Loading...

#سوال_1157_ آیا بدون رؤیت هلال ماه رمضان می توان یک روز را جزو ماه رمضان دانست؟





✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣محمد بن شهاب الزُّهْرِيِّ قال سَمِعْتُ عَلِيَّ بْنَ الْحُسَيْنِ يَقُولُ يَوْمُ الشَّكِّ أَمَرْنَا بِصِيَامِهِ وَ نَهَيْنَا عَنْهُ أَمَرْنَا أَنْ يَصُومَهُ الْإِنْسَانُ عَلَى أَنَّهُ مِنْ شَعْبَانَ وَ نَهَيْنَا عَنْ أَنْ يَصُومَهُ عَلَى أَنَّهُ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ و هُوَ لَمْ يَرَ الْهِلَال

📚تهذيب ج۴ص۱۶۴

زهري گوید : شنیدم امام سجاد صلوات اللَّه علیه می فرمود : يوم الشک را به روزه آن امر می کنیم و از آن نهی می کنیم! أمر می کنیم که شخص آن را به عنوان ماه شعبان روزه بگیرد و نهی می کنیم از اینکه آن را به عنوان ماه رمضان روزه بگیرد در حالیکه هلالِ (ماه رمضان) را ندیده است!


2⃣عن أبي خالدالواسطي قال أتينا أباجعفر في يوم يشك فيه من رمضان فإذا مائدته موضوعة و هو يأكل و نحن نريد أن نسأله فقال ادنوا الغداء إذا كان مثل هذا اليوم و لم تجئكم فيه بينة رؤية الهلال فلا تصوموا...الي ان قال و قال علي صمنا مع رسول الله تسعة و عشرين يوما و لم نقضه و رآه تاما و قال علي قال رسول الله من ألحق في رمضان يوما من غيره متعمدا فليس بمؤمن بالله و لا بي

📚تهذيب ج۴ص۱۶۱

ابوخالد واسطی گوید : ما در روزی که مشکوک به ماه رمضان بود بر امام باقر صلوات اللَّه علیه وارد شدیم. ناگهان دیدیم که سفره امام پهن است و حضرت مشغول خوردن است! و ما قصد داشتیم که از ایشان (در این مورد) سؤال کنیم. پس امام فرمود : بیائید جلو! صبحانه!
وقتی شرایط مثل امروز بود و بينه و شاهد بر #رؤیت_هلال برایتان نیامده بود، (به‌ عنوان‌ ماه رمضان) #روزه نگیرید!... تا آنجا که حضرت فرمود : امام علی صلوات اللَّه علیه فرمود : ما همراه رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله ماه رمضان را ٢٩ روز روزه گرفتیم و آن (یکروز) را قضا نکردیم و رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله آن را (با وجود ٢٩ روز روزه) تام و کامل می دیدند و امام علی صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : کسی که عمدا‌ً یک روز از غیر ماه رمضان را به ماه رمضان #ملحق کند، ایمان آورنده به اللَّه و به من نیست!


3⃣كان أَميرالْمُؤْمِنينَ يَقُولُ لَأَنْ أُفْطِرَ يَوْماً مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ أَنْ أَصُومَ يَوْماً مِنْ شَعْبَانَ أَزِيدُهُ في شَهْرِ رَمَضَان

📚فقيه ج۲ص۱۲۶

شيخ صدوق گوید : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه می فرمود : اگر من یکروز از ماه رمضان را #افطار کنم بیشتر دوست دارم از اینکه یک روز از ماه شعبان را روزه بگیرم و آن را در ماه رمضان #اضافه نمایم!


4⃣عن سهل بن سعد قال سمعت الرضا يقول الصوم للرؤية و الفطر للرؤية و ليس منا من صام قبل الرؤية للرؤية و أفطر قبل الرؤية للرؤية قال قلت: له يا ابن رسول الله فما ترى في صوم يوم الشك فقال حدثني أبي عن جدي عن آبائه قال: قال أميرالمؤمنين لأن أصوم يوما من سهرشعبان أحب إلي من أن أفطر يوما من شهر رمضان

📚فقيه ج۲ص۱۲۸

سهل بن سعد گوید : شنیدم امام رضا صلوات اللَّه علیه می فرمود : روزه بر حسب #رؤیت است و فطر نیز بر حسب #رؤیت است و کسی که قبل از رؤیت (هلال) به مثابه رؤیت (و ماه رمضان) روزه بگیرد و قبل از رؤیت به مثابه رؤیت فطر بگیرد #از_ما_نیست!
گوید : به امام گفتم : ای فرزند رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله)! پس در مورد روزه‌ی يوم الشک چه صلاح می بینید؟ امام فرمود : حدیث کرد مرا پدرم از جدم از پدرانش که امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر من یکروز از ماه شعبان را روزه بگیریم، نزد من محبوب‌تر است از اینکه یک‌روز از ماه رمضان را إفطار نمایم!



5⃣امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در کتاب امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه آمده است : (ماه رمضان) را با رؤیت هلال آن روزه بگیر و با رؤیت آن افطار کن و از شک و ظن در این‌باره پرهیز کن و اگر (اول يا آخر ماه رمضان) بر شما مخفی شد، ماه قبلی را ٣٠ روز تکمیل نمائید!

📚تهذيب ج۴ص۱۵۸


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، هرگز بدون رؤیت شدن هلال یا گذشتن ٣٠ روز از ماه شعبان، نمی توان قائل به ورود ماه رمضان شد و به عنوان ماه رمضان روزه گرفت و کسی که بدون این دو معیار، روزی را از ماه رمضان بداند، از اهل بیت علیهم السلام نیست و کسی که عمداً روزی را به اول ماه رمضان اضافه نماید مؤمن به اللَّه و رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله نیست و گناه اینکار از افطار یک روز از ماه رمضان بالاتر است!
لذا تا زمانی که هلال ماه رمضان رؤیت نشده است یا ٣٠ روز از ماه شعبان نگذشته است ، تنها مأمور به روزه گرفتن به عنوان ماه شعبان هستیم و برای عید فطر نیز جز با رؤیت یا گذشت ٣٠ روز از ماه رمضان نمی توان افطار نمود.


اللَّهُمَّ نَجِّنَا مِنْ مُضِّلَاتِ الْفِتَنْ!

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹