#سوال_1240_ آیا شخص می تواند یکی از فرزندان خود را از ارث محروم کند؟
✅پاسخ : به آیه و روایات زیر توجه فرمایید :
قال اللَّهُ تعالي : يُوصِيكُمُ اللَّهُ فِي أَوْلَادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنثَيَيْنِ
اللَّه به شما درباره فرزندانتان سفارش مى كند : سهم پسر، مانند سهم دو دختر است....
📚 سورهی نساء آیهی 11
1⃣عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: قَالَ عَلِيٌّ مَا أُبَالِي أَضْرَرْتُ بِوُلْدِي أَوْ سَرَقْتُهُمْ ذَلِكَ الْمَالَ.
📚 الفقيه ج۴ص۱۸۳
امام علی صلوات اللَّه علیه فرمود : من باکی ندارم که به فرزندان خود ضرر بزنم یا آن مال را از آنها سرقت کنم (یعنی این دو کار برابر است)!
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ قَيْسٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَضَى أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي رَجُلٍ تُوُفِّيَ وَ أَوْصَى بِمَالِهِ كُلِّهِ أَوْ أَكْثَرِهِ فَقَالَ لَهُ الْوَصِيَّةُ تُرَدُّ إِلَى الْمَعْرُوفِ غَيْرِ الْمُنْكَرِ فَمَنْ ظَلَمَ نَفْسَهُ وَ أَتَى فِي وَصِيَّتِهِ الْمُنْكَرَ وَ الْحَيْفَ [الجنف] فَإِنَّهَا تُرَدُّ إِلَى الْمَعْرُوفِ وَ يُتْرَكُ لِأَهْلِ الْمِيرَاثِ مِيرَاثُهُمْ الْحَدِيثَ.
📚 التهذيب ج۹ص۱۹۲
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که از دنیا می رود و همه یا اکثر مال خود را وصیت نموده است فرمود : وصیت به شکل درست و غیر منکر بازگردانده می شود و کسی که به خودش ظلم نماید و در وصیت خود مُنکر و ظلم روا دارد، پس همانا آن به معروف و نحوهی صحیح بازگردانده می شود و میراث برای اهل میراث رها می شود!
3⃣عَنْ عَمَّارٍ السَّابَاطِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: الْمَيِّتُ أَحَقُّ بِمَالِهِ مَا دَامَ فِيهِ الرُّوحُ يُبِينُ بِهِ فَإِنْ قَالَ بَعْدِي فَلَيْسَ لَهُ إِلَّا الثُّلُثُ.
📚 التهذيب ج۹ص۱۸۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : ميت تا زمانی که روح در او هست به مال خود سزاوارتر می باشد که جدا کند (و به هر که خواست بدهد)، پس اگر گفت : بعد از من (چنین و چنان کنید)، پس جز یک سوم مال برای او نخواهد بود!
4⃣عَنِ الْمُفَضَّلِ بْنِ صَالِحٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِهِ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: إِنَّ فَاطِمَةَ انْطَلَقَتْ إلي ابي بکر فَطَلَبَتْ مِيرَاثَهَا مِنْ نَبِيِّ اللَّهِ فَقَالَ إِنَّ نَبِيَّ اللَّهِ لَا يُورِثُ فَقَالَتْ أَ كَفَرْتَ بِاللَّهِ وَ كَذَبْتَ بِكِتَابِهِ- قَالَ اللَّهُ يُوصِيكُمُ اللَّهُ فِي أَوْلادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ
📚 تفسير العيّاشيّ ج۱ص۲۲۵
امام باقر يا امام صادق صلوات اللَّه علیهما فرمود : همانا فاطمه صلوات اللَّه عليها به نزد ابوبکر.... روان شد و میراث خود از پیامبر صلی اللَّه علیه و آله را طلب نمود؛ او گفت : پیامبر ارث به کسی نمی دهد! حضرت زهرا سلام الله علیها فرمود : آیا به اللَّه کافر شدهای و کتاب او را تکذیب می کنی؟! اللَّه (در سورهی نساء آیهی 11)می فرماید : اللَّه در مورد فرزندان شما به شما سفارش می کند که برای هر پسر مانند بهره دو دختر باشد...!
5⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ لِأَيِّ عِلَّةٍ صَارَ الْمِيرَاثُ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ قَالَ لِمَا جَعَلَ اللَّهُ لَهَا مِنَ الصَّدَاقِ.
📚 الفقيه ج۴ص۳۵۰
عبدالله بن سنان گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : برای چه میراث پسر مانند بهره دو دختر شده است؟ فرمود : به خاطر آنچه از مهریه برای زن قرار داده شده است!
✅ با توجه به آیه و روایات فوق و غیره، هر فردی تا زمانیکه زنده است در مورد اموال خود اختیار دارد که جدا نماید و به هر کسی که می خواهد بدهد و نیز برای بعد از مرگ خود حداکثر در مورد یک سوم اموال خود اجازهی وصیت دارد که در مکانهای مورد نظر او صرف شود و داده شود و این دو مورد ،حدود و احکام متعددی برای آن بیان شده است.
اما به حکم الهی در قرآن و بیان حجت های او، باقیماندهی اموال ميت بعد از کفن و بدهی و وصيت و...، بر حسب احکام معین و مشخصی به وارثان او اختصاص دارد و هيچ کسی نمی تواند وارث خود را از ارث محروم نماید و وصیت به محروم نمودن فرد خاصی از میراث، هیچ قابلیت اجرایی ندارد و گناه ظلم در وصیت برای چنین کسی نوشته می شود.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)