Loading...

#سوال_1218_ آیا امام جماعت موظف به ماندن در مکان نماز است تا کلیه کسانی که به برخي از رکعات نماز نرسیده اند نمازشان تمام شود؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣إِسْمَاعِيلَ بْنِ عَبْدالْخَالِقِ قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ لَا يَنْبَغِي لِلْإِمَامِ أَنْ يَقُومَ إِذَا صَلَّى حَتَّى يَقْضِيَ كُلُّ مَنْ خَلْفَهُ مَا فَاتَهُ مِنَ الصَّلَاة

📚تهذيب ج۳ص۴۹

اسماعیل گوید : از امام علیه السلام شنیدم می فرمود : برای امام جماعت سزاوار نیست که وقتی نماز خواند برخیزد تا اینکه تمام مأمومین آنچه از نماز از آنها فوت شده بود را تمام نمایند!



2⃣عن أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: يَنْبَغِي لِلْإِمَامِ أَنْ يَجْلِسَ حَتَّى يُتِمَّ كُلُّ مَنْ خَلْفَهُ صَلَاتَهُمْ

📚فقيه ج۱ص۴۰۰

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای امام جماعت سزاوار است که بنشیند تا اینکه تمام کسانی که پشت سرش بودند نمازشان را تمام نمایند!


3⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عن أَبِي عَبْداللَّه قال: لَا يَنْبَغِي لِلْإِمَامِ أَنْ یَنْتَقِلَ [یَتَنَفَّل] إِذَا سَلَّمَ حَتَّى يُتِمَّ مَنْ خَلْفَهُ الصَّلَاة

📚كافي ج۳ص۳۴۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای امام جماعت سزاوار نیست که جا به جا شود (یا نافله بخواند) تا اینکه کسانی که پشت سرش هستند نماز را تمام کنند!



4⃣عن أَبِي عَبْداللَّه قال: أَيُّمَا رَجُلٍ أَمَّ قَوْماً فَعَلَيْهِ أَنْ يَقْعُدَ بَعْدَ التَّسْلِيمِ وَ لَا يَخْرُجَ مِنْ ذَلِكَ الْمَوْضِعِ حَتَّى يُتِمَّ الَّذِينَ خَلْفَهُ الَّذِينَ سُبِقُوا صَلَاتَهُمْ ذَلِكَ عَلَى كُلِّ إِمَامٍ وَاجِبٌ إِذَا عَلِمَ أَنَّ فِيهِمْ مَسْبُوقاً فَإِنْ عَلِمَ أَنْ لَيْسَ فِيهِمْ مَسْبُوقٌ بِالصَّلَاةِ فَلْيَذْهَبْ حَيْثُ شَاء

📚كافي ج۳ص۳۴۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر مردی که امامت عده‌ای را کند، بر عهده‌ی اوست که بعد از سلام نماز بنشیند و از آن مکان بیرون نرود تا اینکه کسانی که پشت سر او هستند و عقب بوده اند نمازشان را تمام نمایند. این بر هر امام جماعتی در صورتی که می داند عقب مانده در بین آنها هست #واجب است و اگر می داند که عقب مانده‌ی از نماز در بین آنها نیست، هر جا که خواست برود!



5⃣قال أَبُو عَبْداللَّه إِذَا صَلَّيْتَ بِقَوْمٍ فَاقْعُدْ بَعْدَ ما تُسَلِّمُ هُنَيْئَةً

📚تهذيب ج۳ص۲۷۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی برای عده‌ای نماز را امامت می کنی، بعد از اینکه سلام می دهی اندکی بنشین!



6⃣عن سماعة قال: يَنْبَغِي لِلْإِمَامِ أَنْ يَلْبَثَ قَبْلَ أَنْ يُكَلِّمَ أَحَداً حَتَّى يَرَى أَنَّ مَنْ خَلْفَهُ قَدْ أَتَمُّوا الصَّلَاةَ ثُمَّ يَنْصَرِفُ هُو

📚تهذيب ج۲ص۱۰۴

سماعه گوید : امام صلوات اللَّه علیه فرمود : برای امام جماعت سزاوار است که قبل از اینکه با کسی سخن بگوید بماند تا اینکه ببیند مأمومین نماز را تمام کرده اند و سپس او برود!


7⃣عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ حَدِّ قُعُودِ الْإِمَامِ بَعْدَ التَّسْلِيمِ مَا هُوَ قَالَ يُسَلِّمُ وَ لَا يَنْصَرِفُ وَ لَا يَلْتَفِتُ حَتَّى يَعْلَمَ أَنَّ كُلَّ مَنْ دَخَلَ مَعَهُ فِي صَلَاتِهِ قَدْ أَتَمَّ صَلَاتَهُ ثُمَّ يَنْصَرِفُ

📚قرب الإسناد ص۹۶

علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد حد نشستن امام بعد از سلام سؤال کردم که چیست؟ فرمود : سلام می دهد و منتقل نمی شود تا اینکه علم پیدا کند که تمام کسانی که در نماز او داخل شده بودند نمازشان را تمام کرده اند، سپس منصرف می شود!


8⃣عن عَمَّارٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الرَّجُلِ يُصَلِّي بِقَوْمٍ فَيَدْخُلُ قَوْمٌ فِي صَلَاتِهِ بِقَدْرِ مَا قَدْ صَلَّى رَكْعَةً أَوْ أَكْثَرَ مِنْ ذَلِكَ فَإِذَا فَرَغَ مِنْ صَلَاتِهِ وَ سَلَّمَ أَ يَجُوزُ لَهُ وَ هُوَ إِمَامٌ أَنْ يَقُومَ مِنْ مَوْضِعِهِ قَبْلَ أَنْ يَفْرُغَ مَنْ دَخَلَ فِي صَلَاتِهِ قَالَ نَعَمْ

📚تهذيب ج۳ص۲۷۳

عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی امامت جماعتی را می کند و عده ای به اندازه‌ی یک رکعت یا بیشتر در نماز او داخل می شوند،سؤال کردم که وقتی از نمازش فارغ شد و سلام داد آیا برای او که امام است جائز است که قبل از اینکه کسانی که در نماز او داخل شده اند فارغ شوند از جای خود برخیزد؟ فرمود : بله!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، امام جماعت موظف است که بعد از سلام نماز در جای خود بنشیند و بلند نشود تا اینکه تمام کسانی که یک یا چند رکعت نماز را درک نکرده اند نمازشان تمام شود.

✅ البته تنها در حدیث 8⃣ از عمار ساباطی رخصت ترک این کار روایت شده است ولی با توجه به روایات فراوان دیگر و نحوه تأکید آنها خصوصا روایت 4⃣، سزاوار است که این کار توسط امام جماعت ترک نشود.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹