Loading...

#سوال1127_ آیا جنین و حمل از متوفی ارث می برد؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن رِبْعِيٍّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْداللَّه يَقُولُ فِي السِّقْطِ إِذَا سَقَطَ مِنْ بَطْنِ أُمِّهِ فَتَحَرَّكَ تَحَرُّكاً بَيِّناً يَرِثُ وَ يُورَثُ فَإِنَّهُ رُبَّمَا كَانَ أَخْرَسَ

📚الكافي ج۷ص۱۵۵

ربعي گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد جنین سقط شده فرمود : در صورتی که از شکم مادرش سقط شود و حرکت و تکان آشکار و روشنی نماید، ارث می برد و ارث می دهد، زیرا چه بسا گنگ باشد (و به علت گنگی موقع ولادت گریه و فریاد نکند)!


2⃣ عنِ الْفُضَیْل قَالَ سَأَلَ الْحَکَمُ بْنُ عُتَیْبَةَ أَبَا جَعْفَر علیه السلام عَنِ الصَّبِیِّ یَسْقُطُ مِنْ أُمِّهِ غَیْرَ مُسْتَهِلٍّ أَ یُوَرَّثُ فَأَعْرَضَ عَنْهُ فَأَعَادَ عَلَیْهِ فَقَالَ إِذَا تَحَرَّکَ تَحَرُّکاً بَیِّناً وُرِّثَ فَإِنَّهُ رُبَّمَا کَانَ أَخْرَسَ

📚الفقيه ج۴ص۳۰۸

فضيل گوید : حکم بن عتيبه از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد کودکی که از مادرش سقط می شود و موقع سقط صدا به گریه بلند نمی کند و فریاد نمی زند سؤال کرد که آیا ارث می برد؟ امام صلوات اللَّه علیه از او إعراض کرد و حکم بن عتيبه مجددا سؤال را مطرح کرد! امام فرمودند : در صورتی که تکان آشکاری بخورد ارث داده می شود، زیرا چه بسا گنگ باشد!



3⃣عن الْعَلَاءِ بْنِ فُضَيْلٍ عن أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: إِنَّ الطِّفْلَ وَ الْوَلِيدَ لَا يَحْجُبُكَ وَ لَا يَرِثُکَ إِلَّا مَنْ آذَنَ بِالصُّرَاخِ وَ لَا شَيْءَ أَكَنَّهُ الْبَطْنُ وَ إِنْ تَحَرَّكَ إِلَّا مَا اخْتَلَفَ عَلَيْهِ اللَّيْلُ و النَّهَارُ...

📚الفقيه ج۴ص۲۷۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا طفل و نوزاد تو را از ارث محجوب نمی کند و از تو ارث نمی برد مگر آنکه با فریاد زدن (در هنگام تولد) ندای (حیات و زنده بودن) بدهد و نیز جنینی که شکم آن را پوشانده است (تو را از ارث محجوب نمی کند و از تو ارث نمی برد) هر چند تکان و حرکت داشته باشد، مگر آنکه شب و روز بر او بگذرد (یعنی در دنیا مقداری عمر کند)!


4⃣عن سوار عن الحسن قال إن علیا علیه السلام لما هزم طلحة و الزبیر أقبل الناس منهزمین فمروا بامرأة حامل علی ظهر الطریق ففزعت منهم فطرحت ما فی بطنها حیا فاضطرب حتی مات ثم ماتت المرأة من بعده قال فمر بها علی بن أبی طالب علیه السلام و أصحابه و هی مطروحة و ولدها علی الطریق قال فسألهم عن أمرها فقالوا له إنها کانت حاملا ففزعت حین رأت القتال و الهزیمة فسألهم أیهما مات قبل صاحبه فقالوا إن ابنها مات قبلها قال فدعا زوجها أبا الغلام المیت فورثه من ابنه ثلثی الدیة و ورث أمه المیتة ثلث الدیة قال ثم ورث الزوج من امرأته المیتة نصف الدیة التی ورثتها من ابنها المیت و ورث قرابة المیتة الباقی قال ثم ورث الزوج أیضا من دیة المرأة المیتة نصف الدیة و هو ألفان و خمسمائة درهم و ذلک أنه لم یکن لها ولد غیر الذی رمت به حین فزعت و ورث قرابة المیت الباقی قال فودی ذلک کله من بیت مال البصرة

📚کافی ج ۲ ص ۲۷۵


سوّار گويد : امام حسن عليه السّلام فرمود : هنگامى كه اميرالمؤمنين صلوات اللَّه علیه طلحه و زبير را شكست داد، لشكريان به حالت شكست‌خورده مى‌آمدند. در مسيرشان به زنى باردار برخوردند. زن از آنان ترسيد و جنين خود را زنده سقط‍‌ كرد و جنين آن‌قدر لرزيد تا مرد. سپس بعد از او مادرش مرد.
امام على عليه السّلام و ياران ايشان از كنار آن زن عبور نمودند و زن و كودكش در وسط‍‌ مسير افتاده بودند. حضرت از ماجراى آن‌ها پرسيد.
گفتند : او زن باردارى بود كه هنگامى كه جنگ و فرار سپاه را ديد، ترسيد!

امام على عليه السّلام از آنان پرسيد : كدامیک زودتر از ديگرى مُرد؟
گفتنند : كودك، پيش از مادرش مُرد!
آن حضرت شوهر زن یعنی پدر بچه‌ی مرده را فراخواند و از پسرش، دو سوم ديه را به ارث به او داد و یک سوم دیه را به مادر مرده‌ی بچه ارث داد.
سپس از همسر مرده‌اش، نصف ديه‌اى را كه زن از پسر مرده‌اش ارث برده بود به ارث به او داد. و باقيمانده آن را به فاميل‌هاى زن داد.
سپس نصف ديه خود آن زن مرده را كه دو هزار و پانصد درهم بود. به آن مرد داد. به دليل اين‌كه زن، جز همان فرزندى كه در اثر ترس آن را سقط‍‌ كرد، فرزندى نداشت و باقی آن را به قرابه آن زن ارث داد و این دیات را از بیت المال بصره پرداخت نمود!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، جنین تشکیل شده در داخل رحم، نه ارث می برد و نه دیگران را از ارث محجوب می کند، مگر اینکه متولد شود و مقداری در دنیا عمر کند یا زنده به دنیا بیاید و این أمر با گریه و فریاد کودک در هنگام تولد #یا حرکت و تکان آشکار او بعد از تولد ثابت می‌شود.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹