#سوال_1070_ حکم #قهر_کردن_مؤمن با #برادر_دینی خود چیست؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن مُرَازِمِ بْنِ حَكِيمٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه فِي حَدِيثٍ قَالَ: لَا خَيْرَ فِي الْمُهَاجَرَةِ
📚كافي ج۲ص۳۴۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : در بریدن و قطع کردن و ترک و دوری کردن از یکدیگر هیچ خیری نیست!
2⃣ فی وصیة المفضل سمعت أبا عبدالله یقول لا یفترق رجلان علی الهجران إلا استوجب أحدهما البراءة و اللعنة و ربما استحق ذلک کلاهما فقال له معتب جعلنی الله فداک هذا الظالم فما بال المظلوم قال لأنه لا یدعو أخاه إلی صلته و لا یتغامس له عن کلامه سمعت أبی یقول إذا تنازع اثنان فعاز أحدهما الآخر فلیرجع المظلوم إلی صاحبه حتی یقول لصاحبه أی أخی أنا الظالم حتی یقطع الهجران بینه و بین صاحبه فإن الله تبارک و تعالی حکم عدل یأخذ للمظلوم من الظالم
📚كافي ج۲ص۳۴۴
مفضل گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هیچ دو نفری بر حسب بریدن از هم جدا نمی شوند مگر اینکه یکی از آنها مستوجب بیزاری و لعنت می شود و چه بسا هر دو مستحق آن می شوند!
معتب عرض کرد : فدایت شوم! این ظالم است (که مستوجب لعن و بیزاری می شود)، پس به چه خاطر مظلوم مستوجب می شود؟ فرمود : زیرا برادرش را به صله با خود دعوت نمی کند و از گفته او صرفنظر و چشم پوشی نمی کند!
شنیدم پدرم می فرمود : هنگامیکه دو نفر با هم ستیزه نمایند و یکی بر دیگری غالب آید، باید فرد مظلوم به سراغ رفیقش برود تا اینکه به او بگوید : ای برادر! من #ظالم هستم !
تا اینکه هجران و جدایی بین او و رفیقش از بین برود، پس همانا اللَّهِ تبارک و تعالی حاکمی است عادل و حق مظلوم را از ظالم می گیرد!
3⃣عن دَاوُدَ بْنِ كَثِيرٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْداللَّه يَقُولُ قَالَ أَبِي قَالَ رَسُولُ اللَّهِ أَيُّمَا مُسْلِمَيْنِ تَهَاجَرَا فَمَكَثَا ثَلَاثاً لَا يَصْطَلِحَانِ إِلَّا كَانَا خَارِجَيْنِ مِنَ الْإِسْلَامِ وَ لَمْ يَكُنْ بَيْنَهُمَا وَلَايَةٌ فَأَيُّهُمَا سَبَقَ إِلَى كَلَامِ أَخِيهِ كَانَ السَّابِقَ إِلَى الْجَنَّةِ يَوْمَ الْحِسَاب
📚كافي ج۲ص۳۴۵
داوود بن کثیر گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : پدرم می فرمود که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : هر دو مسلمانی که از یکدیگر جدایی و دوری گزینند و سه روز بمانند و با یکدیگر صلح نکنند، جز این نیست که هر دو از اسلام خارج هستند و بین آنها ولایت (رشتهی دوستی) برقرار نیست، پس هر کدام که به سخن گفتن با برادرش #سبقت بگیرد، در روز حساب سبقت گیرنده به سوی بهشت خواهد بود!
4⃣عن أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قال: لَا يَزَالُ ابليس فَرِحاً مَا اهْتَجَرَ الْمُسْلِمَانِ فَإِذَا الْتَقَيَا اصْطَكَّتْ رُكْبَتَاهُ وَ تَخَلَّعَتْ أَوْصَالُهُ وَ نَادَى يَا وَيْلَهُ مَا لَقِيَ مِنَ الثُّبُورِ
📚كافي ج۲ص۳۴۶
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : تا وقتی که دو مسلمان با هم قهر و بریده اند همواره ابليس خوشحال است، پس وقتی با همدیگر ملاقات کردند، زانوهایش می لرزد و بندهایش از هم جدا می شود و فریاد می زند : ای وای بر او از آنچه از هلاکت به او می رسد (یعنی به خودش)!
5⃣الحسين بن زيد عن الصادق عن آبائه عن رسول الله في حديث المناهي قال: و نهى عن الهجران فمن كان لا بد فاعلا فلا يهجر أخاه أكثر من ثلاثة أيام فمن كان هاجرا لأخيه أكثر من ذلك كانت النار أولى به
📚الفقيه ج۴ص۱۱
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در حدیث مناهی از هجران و بریدن نهی فرمود، و کسی که ناچار این کار را انجام می دهد، بیش از سه روز با برادر خود نبرد و قطع نکند و کسی که بیش از این با برادر خود قهر و دور باشد، آتش به او سزاوارتر است!
6⃣ امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هیچ دو مؤمنی نیستند که بیش از سه روز با هم قهر کنند، مگر اینکه من در روز سوم از آنها بیزار هستم! به ایشان گفته شد : این حال ظالم است، شخص مظلوم چرا؟! فرمود : زیرا او به نزد ظالم نمی رود و بگوید من ظالم هستم تا اینکه صلح کنند!
📚 الخصال ص۱۸۳
7⃣عن أبي ذر عن النبي في وصية له قال: يا أبا ذر إياك و الهجران لأخيك المؤمن فإن العمل لا يتقبل مع الهجران يا أبا ذر أنهاك عن الهجران فإن كنت لا بد فاعلا فلا تهجره ثلاثة أيام كملا فمن مات فيها مهاجرا لأخيه كانت النار أولى به
📚أمالي الطوسي ج۲ص۱۵۱
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به اباذر فرمود : ای اباذر! از #قهر_و_دوری_با_برادر_مؤمن خود بپرهیز زیرا عمل با وجود هجران و قهر قبول نمی شود. ای اباذر تو را از هجران و قطع و بریدن نهی می کنم و اگر ناچار این کار را انجام دادی، پس بیش از سه روز کامل از او هجران و قهر نکن، پس کسی که در آن مدت به صورت قهر کرده با برادرش از دنیا برود، آتش به او سزاوارتر است!
نظرات (0)