَ الشَّعِیرِ وَ التَّمْرِ وَ الزَّبِیبِ فَقَالَ خَمْسَةُ أَوْسَاقٍ بِوَسْقِ النَّبِیِّ فَقُلْتُ کَمِ الْوَسْقُ قَالَ سِتُّونَ صَاعاً قُلْتُ وَ هَلْ عَلَی الْعِنَبِ زَکَاةٌ أَوْ إِنَّمَا یَجِبُ عَلَیْهِ إِذَا صَیَّرَهُ زَبِیباً قَالَ نَعَمْ إِذَا خَرَصَهُ أَخْرَجَ زَکَاتَهُ.

📚 الکافی ج۳ص۵۱۴

سعد گوید : از اباالحسن صلوات اللَّه علیه در مورد کمترین مقداری که از گندم و جو و خرما و کشمش در آن زکات واجب است سؤال کردم؛ امام فرمودند : پنج وسق به وسق پيامبر صلی اللَّه علیه و آله. گفتم : هر وسق چقدر است؟ فرمود : شصت صاع.
گفتم : آیا بر انگور نیز زکات هست یا در صورتی که تبدیل به مویز (کشمش) شود بر او واجب است؟ فرمود : بله! در صورتی که آن را تخمین بزند زکات آن را خارج می کند!


2⃣عَنْ سُلَیْمَانَ یَعْنِی ابْنَ خَالِدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَیْسَ فِی النَّخْلِ صَدَقَةٌ حَتَّی یَبْلُغَ خَمْسَةَ أَوْسَاقٍ وَ الْعِنَبُ مِثْلُ ذَلِکَ حَتَّی یَکُونَ خَمْسَةَ أَوْسَاقٍ زَبِیباً.

📚 التهذیب ج۴ص۱۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در خرما زکاتی نیست تا اینکه به پنج وسق برسد و انگور هم مانند آن، تا به مقداری باشد که زبیب آن پنج وسق باشد!


3⃣عَنْ سَعْدِ بْنِ سَعْدٍ الْأَشْعَرِیِّ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ تَحِلُّ عَلَیْهِ الزَّکَاةُ فِی السَّنَةِ فِی ثَلَاثَةِ أَوْقَاتٍ أَ یُؤَخِّرُهَا حَتَّی یَدْفَعَهَا فِی وَقْتٍ وَاحِدٍ فَقَالَ مَتَی حَلَّتْ أَخْرَجَهَا وَ عَنِ الزَّکَاةِ فِی الْحِنْطَةِ وَ الشَّعِیرِ وَ التَّمْرِ وَ الزَّبِیبِ مَتَی تَجِبُ عَلَی صَاحِبِهَا قَالَ إِذَا صَرَمَ وَ إِذَا خَرَصَ.

📚 الکافی ج۳ص۵۲۳

سعد گوید : از امام رضا صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که در سال سه بار زمان زکات بر او می رسد سؤال کردم که آیا آن را تأخیر بیندازد تا در یک وقت پرداخت نماید؟ امام فرمودند : هر موقع وقت آن فرارسید آن را خارج کند.
و در مورد زکات گندم و جو و خرما و کشمش سؤال کرد که چه موقعی بر صاحبش #واجب می شود؟ فرمود : هنگامی که برداشت کند و هنگامی که تخمین بزند!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، یکی از موارد متعلق زکات، مویز یا کشمش می باشد که انگور خشک شده است و نصاب آن پنج وَسَق می باشد که معادل 300 صاع می باشد.

وقت پرداخت زکات مویز و کشمش هنگام برداشت آن می باشد و نیز هنگامی که انگور تخمین زده شود که کشمش آن به مقدار 300 صاع است، زکات آن پرداخت می شود.

اصل وجوب زکات بر مویز و کشمش است، ولی با توجه به روایات فوق و امثال آن، انگوری که کشمش آن به اندازه‌ی 300 صاع تخمین زده می شود نیز بر حسب #احتیاط زکات آن پرداخت می شود، هر چند تبدیل به کشمش نشود و به صورت انگور فروخته و مصرف گردد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹