Loading...

#سوال_1071_ آیا درد دل و شکایت کردن مشکلات و گرفتاری ها به دیگران اشکالی دارد؟


✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣ عَنْ يُونُسَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه يَقُولُ أَيُّمَا رَجُلٍ مُؤْمِنٍ شَكَا حَاجَتَهُ وَ ضُرَّهُ إِلَى كَافِرٍ أَوْ إِلَى مَنْ يُخَالِفُهُ عَلَى دِينِهِ فَإِنَّمَا شَكَا اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَى عَدُوٍّ مِنْ أَعْدَاءِ اللَّهِ قَالَ وَ أَيُّمَا رَجُلٍ مُؤْمِنٍ شَكَا حَاجَتَهُ وَ ضُرَّهُ إِلَى مُؤْمِنٍ مِثْلِهِ كَانَتْ شَكْوَاهُ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ.

📚 الكافي ج۸ص۱۴۴

يونس گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : هر مومنی که نیاز و مشکل خود را به کافر یا به کسی که در دین با او مخالف است شکایت نماید، پس همانا از اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ به سوی دشمنی از دشمنان اللَّه شکایت کرده است و هر فرد مومنی که نیاز و مشکل خود را به مؤمنی مانند خودش شکایت کند، شکایت او به اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ می باشد!


2⃣ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ رَاشِدٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ يَا حَسَنُ إِذَا نَزَلَتْ بِكَ نَازِلَةٌ فَلَا تَشْكُهَا إِلَى أَحَدٍ مِنْ أَهْلِ الْخِلَافِ وَ لَكِنِ اذْكُرْهَا لِبَعْضِ إِخْوَانِكَ فَإِنَّكَ لَنْ تُعْدَمَ خَصْلَةً مِنْ خِصَالٍ أَرْبَعٍ إِمَّا كِفَايَةً بِمَالٍ وَ إِمَّا مَعُونَةً بِجَاهٍ أَوْ دَعْوَةً تُسْتَجَابُ أَوْ مَشُورَةً بِرَأْيٍ.

📚 الكافي ج۸ص۱۷۰

حسن بن راشد گوید : امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : ای حسن! وقتی گرفتاری و مشکلی برایت پیش می آید، آن را به احدی از اهل خلاف شکایت نکن، بلکه آن را برای یکی از برادران خود ذکر کن که تو از یکی از این #چهار_خصلت خالی و محروم نخواهی ماند : یا کفایت کردن با مال يا کمک کردن با وجهه اش یا دعایی که مستجاب شود یا مشورت و نصيحتي با نظر!


3⃣عَنْ أَبِي مُعَاوِيَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُ مَنْ شَكَا إِلَى مُؤْمِنٍ فَقَدْ شَكَا إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ مَنْ شَكَا إِلَى مُخَالِفٍ فَقَدْ شَكَا اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ.

📚 معاني الأخبار ص۴۰۷ح۸۴

ابومعاویه گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که به مؤمن شکایت کند، (در واقع) به اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ شکایت کرده است و کسی که به مخالف شکایت کند، (در حقیقت) از اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ شکایت نموده است!


4⃣ عَنْ حَرِيزٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا ضَاقَ أَحَدُكُمْ فَلْيُعْلِمْ أَخَاهُ وَ لَا يُعِينُ عَلَى نَفْسِهِ.

📚 الكافي ج۴ص۴۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی یکی از شما در تنگنا قرار می گیرد، باید #برادر (دینی) خود را آگاه کند و خبر دهد و به زیان خود کار نکند!


5⃣ قال امیرالمؤمنین في وصف المتقين... قَلِیلُ الشَّکْوَی...

📚 الكافي ج ۲ ص ۱۷۹ ح ۱

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در وصف متقین فرمودند : .... شکایت کردن او اندک است....


✅ در روایات فوق و غیره مشاهده می شود که هر چند از صفات مؤمنين این است که کم اهل شکایت کردن هستند، ولی توصیه اهل بیت علیهم السلام این است که به کافر و کسی که در دین با ما مخالف است شکایت نشود زیرا چنین کاری شکایت از اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ محسوب می شود که مذموم است و نیاز و مشکل به مؤمن و برادر دینی گفته شود.
لذا شکایت و ابراز حاجت و مشکل و باز کردن سفره دل نباید در نزد مخالف باشد و به مؤمن و برادر دینی باشد تا در حقیقت شکایت به سوی اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ باشد و به یکی از برکات وارده در حدیث 2⃣ برسیم.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹