Loading...

#سوال_1098_ جنسی را از کسی خریدم و رفتم تا مبلغ آن را تهیه کنم و بیایم آن جنس را تحویل بگیرم. اما وقتی آمدم فروشنده گفت قیمت تغییر کرده و باید به قیمت جدید بخری. آیا او چنین حقی دارد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن زرارة عن أبي جعفر قال: قلت له الرجل يشتري من الرجل المتاع ثم يدعه عنده فيقول حتى آتيك بثمنه قال إن جاء فيما بينه و بين ثلاثة أيام و إلا فلا بيع له

📚فقيه ج۳ص۲۰۲

زراره گوید : به امام باقر صلوات اللَّه گفتم : شخصی از دیگری کالایی را می خرد و آن کالا را نزد او رها می کند و می گوید : باشد تا بهای آن را برایت بیاورم!
امام فرمود : اگر از آن موقع تا سه روز آورد که هیچ و إلّا بیعی برای او نیست!


2⃣علي بن يقطين أَنَّهُ سَأَلَ أباالحسن عَنِ الرَّجُلِ يَبِيعُ الْبَيْعَ و لَا يَقْبِضُهُ صَاحِبُهُ و لَا يَقْبِضُ الثَّمَنَ قَالَ فَإِنَّ الْأَجَلَ بَيْنَهُمَا ثَلَاثَةُ أَيَّامٍ فَإِنْ قَبَضَ بَيْعَهُ و إِلَّا فَلَا بَيْعَ بَيْنَهُمَا

📚تهذيب ح۷ص۲۲

علي بن يقطين از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که کالایی را می فروشد ولی صاحبش آن را تحویل نمی گیرد و او هم بهای آن را دریافت نمی کند فرمود : #مهلت در بین آنها #سه_روز است، پس اگر (تا سه روز) کالای خود را تحویل گرفت که هیچ و در غیر این صورت بیع و معامله ای بین آنها نیست!

3⃣عن عبد صالح قال: مَنِ اشْتَرَى بَيْعاً فَمَضَتْ ثَلَاثَةُ أَيَّامٍ وَ لَمْ يَجِئْ فَلَا بَيْعَ لَهُ

📚تهذيب ج۷ص۲۲

امام کاظم صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که کالایی را بخرد و سه روز بگذرد و نیاید (آن را تحویل بگیرد)، پس بیع و معامله ای برای او نیست!

4⃣هذيل بن صدقة قال: سَأَلْتُ أَباعبداللَّه عَنِ الرَّجُل يَشْتَرِي الْمَتاعَ أَوِ الثَّوْبَ فَيَنْطَلِقُ بِهِ إِلَى مَنْزِلِهِ و لَمْ يَنْقُدْ شَيْئاً فَيَبْدُو لَهُ فَيَرُدُّهُ هَلْ يَنْبَغِي ذَلِكَ لَهُ قال لَا إِلَّا أَنْ تَطِيبَ نَفْسُ صَاحِبِه

📚تهذيب ج۷ص۵۹

هذيل گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که کالا یا لباسی را می خرد و آن را برمی دارد و به منزل روانه می شود ولی پول آن را پرداخت نکرده است و به ذهنش می خورد که آن را برگرداند سؤال کردم که آیا این کار برای او سزاوار است؟ فرمود : #خير! مگر با طيب خاطر و رضایت فروشنده!


5⃣عن أبي عبدالله في رجل اشترى متاعا من رجل و أوجبه غير أنه ترك المتاع عنده و لم يقبضه قال آتيك غدا إن شاء الله فسرق المتاع من مال من يكون قال من مال صاحب المتاع الذي هو في بيته حتى يقبض المتاع و يخرجه من بيته فإذا أخرجه من بيته فالمبتاع ضامن لحقه حتى يرد ماله إليه

📚كافي ج۵ص۱۷۱

از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که کالایی را از کسی می خرد و آن را #قطعی می کند مگر اینکه کالا را در نزد فروشنده رها می کند و تحویل نمی گیرد و می گوید : إن شاءالله فردا نزد تو می آیم. پس آن کالا به #سرقت می رود سؤال شد که این از مال چه کسی محسوب می شود؟ امام فرمود : از مال صاحب کالا است که در مغازه و خانه او می باشد، تا وقتی که کالا را تحویل دهد و از بیت خود خارج نماید، پس وقتی که آن را از بیت خود بیرون نمود، خریدار #ضامن حق اوست تا اینکه مال او را به او رد نماید!


6⃣عن أَبي عبداللَّه و أبي الحسن في الرَّجُل يَشْتَرِي الشَّيْء الَّذي يَفْسُدُ مِنْ يَوْمِهِ و يَتْرُكُهُ حَتَّى يَأْتِيَهُ بِالثَّمَن قال إِنْ جاءَ فيما بَيْنَهُ و بَيْنَ اللَّيْلِ بِالثَّمَن و إِلَّا فَلَا بَيْعَ لَهُ

📚كافي ج۵ص۱۷۲

امام صادق و کاظم صلوات اللَّه علیهما در مورد شخصی که چیزی را که همان روز فاسد می شود می خرد و آن را همانجا می گذارد تا برود پول آن را بیاورد فرمود : اگر از آن موقع تا شب پول آن را آورد که هیچ و در غیر این صورت بیعی برای او نیست!


7⃣عن أبي عبداللَّه قال: الْعُهْدَةُ فيما يَفْسُدُ مِنْ يَوْمِهِ مِثْل الْبُقُول و الْبِطِّيخ و الْفَوَاكِه يَوْمٌ إِلَى اللَّيل

📚فقيه ج۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : #ضمانت در مورد آنچه مثل سبزیجات و خربزه و میوه‌جات در همان روز فاسد می شود، یک روز تا شب است!


✅ با توجه به روایات فوق، اگر بيعي انجام شود ولی کالا #تحویل گرفته نشود #و پول آن هم پرداخت نشود و #شرط تأخیر هم در بین نباشد،این معامله تا سه روز اعتبار دارد و اگر خریدار بعد از سه روز نیامد کالای خود را بگیرد یا بهای آن را بدهد، معامله آنها فسخ است ولی قبل از گذشت سه روز، فروشنده حق فسخ معامله به بهانه گران شدن و غیره را ندارد.
البته اگر خریدار کالا را ببرد، جز با رضایت فروشنده نمی تواند معامله را برگرداند، هر چند بهای آن را نداده باشد.

این أمر برای چیزهایی که یک روزه فاسد می شوند، یک روز تا شب است.

در مدتی که کالا نزد فروشنده است، خودش ضامن تلفات احتمالی آن می باشد.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹