Loading...

#سوال_1210_ دو یا چند نفر از یک خانواده که به خاطر زلزله و غیره، خانه بر سرشان خراب می شود و می میرند و مشخص نیست کدامیک زودتر از دنیا رفته اند ، کدامیک از آنها از دیگری ارث می برد؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنِ الْفَضْلِ بْنِ عَبْدِ الْمَلِكِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي امْرَأَةٍ وَ زَوْجِهَا سَقَطَ عَلَيْهِمَا بَيْتٌ فَقَالَ تُوَرَّثُ الْمَرْأَةُ مِنَ الرَّجُلِ ثُمَّ يُوَرَّثُ الرَّجُلُ مِنَ الْمَرْأَةِ.

📚 الفقيه ج۴ص۳۰۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زن و شوهری که خانه ای بر سر آنها فرود می آید فرمود : از مرد به زن ارث داده می شود و سپس از زن به مرد ارث داده می شود!



2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ فِي رَجُلٍ سَقَطَ عَلَيْهِ وَ عَلَى امْرَأَتِهِ بَيْتٌ قَالَ تُورَثُ الْمَرْأَةُ مِنَ الرَّجُلِ وَ يُورَثُ الرَّجُلُ مِنَ الْمَرْأَةِ مَعْنَاهُ يُورَثُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ مِنْ صُلْبِ أَمْوَالِهِمْ لَا يُورَثُونَ مِمَّا يُورَثُ بَعْضُهُمْ بَعْضاً شَيْئاً.

📚 الكافي ج۷ص۱۳٧

امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که خانه بر سر او و همسرش سقوط می کند فرمود : زن از مرد ارث می برد و مرد از زن! منظور این است که هر کدام از آنها از پایه و اصل مال دیگری ارث می برد، از آنچه از هم ارث می برند به یکدیگر ارث نمی دهند!


✅ با توجه به روایت فوق، اگر افرادی که ارث برنده از یکدیگر هستند، ساختمان بر سر آنها خراب شود و بمیرند و مشخص نباشد که کدام زودتر از دنیا رفته اند، به هر کدام از آنها سهم ارثی که در احکام ارث وارد شده است از بقیه‌ی آنها تعلق می گیرد، بدون اینکه در این حساب، اموالی که اکنون سهم ارث آنها می شود در نظر گرفته شود و وقتی اموال هر کدام مشخص گردید، زندگان با توجه به احکام تقسیم ارث از آنها ارث می برند!

يعني ابتدا مال هر کدام از آنها بین وارثان آنها که در سقوط این خانه مرده اند و سایر وارثان زنده‌ی آنها تقسیم می شود و سپس سهم ارثی که به آنها رسیده است بین وارثان آنها از زندگان تقسیم می شود.


✅ افرادی که همگی با هم غرق می شوند نیز همین حکم را دارند که در روایت زیر آمده است :


3⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَسَنِ بْنِ فَضَّالٍ عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ حُكَيْمٍ عَنِ الْوَلِيدِ بْنِ عُقْبَةَ الشَّيْبَانِيِّ عَنْ حَمْزَةَ الزَّيَّاتِ عَنْ حُمْرَانَ بْنِ أَعْيَنَ عَمَّنْ ذَكَرَهُ عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ فِي قَوْمٍ غَرِقُوا جَمِيعاً أَهْلَ الْبَيْتِ قَالَ يُورَثُ هَؤُلَاءِ مِنْ هَؤُلَاءِ وَ هَؤُلَاءِ مِنْ هَؤُلَاءِ وَ لَا يَورِثُ هَؤُلَاءِ مِمَّا وَرِثُوا مِنْ هَؤُلَاءِ شَيْئاً وَ لَا يُورَثُ هَؤُلَاءِ مِمَّا وَرِثُوا مِنْ هَؤُلَاءِ شَيْئاً.

📚 التهذيب ج۹ص۳۶۲

از امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد گروهی که از یک خانواده با هم غرق می شوند روایت شده است که فرمودند : اینها از آنها و آنها از اینها ارث می برند و اینها از آنچه آنها ارث برده اند چیزی ارث نمی برند و آنها از آنچه اینها ارث برده اند چیزی ارث نمی برند!


✅ يعني هر کدام از آنها از اصل مال کسانی که او وارث آنها می باشد ارث می برد ولی سهمیه ارثی که می برد در ارثی که به سایر غرق شدگان می رسد داخل نمی شود و بعد از مشخص شدن اموال هر کدام از آنها، اموال آنها بين وارثان زنده‌ی آنها تقسیم می شود.


✅ آخرین نفر از کسانی که عالم و بیان کننده‌ی امثال این احکام است به حکمت الهی در پس پرده‌ی غیبت رفته است و از ما درخواست نموده است که برای تعجیل فرج و ظهورش بسیار دعا کنیم! روزی چند بار امثال دعای زیر را با تضرع زمزمه می کنیم؟! :

اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹