Loading...

#سوال_1101_ من خریدار و فروشنده لوازم دست دوم هستم و گاهی کسی وسیله ای برای فروش می آورد که #احتمال می دهم که دزدی باشد. آیا می توانم از او بخرم؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ شُعَيْبِ بْنِ وَاقِدٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ زَيْدٍ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ فِي حَدِيثِ الْمَنَاهِي قَالَ: وَ مَنِ اشْتَرَى خِيَانَةً وَ هُوَ يَعْلَمُ فَهُوَ كَالَّذِي خَانَهَا.

📚 الفقيه ج۴ص۱۵

رسول اللّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : کسی که چیز خیانتی را بخرد، در حالی که علم و آگاهی دارد، پس او مانند کسی است که آن را خیانت نموده است!


2⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَحَدَهُمَا عَنْ شِرَاءِ الْخِيَانَةِ وَ السَّرِقَةِ قَالَ لَا إِلَّا أَنْ يَكُونَ قَدِ اخْتَلَطَ مَعَهُ غَيْرُهُ فَأَمَّا السَّرِقَةُ بِعَيْنِهَا فَلَا إِلَّا أَنْ يَكُونَ مِنْ مَتَاعِ السُّلْطَانِ فَلَا بَأْسَ بِذَلِكَ.

📚 التهذيب ج۶ص۳۷۴

ابوبصیر گوید : از امام باقر یا امام صادق صلوات اللَّه علیهما در مورد خریدن چیز #خیانتی یا #دزدی سؤال کردم؛ امام فرمودند : خير! مگر اینکه با غیر آن مخلوط شده باشد، اما خود چیز سرقتی را خیر! ....


3⃣عَنْ جَرَّاحٍ الْمَدَائِنِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: لَا يَصْلُحُ شِرَاءُ السَّرِقَةِ وَ الْخِيَانَةِ إِذَا عُرِفَتْ.

📚 التهذيب ج۶ص۳۷۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : خریدن چیز #سرقتی و #خیانتی در صورتی که شناخته شود صلاح و درست نیست!


4⃣عَنِ ابْنِ أَبِي نَجْرَانَ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مَنِ اشْتَرَى سَرِقَةً وَ هُوَ يَعْلَمُ فَقَدْ شَرِكَ فِي عَارِهَا وَ إِثْمِهَا.

📚 الكافي ج۵ص۲۲۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که چیزی سرقتی را با علم و آگاهی بخرد، محققا که در ننگ و گناه آن شریک است!


5⃣ عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ كُلُّ شَيْ ءٍ هُوَ لَكَ حَلَالٌ حَتَّى تَعْلَمَ أَنَّهُ حَرَامٌ بِعَيْنِهِ فَتَدَعَهُ مِنْ قِبَلِ نَفْسِكَ وَ ذَلِكَ مِثْلُ الثَّوْبِ يَكُونُ [عَلَيْكَ] قَدِ اشْتَرَيْتَهُ وَ هُوَ سَرِقَةٌ أَوِ الْمَمْلُوكِ عِنْدَكَ وَ لَعَلَّهُ حُرٌّ قَدْ بَاعَ نَفْسَهُ أَوْ خُدِعَ فَبِيعَ قَهْراً أَوِ امْرَأَةٍ تَحْتَكَ وَ هِيَ أُخْتُكَ أَوْ رَضِيعَتُكَ وَ الْأَشْيَاءُ كُلُّهَا عَلَى هَذَا حَتَّى يَسْتَبِينَ لَكَ غَيْرُ ذَلِكَ أَوْ تَقُومَ بِهِ الْبَيِّنَةُ.

📚 الكافي ج۵ص۳۱۳


مسعده بن صدقه گوید : شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود : هر چیزی بر تو #حلال است تا وقتی که #علم پیدا کنی که همانا آن، به طور واضح و روشن، حرام است و در نتیجه از نزد خود آن را ترک نمایی!
و مثال آن این است که مثلا لباسی را تو خریده ای در حالی که آن سرقتی بوده است (اما تو نمیدانی) یا برده ای که نزد توست‌ در حالیکه #شاید آزاد باشد که خود را فروخته است یا فریب داده شده و به اجبار فروخته شده است یا زنی که تحت زوجیت توست در حالیکه خواهر یا همشیره توست! و اشیاء همگی بر همین منوال است تا وقتی که غیر آن بر تو #روشن گردد یا #شاهد برای آن اقامه گردد!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، خریدن چیزی که بدانیم و علم و آگاهی داشته باشیم که از سرقت و خیانت به دست آمده است صلاح و جائز نیست و خریدار آن در ننگ و گناه آن خیانت و دزدی شریک است. اما اگر با غیر آن مخلوط شده است و قابل تشخیص نیست و یا علم و آگاهی به دزدی بودن آن نداریم، خرید آن مشکلی ندارد و لذا کالایی که احتمال می دهیم دزدی باشد ولی علم و یقین به دزدی بودن آن نداریم می توانیم خریداری نمائیم ولی اگر برایمان علم به دزدی بودن آن حاصل شد یا شاهد بر دزدی بودن آن برای ما اقامه شد، به هیچ عنوان خریدن آن اجازه داده نشده است.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹