Loading...

#سوال_1179_ آیا بدهکاری که از ادای #بدهی عاجز است، موظف به فروش منزل مسکونی خود و پرداخت بدهی است؟



✅پاسخ:به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: لَا تُبَاعُ الدَّارُ وَ لَا الْجَارِيَةُ فِي الدَّيْنِ وَ ذَلِكَ أَنَّهُ لَا بُدَّ لِلرَّجُلِ مِنْ ظِلٍّ يَسْكُنُهُ وَ خَادِمٍ يَخْدُمُهُ.

📚 الكافي ج۵ص۹۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : نه خانه و نه کنیز، برای بدهی فروخته نمی شود، زیرا مرد ناچار از سایبان (یعنی خانه) که در آن سکونت کند و خادمی که او را خدمت کند می باشد!


2⃣ عَنِ ابْنِ زِيَادٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه إِنَّ لِي عَلَى رَجُلٍ دَيْناً وَ قَدْ أَرَادَ أَنْ يَبِيعَ دَارَهُ فَيَقْضِيَنِي فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه أُعِيذُكَ بِاللَّهِ أَنْ تُخْرِجَهُ مِنْ ظِلِّ رَأْسِه

📚الكافي ج۵ص۹۷

ابن زیاد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من از شخصی طلبکارم و او قصد دارد خانه اش را بفروشد و بدهی من را بدهد. پس امام فرمودند : پناه می دهم تو را به اللَّه که او را از سایه سرش بیرون کنی!


3⃣عن إِبْرَاهِيمَ بْنِ عُثْمَانَ عن أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: قُلْتُ رَجُلٌ لِي عَلَيْهِ دَرَاهِمُ و كَانَتْ دَارُهُ رَهْناً فَأَرَدْتُ أَنْ أَبِيعَهَا قَالَ أُعِيذُكَ بِاللَّهِ أَنْ تُخْرِجَهُ مِنْ ظِلِّ رَأْسِه

📚كافي ج۵ص۲۳۷

ابراهيم گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی است که دِرهمهایی برای من بر عهده اوست و خانه او #رهن این بدهی است و من قصد دارم آن را بفروشم! پس امام فرمود : تو را به اللَّه پناه می دهم از اینکه او را از سایه‌ی سرش بیرون کنی!


4⃣روی إبراهیم بن هاشم أن محمد بن أبی عمیر رضی الله عنه کان رجلا بزازا فذهب ماله و افتقر و کان له علی رجل عشرة آلاف درهم فباع دارا له کان یسکنها بعشرة آلاف درهم و حمل المال إلی بابه فخرج إلیه محمد بن أبی عمیر فقال ما هذا قال هذا مالک الذی لک علی قال ورثته قال لا قال وهب لک قال لا قال فقال فهو ثمن ضیعة بعتها قال لا قال فما هو قال بعت داری التی أسکنها لأقضی دینی فقال محمد بن أبی عمیر رضی الله عنه حدثنی ذریح المحاربی عن أبی عبد الله علیه السلام أنه قال لا یخرج الرجل عن مسقط رأسه بالدین ارفعها فلا حاجة لی فیها و الله إنی محتاج فی وقتی هذا إلی درهم و ما یدخل ملکی منها درهم

📚فقيه ج۳ص۱۹۰

ابن ابی عمیر شخصی پارچه فروش بود، پس مال او از بین رفت و فقیر شد و ده هزار درهم از شخصی طلبکار بود. آن شخص خانه ای که در آن ساکن بود را به ده هزار درهم فروخت و اموال را درب خانه او آورد. ابن ابی عمیر بيرون آمد و گفت : این چیست؟! او گفت : این مالی است که از من طلب داشتی! پس به او گفت : این را به ارث برده ای؟! گفت : خیر! گفت : به تو هبه شده است؟! گفت : خير! گفت : بهای مزرعه و باغ و زمینی (#ضیعة) است که فروخته ای؟ گفت : خیر! گفت : پس این پول کجا بوده است؟! گفت : خانه ام را که در آن ساکن بودم فروختم تا بدهی خود را پرداخت کنم! پس محمد بن ابی عمیر گفت : ذریح محاربی برای من روایت نمود که امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : شخص به خاطر بدهی از خانه اش بیرون کرده نمی شود.
این پول را بردار که من هیچ احتیاجی در آن ندارم در حالیکه همین اکنون به یک درهم آن محتاج هستم ولی حتی یک درهم از آن در مالکیت من وارد نمی شود!


5⃣قال الصَّدُوقُ و كَانَ شَيْخُنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ يَرْوِي أَنَّهَا إِنْ كَانَتِ الدَّارُ وَاسِعَةً يَكْتَفِي صَاحِبُهَا بِبَعْضِهَا فَعَلَيْهِ أَنْ يَسْكُنَ مِنْهَا ما يَحْتَاجُ و يَقْضِيَ بِبَقِيَّتِهَا دَيْنَهُ و كَذَلِكَ إِنْ كَفَتْهُ دَارٌ بِدُونِ ثَمَنِهَا بَاعَهَا و اشْتَرَى بِثَمَنِهَا دَاراً لِيَسْكُنَهَا وَ يَقْضِي بِبَاقِي الثَّمَنِ دَيْنَهُ

📚فقيه ج۳ص۱۹۰

شيخ صدوق گوید : استاد ما محمد بن حسن رضي الله عنه #روایت می کرد که اگر خانه وسیع است و صاحبش می تواند به بخشی از آن اکتفا کند، بر عهده اوست که در قسمتی از آن سکونت کند و با بقیه آن بدهی خود را بدهد و همچنین اگر خانه ای با قیمت کمتر از آن برایش کافی است، آن را می فروشد و با پول آن خانه ای برای سکونت می خرد و با بقیه‌ی پولِ خانه، بدهی خود را ادا می کند!

✅ در روایات فوق روشن است که فرد بدهکاری که از ادای بدهی عاجز است، ملزم به فروش خانه‌ی مسکونی برای بدهی نیست و نباید او را از خانه اش بیرون نمود هر چند خانه در رهن طلبکار باشد. مگر اینکه خانه‌اش وسیع باشد که بتواند در قسمتی سکونت کند و بقیه را بفروشد و بدهی خود را بدهد یا خانه‌ی ارزان‌تر هم برایش کافی باشد که این خانه را می فروشد و خانه‌ی ارزان‌تری می خرد و با بقیه بدهی خود را ادا می کند.


اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

بسم الله الرحمن الرحیم


دعاهایی توصیه شده برای قنوت نماز وتر :

https://t.me/porseshvapasokhe/953

.
بسم الله الرحمن الرحیم

ترغیب به نماز شب:

https://t.me/porseshvapasokhe/273
بسم الله الرحمن الرحیم

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ



سفارش به فراوان دعا کردن برای فرج امام زمان عجّل الله فرجه

https://t.me/porseshvapasokhe/1110




دعا برای فرج
بعد از زیارت عاشورا و دعای علقمه

https://t.me/porseshvapasokhe/1124




دعا برای فرج
در قنوت

https://t.me/porseshvapasokhe/901




دعاهایی که سفارش شده در زمان غیبت امام زمان عجّل الله فرجه بخوانیم.

https://t.me/porseshvapasokhe/830




زیارت آل یاسین

https://t.me/porseshvapasokhe/839




قرآن خواندن و دعا برای فرج

https://t.me/porseshvapasokhe/575




نماز حاجت خواندن و دعا برای فرج

https://t.me/porseshvapasokhe/535




اهمیت انتظار فرج

https://t.me/porseshvapasokhe/102




دعا برای فرج و نجات از هلاکت

https://t.me/porseshvapasokhe/33




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

لعن در قنوت نماز شب
و دعای بعد از نماز شب

https://t.me/porseshvapasokhe/1068
امام رضا علیه السلام در نماز وتر چه سوره هایی را قرائت می فرمود:

https://t.me/porseshvapasokhe/977

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹