Loading...

#سوال_1215_ در چه صورتی رکعت نماز جماعت را درک کرده ایم؟





✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: إِذَا أَدْرَكْتَ التَّكْبِيرَةَ قَبْلَ أَنْ يَرْكَعَ الْإِمَامُ فَقَدْ أَدْرَكْتَ الصَّلَاةَ.

📚 التهذيب ج۳ص۴۳

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که به تکبیر (رکوع) ، قبل از اینکه امام به رکوع برود برسی، قطعا نماز را درک نموده ای!



2⃣عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ خَالِدٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه أَنَّهُ قَالَ: فِي الرَّجُلِ إِذَا أَدْرَكَ الْإِمَامَ وَ هُوَ رَاكِعٌ وَ كَبَّرَ الرَّجُلُ وَ هُوَ مُقِيمٌ صُلْبَهُ ثُمَّ رَكَعَ قَبْلَ أَنْ يَرْفَعَ الْإِمَامُ رَأْسَهُ فَقَدْ أَدْرَكَ الرَّكْعَةَ.

📚 التهذيب ج۳ص۴۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که شخص در حال رکوع به امام برسد و شخص در حالیکه کمر او راست است تکبیر بگوید و قبل از اینکه امام سر از رکوع بردارد به رکوع برود، قطعا آن رکعت را درک کرده است!



3⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه أَنَّهُ قَالَ: إِذَا أَدْرَكْتَ الْإِمَامَ وَ قَدْ رَكَعَ فَكَبَّرْتَ وَ رَكَعْتَ قَبْلَ أَنْ يَرْفَعَ الْإِمَامُ رَأْسَهُ فَقَدْ أَدْرَكْتَ الرَّكْعَةَ وَ إِنْ رَفَعَ رَأْسَهُ قَبْلَ أَنْ تَرْكَعَ فَقَدْ فَاتَتْكَ الرَّكْعَةُ.

📚 الفقيه ج۱ص۳۸۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که به امام جماعت رسیدی در حالیکه به رکوع رفته است، پس تکبیرة الإحرام گفتی و قبل از اینکه امام سر از رکوع بردارد به رکوع رفتی، آن رکعت را درک کرده ای و اگر قبل از اینکه به رکوع بروی سرش را از رکوع بلند نمود، آن رکعت از تو فوت شده است!



4⃣عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ مَيْسَرَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه أَنَّهُ قَالَ: إِذَا جَاءَ الرَّجُلُ مُبَادِراً وَ الْإِمَامُ رَاكِعٌ أَجْزَأَتْهُ تَكْبِيرَةٌ وَاحِدَةٌ لِدُخُولِهِ فِي الصَّلَاةِ وَ الرُّكُوعِ.

📚 الفقيه ج۱ص۴۰۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی که شخص با شتاب بیاید و امام جماعت در رکوع باشد، یک تکبیر برای ورود به نماز و برای رکوع برایش کافی است!



5⃣أَحْمَدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ الطَّبْرِسِيُّ فِي الْإِحْتِجَاجِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَعْفَرٍ الْحِمْيَرِيِّ عَنْ صَاحِبِ الزَّمَانِ أَنَّهُ كَتَبَ إِلَيْهِ يَسْأَلُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَلْحَقُ الْإِمَامَ وَ هُوَ رَاكِعٌ فَيَرْكَعُ مَعَهُ وَ يَحْتَسِبُ بِتِلْكَ الرَّكْعَةِ فَإِنَّ بَعْضَ أَصْحَابِنَا قَالَ إِنْ لَمْ يَسْمَعْ تَكْبِيرَةَ الرُّكُوعِ فَلَيْسَ لَهُ أَنْ يَعْتَدَّ بِتِلْكَ الرَّكْعَةِ فَأَجَابَ إِذَا لَحِقَ مَعَ الْإِمَامِ مِنْ تَسْبِيحِ الرُّكُوعِ تَسْبِيحَةً وَاحِدَةً اعْتَدَّ بِتِلْكَ الرَّكْعَةِ وَ إِنْ لَمْ يَسْمَعْ تَكْبِيرَةَ الرُّكُوعِ.

📚 الاحتجاج ص۴۸۸

حمیری به امام زمان عَجَّلَ اللَّهُ تَعَالَی فَرَجَه نامه نوشت و در مورد شخصی که به امام جماعت که در رکوع است می رسد و همراه او رکوع می کند و آن رکعت را به حساب می آورد سؤال کرد؛ چرا که یکی از اصحاب می گفت : اگر تکبیر رکوع را نشنود نمی تواند آن رکعت را به حساب آورد!
امام در جواب نوشتند : در صورتی که به یک تسبیح از تسبیحات رکوع امام جماعت برسد، آن رکعت را به حساب می آورد، هر چند تکبیر رکوع را نشنیده باشد!



6⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه إِذَا لَمْ تُدْرِكْ تَكْبِيرَةَ الرُّكُوعِ فَلَا تَدْخُلْ فِي تِلْكَ الرَّكْعَةِ.

📚 الكافي ج۳ص۳۸۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که تکبیر رکوع را درک نکردی، در آن رکعت داخل نشو!


✅ هر چند در چند روایت مانند روایت 6⃣ آمده است که اگر شخص تکبیر رکوع را به همراه امام جماعت درک نکند وارد آن رکعت نشود، ولی در روایات متعدد دیگر تصریح شده است که اگر مأموم به نماز جماعت برسد و امام جماعت در رکوع باشد، در حالی که کاملا راست ایستاده است یک تکبیر تنها برای افتتاح نماز و رفتن به رکوع بگوید و به رکوع برود و اگر یک تسبیح از تسبیحات رکوع امام را درک کرد یا قبل از اینکه امام جماعت سر از رکوع بردارد به حالت رکوع یعنی رسیدن سر انگشتان به زانو برای #مرد و رسیدن دستها به بالای زانو بر روی رانها برای #زن برسد، آن رکعت را درک نموده است و به حساب می آورد و اگر قبل از رسیدن به حالت رکوع امام جماعت سر را از رکوع بلند کند ، مأموم به آن رکعت نرسیده است و لذا همراه امام به نماز ادامه می دهد ولی رکعت بعدی را رکعت اول خود محسوب می کند، نه رکعت دوم!



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹