Loading...

#سوال1086_ اگر مادربزرگی به نوه خود با شرایط کامل شیر دهد، آیا نکاح پدر و مادر آن نوه فاسد می شود؟



✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ بُرَيْدٍ الْعِجْلِيِّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ فِي حَدِيثٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ قَالَ: يَحْرُمُ مِنَ الرَّضَاعِ مَا يَحْرُمُ مِنَ النَّسَبِ.

📚 الفقيه ج۳ص۴۷۵

امام باقر صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : رسول اللّه صلی الله علیه و آله فرمود : آنچه از جهت نسب حرمتِ (ازدواج) ایجاد می کند، از جهت رضاع و شیر دادن نیز حرمت (ازدواج) ایجاد می کند!


2⃣ عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَهْزِيَارَ قَالَ سَأَلَ عِيسَى بْنُ جَعْفَرِ بْنِ عِيسَى أَبَا جَعْفَرٍ الثَّانِيَ أَنَّ امْرَأَةً أَرْضَعَتْ لِي صَبِيّاً فَهَلْ يَحِلُّ لِي أَنْ أَتَزَوَّجَ ابْنَةَ زَوْجِهَا فَقَالَ لِي مَا أَجْوَدَ مَا سَأَلْتَ مِنْ هَاهُنَا يُؤْتَى أَنْ يَقُولَ النَّاسُ حَرُمَتْ عَلَيْهِ امْرَأَتُهُ مِنْ قِبَلِ لَبَنِ الْفَحْلِ هَذَا هُوَ لَبَنُ الْفَحْلِ لَا غَيْرُهُ فَقُلْتُ لَهُ الْجَارِيَةُ لَيْسَتْ ابْنَةَ الْمَرْأَةِ الَّتِي أَرْضَعَتْ لِي هِيَ ابْنَةُ غَيْرِهَا فَقَالَ لَوْ كُنَّ عَشْراً مُتَفَرِّقَاتٍ مَا حَلَّ لَكَ شَيْءٌ مِنْهُنَّ وَ كُنَّ فِي مَوْضِعِ بَنَاتِكَ.

📚 الكافي ج۵ص۴۴۱

عیسی بن جعفر از امام جواد صلوات اللَّه علیه پرسید : زنی به بچه من شیر داده است. آیا برای من حلال است که با دختر شوهرش ازدواج کنم؟
امام به من فرمودند : چه خوب سؤالی پرسیدی! از همین جا آمده است که مردم می گویند زنش از جهت شیر فحل بر او حرام می گردد، این همان شیر فحل است نه غير آن!
به امام گفتم : همانا آن جاریه دختر زنی نیست که برای من (به بچه من) شير داده است، او دختر غیر آن زن است! امام فرمودند : اگر ده زن جدا هم باشند چیزی از (فرزندان) آنها بر تو حلال نیست و همه آنها در جایگاه #دختران تو هستند!


3⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: لَوْ أَنَّ رَجُلًا تَزَوَّجَ جَارِيَةً رَضِيعَةً فَأَرْضَعَتْهَا امْرَأَتُهُ فَسَدَ النِّكَاحُ.

📚 الفقيه ج۳ص۴۷۶

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا اگر مردی دختر شیرخواری را به ازدواج درآورد و سپس زنش به او شیر دهد، نکاح آنها فاسد می شود!



4⃣عَنْ أَيُّوبَ بْنِ نُوحٍ قَالَ كَتَبَ عَلِيُّ بْنُ شُعَيْبٍ إِلَى أَبِي الْحَسَنِ امْرَأَةٌ أَرْضَعَتْ بَعْضَ وُلْدِي هَلْ يَجُوزُ لِي أَنْ أَتَزَوَّجَ بَعْضَ وُلْدِهَا فَكَتَبَ لَا يَجُوزُ ذَلِكَ لَكَ لِأَنَّ وُلْدَهَا صَارَتْ بِمَنْزِلَةِ وُلْدِكَ.

📚 التهذيب ج۷ص۳۲۱

أيوب بن نوح گوید : علی بن شعیب به امام کاظم صلوات اللَّه علیه نامه نوشت : زنی یکی از فرزندان‌ مرا شیر داده است. آیا برای من جائز است که یکی از فرزندان آن زن را به ازدواج درآورم؟ امام در پاسخ نوشتند : این جائز نیست زیرا فرزندان آن زن به منزله فرزندان تو شده اند!


5⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: كَتَبْتُ إِلَى أَبِي مُحَمَّدٍ امْرَأَةٌ أَرْضَعَتْ وَلَدَ الرَّجُلِ هَلْ يَحِلُّ لِذَلِكَ الرَّجُلِ أَنْ يَتَزَوَّجَ ابْنَةَ هَذِهِ الْمُرْضِعَةِ أَمْ لَا فَوَقَّعَ لَا تَحِلُّ لَهُ.

📚 الكافي ج۵ص۴۴۷

عبدالله بن جعفر گوید : به امام عسکری صلوات اللَّه علیه نوشتم : زنی بچه های مردی را شیر داده است. آیا برای این مرد حلال است که دختر آن زن شیر دهنده را به ازدواج درآورد یا خیر؟ امام با خط خود نوشتند : برای او حلال نیست!

✅ به لینک زیر نیز حتما رجوع فرمایید :

#شروط_ایجاد_محرمیت_با_رضاع_و_شیر_دادن

https://t.me/porseshvapasokhe/1276



.




6⃣ عَنِ الْحَلَبِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الرَّجُلِ يَرْضِعُ مِنِ امْرَأَةٍ وَ هُوَ غُلَامٌ أَ يَحِلُّ لَهُ أَنْ يَتَزَوَّجَ أُخْتَهَا لِأُمِّهَا مِنَ الرَّضَاعَةِ فَقَالَ إِنْ كَانَتِ الْمَرْأَتَانِ رَضَعَتَا مِنِ امْرَأَةٍ وَاحِدَةٍ مِنْ لَبَنِ فَحْلٍ وَاحِدٍ فَلَا يَحِلُّ فَإِنْ كَانَتِ الْمَرْأَتَانِ رَضَعَتَا مِنِ امْرَأَةٍ وَاحِدَةٍ مِنْ لَبَنِ فَحْلَيْنِ فَلَا بَأْسَ بِذَلِكَ.

📚 الكافي ج۵ص۴۴۳

حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که در شیرخوارگی از زنی شیر می خورد سؤال کردم که آیا برای او حلال است که با خواهری که از مادر رضاعی خود دارد ازدواج کند؟ امام فرمودند : اگر هر دو زن از یک زن واحد و یک فحل و شوهر واحد شیر خورده اند حلال نیست و اگر هر دو زن از یک زن واحد ولی از دو فحل و شوهر مختلف شیر خورده اند، ازدواج آنها اشکالی ندارد!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، رضاع و شیردادنی که شرایط لازم را داشته باشد، همانند نسب موجب محرمیت و حرمت ازدواج می شود.


✅ یکی از موارد ایجاد حرمت ازدواج توسط رضاع این است که زنی به فرزند شخصی با حدود و شرایط لازم شیر دهد که‌ در این صورت روابط جدیدی بین آنها ایجاد می شود و از جمله طبق روایات فوق، ازدواج پدر و مادر آن بچه با دختران و پسران آن زن شیردهنده حرام می شود، زیرا دختران و پسران آن شیردهنده به منزله دختران و پسران خود این شخص می شوند.


✅ این مسئله گاهی در حالات خاصی اتفاق می افتد و آن این است که مادربزرگ به نوه‌ی دختری خود شیر می دهد که در واقع پدری بچه اش توسط زنی شیر داده شده است و لذا بچه های آن زن شیردهنده به منزله بچه های خود او می شوند، زیرا بچه‌ی او برادر یا خواهر رضاعی بچه های آن زن می شود که یکی از آنها همسر فعلی این مرد می باشد و ازدواج این مرد با زوجه اش که دختر آن زن ‌شیر دهنده است فاسد می شود.


در حالت دیگر، مادربزرگ به نوه‌ی پسری خود شیر می دهد که در واقع مادري بچه اش توسط زنی شیر داده شده است و لذا بچه های آن زن شیردهنده به منزله بچه های خود او می شوند زیرا بچه‌ی او، برادر یا خواهر رضاعی بچه های آن زن شیردهنده می باشد که یکی از آنها شوهر فعلی خود اوست و ازدواج این زن با شوهرش که پسر آن زن ‌شیردهنده است فاسد می شود!


✅ البته طبق روایات کلی مثل روایت 6⃣ ، از شروط ایجاد این محرمیت این است که شیر از فحل و مرد واحدی باشد و لذا شرط ایجاد محرمیت این است که مردی که موجب بارداری و شیردهی مادربزرگ برای پسر یا دختر خود شده است، همان فحل و مردی باشد که اکنون موجب بارداری و شیردهی مادربزرگ در شیردادن به نوه اش شده است.


✅ نه در روایات کلی و نه در موارد خاص، فاسد شدن این ازدواج وابسته به مقدم بودن شیر خوردن بر ازدواج نشده است و حتی در برخی موارد خاص رضاع مثل روایت 3⃣، تصریح است که حتی مؤخر بودن شیردهی بر ازدواج، موجب فساد نکاح و لزوم جدا شدن آنها از یکدیگر می شود و لذا تفاوتی ندارد که شیردهی قبل از ازدواج رخ دهد یا بعد از آن، و معیار باید سنجش حکم از جهات دیگر باشد نه مقدم یا مؤخر بودن شیردهی بر عقد ازدواج!


✅ شایسته تذکر است که مطرح شدن این مسئله در سالهای اخیر، زمینه اظهار نظر افراد مدعی عقل گرایی شد و در سخنان خود این حکم را به مسخره گرفتند و خلاف عقل دانستند و مدعی شدند که با چنین امری نباید بنیان یک خانواده پاشیده شود، در حالیکه دین الهی با عقول ناقص و مسائل احساسی به دست نمی آید و لازم است که مؤمنین با یادگیری احکام دین، خود را از افتادن در این مشکلات نجات دهند، چرا که بشر از عدم یادگیری و عدم نشر علوم اهل بیت علیهم السلام، خسارت‌های گزافی دیده است و می بیند!


✅ لازم به ذکر است که انجام این شیردهی تفاوتی ندارد که از روی علم باشد یا از روی جهل و وظیفه در مورد جدا شدن این زوج از یکدیگر در هر دو حالت می باشد و در روایات تفاوتی بین آنها نیامده است و نیازی به طلاق نیز نیست و با فاسد شدن نکاح، بدون لزوم به طلاق از هم جدا می شوند.



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹