Loading...

#سوال_1095_ حکم تخلي کردن رو و پشت به قبله چیست؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى بِإِسْنَادِهِ رَفَعَهُ قَالَ: سُئِلَ أَبُو الْحَسَنِ مَا حَدُّ الْغَائِطِ قَالَ لَا تَسْتَقْبِلِ الْقِبْلَةَ وَ لَا تَسْتَدْبِرْهَا وَ لَا تَسْتَقْبِلِ الرِّيحَ وَ لَا تَسْتَدْبِرْهَا.

📚 الكافي ج۳ص۱۵

از امام کاظم صلوات اللَّه علیه سؤال شد : حد غائط (تخلي) چیست؟ فرمود : رو به قبله نکن و پشت به آن هم مکن و رو به باد نکن و پشت به باد هم نکن!



2⃣ عَنْ شُعَيْبِ بْنِ وَاقِدٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ زَيْدٍ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ أَنَّ النَّبِيَّ قَالَ فِي حَدِيثِ الْمَنَاهِي إِذَا دَخَلْتُمُ الْغَائِطَ فَتَجَنَّبُوا الْقِبْلَةَ.

📚 الفقيه ج۴ص۴

در حدیث مناهی، امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده است که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : وقتی به بیت الخلاء وارد شديد، از قبله دوری کنید!



3⃣ عَنْ عِيسَى بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْهَاشِمِيِّ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ عَنْ عَلِيٍّ قَالَ: قَالَ النَّبِيُّ إِذَا دَخَلْتَ الْمَخْرَجَ فَلَا تَسْتَقْبِلِ الْقِبْلَةَ وَ لَا تَسْتَدْبِرْهَا وَ لَكِنْ شَرِّقُوا أَوْ غَرِّبُوا

📚 التهذيب ج۱ص۲۵

علي صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : وقتی وارد بيت الخلاء شدی، پس رو به قبله نکن و پشت به آن مکن، ولکن رو به مشرق نمائید یا رو به مغرب نمائید!



4⃣ عَنْ عَمْرِو بْنِ سَعِيدٍ عَنْ مُصَدِّقِ بْنِ صَدَقَةَ عَنْ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قُلْتُ لَهُ الرَّجُلُ يُرِيدُ أَنْ يَسْتَنْجِيَ كَيْفَ يَقْعُدُ قَالَ كَمَا يَقْعُدُ لِلْغَائِطِ...

📚 الكافي ج۳ص۱۸

عمار گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی که قصد دارد استنجاء کند (یعنی محل غائط (و بول) را تطهیر نماید) چگونه بنشیند؟ امام فرمود : همانگونه که برای غائط کردن می نشیند!


5⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِيلَ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا.... وَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ مَنْ بَالَ حِذَاءَ الْقِبْلَةِ ثُمَّ ذَكَرَ فَانْحَرَفَ عَنْهَا إِجْلَالًا لِلْقِبْلَةِ وَ تَعْظِيماً لَهَا لَمْ يَقُمْ مِنْ مَقْعَدِهِ ذَلِكَ حَتَّى يُغْفَرَ لَهُ.

📚 التهذيب ج۱ص۲۶

محمد بن اسماعیل گوید : بر امام رضا صلوات اللَّه علیه وارد شدم و شنیدم که می فرمود : کسی که رو به قبله بول می کند، سپس به ياد آورد و برای بزرگداشت و تعظیم قبله، از قبله منحرف و کج شود، از آن نشست خود بلند نمی شود تا اینکه برایش مغفرت حاصل می شود!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، هنگام تخلي، يعني هنگام بول و غائط نمودن، نباید شخص رو به قبله و پشت به قبله بنشیند.
همچنین با توجه به روایات فوق و غیره، در صورت اجتناب از رو به قبله بودن و پشت به قبله بودن در هنگام تخلي، وظيفه ما انجام شده است، هر چند در روایت 3⃣، رو نمودن به طرف مشرق یا مغرب که انحراف کامل از قبله محسوب می شود نیز توصیه شده است.

✅ در روایات روشن است که انحراف از قبله در هنگام تخلي باید با مجموع بدن باشد نه فقط انحراف عورتین از قبله


✅ با توجه به روایت 4⃣، بعد از اتمام تخلي، در هنگام شستن محل بول و غائط نیز به همان نحوی که هنگام تخلي نشسته بودیم می نشینیم.

✅ طبق روایت 5⃣، اگر کسی سهواً در هنگام تخلي رو به قبله نشست، در همان حال برای تعظیم و بزرگداشت قبله، خود را از قبله منحرف می کند.


✅ منهی بودن رو و پشت به قبله بودن در حال تخلي اختصاص به صحرا و محیط باز داده نشده است و در توالت‌های بنا شده در منازل و غيره نیز باید مراعات شود.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹