Loading...

#سوال_1142_ آیا برای جبران نقصان حضور قلب در نماز، می توان نماز را اعاده نمود؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ وَ أَبِي عَبْداللَّه أَنَّهُمَا قَالا إِنَّمَا لَكَ مِنْ صَلَاتِكَ مَا أَقْبَلْتَ عَلَيْهِ مِنْهَا فَإِنْ أَوْهَمَهَا كُلَّهَا أَوْ غَفَلَ عَنْ أَدَائِهَا لُفَّتْ فَضُرِبَ بِهَا وَجْهُ صَاحِبِهَا

📚كافي ج۳ص۳۶۳

امام باقر و امام صادق صلوات اللَّه علیهما فرمودند : همانا برای تو از نمازت آن مقداری از آن است که به آن اقبال داشته باشی و اگر همه آن را وهم کند یا از ادای آن غفلت ورزد، پیچیده می شود و به صورت صاحبش زده می شود!

✅ حضور قلب و توجه در نماز از امور بسیار مهم و توصیه شده‌ی در نماز است، به گونه ای که فرموده اند آن مقداری از نماز قبول می شود که توجه قلبي در آن بوده باشد. اما برای جبران نقصان حاصله از عدم توجه قلبی، به اعاده نماز توصیه نشده است و دستورات زیر برای جبران این مهم رسیده است :


2⃣عن أبي جعفر قال: إن العبد ليرفع له من صلاته نصفها أو ثلثها أو ربعها أو خمسها فما يرفع له إلا ما أقبل عليه منها بقلبه و إنما أمرنا بالنافلة ليتم لهم بها ما نقصوا من الفريضة

📚كافي ج۳ص۳۶۳

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا از نماز بنده نصف آن یا یک سوم آن یا یک چهارم آن یا یک پنجم آن بالا برده می شود و از آن بالا برده نمی شود مگر آن مقداری که با قلبش به آن اقبال نماید و همانا ما به نافله أمر می کنیم، برای آنکه آن مقداری که از فریضه ناقص کرده اند، با آن برایشان کامل گردد!



2⃣عن أبي بصير عن أبي عبدالله في حديث قال: يا با محمد إن العبد يرفع له ثلث صلاته و نصفها و ثلاثة أرباعها و أقل و أكثر على قدر سهوه فيها لكنه يتم له من النوافل قال فقال له أبو بصير ما أرى النوافل ينبغي أن تترك على حال فقال أبو عبد الله أجل لا

📚كافي ج۳ص۳۶۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه به ابابصیر فرمود : همانا برای بنده یک سوم نمازش و نصف آن و سه چهارم آن و کمتر و بیشتر، به مقدار سهو او در نماز بالا برده می شود ولی با نافله ها برایش #تکمیل می شود!
ابوبصیر گفت : با این وصف اینطور می بینم که نوافل در هیچ حالی سزاوار نیست که ترک شود! امام فرمودند : بله! سزاوار نیست!


3⃣أَبِي بَصِيرٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَر يَقُولُ كُلُّ سَهْوٍ فِي الصَّلَاةِ يُطْرَحُ مِنْهَا غَيْرَ أَنَّ اللَّهَ يُتِمُّ بِالنَّوَافِل

📚كافي ج۳ص۲۶۸

ابابصیر گوید : شنیدم امام باقر صلوات اللَّه علیه می فرمود : هر سهوی در نماز از آن کم می کند ، مگر اینکه اللَّه به وسیله #نوافل آن را تکمیل می کند!


4⃣زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَر قال: إِنَّمَا جُعِلَتِ النَّافِلَةُ لِيَتِمَّ بِهَا مَا يَفْسُدُ مِنَ الْفَرِيضَة

📚علل الشرائع ص۳۲۹

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا #نافله قرار داده شده است تا با آن آنچه از فریضه فاسد و خراب شده است تکمیل گردد!


5⃣عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ في حديث قَالَ إِنَّ الْعَبْدَ لَا يُقْبَلُ مِنْ صَلَاتِهِ إِلَّا مَا أَقْبَلَ عَلَيْهِ مِنْهَا بِقَلْبِهِ فَقَالَ رَجُلٌ هَلَكْنَا فَقَالَ كَلَّا إِنَّ اللَّهَ مُتِمُّ ذَلِكَ بِالنَّوَافِل

📚خصال ص۵۱۷

امام باقر صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : همانا از نماز بنده قبول نمی شود مگر آن مقداری که با قلبش به آن اقبال داشته است! پس مردی عرض کرد : ما هلاک شدیم! امام فرمود : هرگز اینچنین نیست! همانا اللَّه آن را با #نوافل تکمیل می کند!


6⃣عن أَبِي الْحَسَنِ الرِّضا قال: السَّجْدَةُ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ شُكْراً لِلَّهِ عَزَّوَجَلَّ عَلَى ما وَفَّقَ لَهُ الْعَبْدَ مِنْ أَدَاءِ فَرْضِهِ و أَدْنَى مَا يُجْزِي فِيهَا مِنَ الْقَوْلِ أَنْ يُقَالَ شُكْراً لِلَّهِ شُكْراً لِلَّهِ شُكْراً لِلَّهِ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ...و الشُّكْرُ مُوجِبٌ لِلزِّيَادَةِ فَإِنْ كَانَ في الصَّلَاةِ تَقْصِيرٌ لَمْ يَتِمَّ بِالنَّوَافِل تَمَّ بِهَذِهِ السَّجْدَة

📚علل الشرائع ص۳۶۰

امام رضا صلوات اللَّه علیه فرمود : سجده بعد از نماز فريضه شکرِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ بر آن آنچه از ادای فریضه بنده را توفیق داده است می باشد و کمترین مقدار گفتاری که در آن کفایت می کند این است که سه بار بگوید : شُكْراً لِلَّهِ... تا آنجا که فرمود : و شکر موجب زیاد شدن است، پس اگر در نماز کوتاهی و تقصیری باشد که با #نوافل تکمیل نشده است، با این سجده ی (شکر) تکمیل می شود!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، سهو و نقصان های توجه قلبي که در نماز به آن دچار می شویم، با خواندن نمازهای نافله یومیه تکمیل می شود و اگر باز هم نقصانی باقی بماند با #سجده_شکر تکمیل می گردد و لذا برای جبران نقصان حضور قلب، باید به نوافل نمازهای یومیه و سجده شکر اهتمام داشته باشیم و سنتی مبنی بر اعاده نماز در این مورد نیست.



بسم الله الرحمن الرحیم


سجده شکر

https://t.me/porseshvapasokhe/132


دعاهای مخصوص سجده شکر :

https://t.me/porseshvapasokhe/178

.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹