#سوال_1198_ آیا دروغ شوخی هم حکم دروغ را دارد؟ و آیا فرقی دارد که طرف مقابل بداند که شوخی است یا خیر؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْأَصْبَغِ بْنِ نُبَاتَةَ قَالَ قَالَ أَمِيرالْمُؤْمِنِينَ لَا يَجِدُ عَبْدٌ طَعْمَ الْإِيمَانِ حَتَّى يَتْرُكَ الْكَذِبَ هَزْلَهُ وَ جِدَّهُ
📚الكافي ج۲ص۳۴۰
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : بنده طعم و مزهی ایمان را نخواهد یافت تا اینکه #دروغ را چه #شوخی و چه جِدّی ترک نماید!
2⃣عَنِ الْحَارِثِ الْأَعْوَرِ عَنْ عَلِيٍّ قال: لَا يَصْلُحُ مِنَ الْكَذِبِ جِدٌّ وَ لَا هَزْلٌ وَ لَا أَنْ يَعِدَ أَحَدُكُمْ صَبِيَّهُ ثُمَّ لَا يَفِيَ لَهُ إِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ وَ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ و مَا يَزَالُ أَحَدُكُمْ يَكْذِبُ حَتَّى يُقَالَ كَذَبَ و فَجَرَ و مَا يَزَالُ أَحَدُكُمْ يَكْذِبُ حَتَّى لَا يَبْقَى في قَلبِهِ مَوْضِعَ إِبْرَةٍ صِدْقٌ فَيُسَمَّى عِنْدَ اللَّهِ كَذَّاباً
📚أمالي الصدوق ص۳۴۲ح۹
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : دروغ نه جِدّی آن صلاح و درست است و نه #شوخی آن و نه اینکه یکی از شما به کودک خود وعده دهد و به آن وفا نکند!
دروغ به فجور هدایت می کند و فجور به سوی آتش جهنم هدایت می کند و همواره یکی از شما دورغ می گوید تا جایی که گفته می شود : دروغ گفت و فجور نمود و همواره یکی از شما دروغ می گوید تا جایی که جای سوزنی صدق و راستی در قلبش باقی نمی ماند و در نتیجه در نزد اللَّه کذّاب نامیده می شود!
3⃣ عن أَبِي ذَرٍّ عَنِ النَّبِيِّ في وَصِيَّتِهِ لَهُ قَالَ: يَا أَبَا ذَرٍّ...إِنَّ الرَّجُلَ لَيَتَكَلَّمُ بِالْكَلِمَةِ فِي الْمَجْلِسِ لِيُضْحِكَهُمْ بِهَا فَيُهْوَى في جَهَنَّمَ ما بَيْنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ يَا أَبَا ذَرٍّ وَيْلٌ لِلَّذِي يُحَدِّثُ فَيَكْذِبُ لِيُضْحِكَ بِهِ الْقَوْمَ وَيْلٌ لَهُ وَيْلٌ لَهُ وَيْلٌ لَهُ يَا أَبَا ذَرٍّ مَنْ صَمَتَ نَجَا فَعَلَيْكَ بِالصَّمْتِ و لَا تَخْرُجَنَّ مِنْ فِيكَ كَذِبَةٌ أَبَداً قُلْتُ يا رَسُولَ اللَّهِ فَما تَوْبَةُ الرَّجُلِ الَّذِي يَكْذِبُ مُتَعَمِّداً قَالَ الِاسْتِغْفَارُ و صَلَوَاتُ الْخَمْسِ تَغْسِلُ ذَلِكَ
📚أمالي الطوسيّ ج۲ص۱۵۰
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به اباذر رحمة اللَّه علیه فرمود : ای اباذر! همانا شخصی در مجلسی سخنی می گوید تا با آن آنها را #بخنداند، پس به اندازهی بین آسمان تا زمین در جهنم سرنگون می شود!
ای اباذر! ويل و وای بر کسی باد که سخنی به #دروغ می گوید تا گروهی را با آن #بخنداند! ويل و وای بر او! ويل و وای بر او! ويل و وای بر او!
ای اباذر! کسی که سکوت می کند نجات پیدا می کند، پس بر تو باد به سکوت کردن و هرگز هیچگاه دروغی از دهان تو خارج نشود!
اباذر گوید : من گفتم : یا رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله)، توبه کسی که عمداً دروغ می گوید چیست؟ فرمود : #استغفار کردن و #نمازهای_پنجگانه آن را می شوید!
✅ در روایات فوق و غیره، دروغ گفتن چه جدّی و چه شوخی و برای خنداندن مردم به شدت مورد مذمت واقع شده است و تا زمانی که شخص دروغ جدی و شوخی را ترک نکند، طعم و مزهی ایمان را نخواهد یافت و رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله چهار بار ويل، که چاهی در دوزخ است را برای کسی قرار داده است که برای خنداندن مردم سخن دروغی نقل کند و هیچ تفاوتی ندارد که افراد بدانند که دروغ ما شوخی است یا ندانند.
✅ بر حسب فرمایش رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله، وای به حال کسانی که برای خنداندن مردم جُک و لطیفه و داستان دروغ نقل می کنند و برنامه های صدا و سیمایی برای آن تنظیم می کنند و کانال های تلگرامی بر این اساس تنظیم می کنند و حتی کتاب می نویسند و چاپ می کنند! وای بر آنها! وای بر آنها! وای بر آنها!
✅ اگر کسانی که موظف به تعلیم مردم هستند، شدت مذمت دروغ شوخی را برای مردم بیان می کردند و فرمایش امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه را الگو قرار می دادند، اینچنین دروغ شوخی در جامعه عادی نمی شد تا جایی که صاحبان دروغ شوخی، انسانهای خوش اخلاق به حساب آیند!
اما دقیقا برعکس فرمایشات اهل بیت علیهم السلام، چنین دروغ هایی را در صورتی که طرف مقابل بداند که شوخی است بلا اشکال می دانند و اینچنین فرمایش امیرالمؤمنین لگدمال می شود و دروغ مذموم در جامعه گسترش پیدا می کند.
✅ کسانی که از روی ناآگاهی مرتکب دروغ شوخی می شدند و جُک و لطیفه دروغ برای سرگرمی نقل می کردند، توبه کنند و نادم شوند و با استغفار و نمازهای پنجگانه این گناه را پاک کنند و شستشو دهند.
✅ نجات کامل از همهی بلاها و دردها در قضا شدن حاجت زیر است :
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)