Loading...

#سوال_1066_ آیا شرط زن با شوهرش مبنی بر عدم ازدواج مجدد لازم است به آن وفا شود؟


✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ أَنَّ ضُرَيْساً كَانَتْ تَحْتَهُ بِنْتُ حُمْرَانَ فَجَعَلَ لَهَا أَنْ لَا يَتَزَوَّجَ عَلَيْهَا وَ لَا يَتَسَرَّى أَبَداً فِي حَيَاتِهَا وَ لَا بَعْدَ مَوْتِهَا عَلَى أَنْ جَعَلَتْ لَهُ هِيَ أَنْ لَا تَتَزَوَّجَ بَعْدَهُ أَبَداً وَ جَعَلَا عَلَيْهِمَا مِنَ الْهَدْيِ وَ الْحَجِّ وَ الْبُدْنِ وَ كُلِّ مَالٍ لَهُمَا فِي الْمَسَاكِينِ إِنْ لَمْ يَفِ كُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا لِصَاحِبِهِ ثُمَّ إِنَّهُ أَتَى أَبَا عَبْدِ اللَّهِ فَذَكَرَ ذَلِكَ لَهُ فَقَالَ إِنَّ لِابْنَةِ حُمْرَانَ لَحَقّاً وَ لَنْ يَحْمِلَنَا ذَلِكَ عَلَى أَنْ لَا نَقُولَ لَكَ الْحَقَّ اذْهَبْ فَتَزَوَّجْ وَ تَسَرَّ فَإِنَّ ذَلِكَ لَيْسَ بِشَيْءٍ وَ لَيْسَ شَيْءٌ عَلَيْكَ وَ لَا عَلَيْهَا وَ لَيْسَ ذَلِكَ الَّذِي صَنَعْتُمَا بِشَيْءٍ فَجَاءَ فَتَسَرَّى وَ وُلِدَ لَهُ بَعْدَ ذَلِكَ أَوْلَادٌ.

📚 الكافي ج۵ص۴۰۳

زراره گوید : دختر حمران تحت زوجیت ضریس بود. پس برای همسرش قرار داد كه چه در زندگى با او و چه بعد از مرگش با زن ديگرى ازدواج نكند و كنيزى اختيار ننمايد به این شرط که همسرش نیز برای او بر خود قرار دهد که بعد از او با کسی ازدواج نکند و هر دو بر خود قربانی و حج قرار دادند و اینکه همه اموال آنها برای مساکین باشد اگر هر کدام از آنها به شرط خود برای طرف مقابل وفا نکرد.
سپس ضریس نزد امام صادق صلوات اللَّه علیه آمد و این أمر را برای حضرت ذکر کرد.
امام فرمودند : همانا برای دختر حمران حقي هست ولی این ما را بر آن نمی دارد که حق را برای تو نگوییم. برو ازدواج کن و کنیز اختیار کن زیرا آن امر چیزی نیست و چیزی بر عهده تو و او نیست و این کاری که شما انجام داده اید اعتباری ندارد!
ضریس آمد و کنیز اختیار نمود و بعد از آن فرزندانی برای او متولد شد!


2⃣عَنْ حَمَّادَةَ بِنْتِ الْحَسَنِ أُخْتِ أَبِي عُبَيْدَةَ الْحَذَّاءِ قَالَتْ سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّهِ عَنْ رَجُلٍ تَزَوَّجَ امْرَأَةً وَ شَرَطَ لَهَا أَنْ لَا يَتَزَوَّجَ عَلَيْهَا وَ رَضِيَتْ أَنَّ ذَلِكَ مَهْرُهَا قَالَتْ فَقَالَ أَبُو عَبْداللَّهِ هَذَا شَرْطٌ فَاسِدٌ لَا يَكُونُ النِّكَاحُ إِلَّا عَلَى دِرْهَمٍ أَوْ دِرْهَمَيْنِ.

📚الكافي ج۵ص۳۸۱

حماده دختر حسن، خواهر ابوعبیده حذاء گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که زنی را به ازدواج درمی آورد و برای او شرط می کند که زنی بر سر او درنیاورد و آن زن راضی می شود که این مهریه او باشد سؤال کردم؛ پس امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : این شرط فاسدی است و عقد نکاح جز بر یک درهم یا دو درهم (و امثال آن) نمی باشد!


3⃣عَنِ ابْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَضَى أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي امْرَأَةٍ تَزَوَّجَهَا رَجُلٌ وَ شَرَطَ عَلَيْهَا وَ عَلَى أَهْلِهَا إِنْ تَزَوَّجَ عَلَيْهَا امْرَأَةً أَوْ هَجَرَهَا أَوْ أَتَى عَلَيْهَا سُرِّيَّةً فَإِنَّهَا طَالِقٌ فَقَالَ شَرْطُ اللَّهِ قَبْلَ شَرْطِكُمْ إِنْ شَاءَ وَفَى بِشَرْطِهِ وَ إِنْ شَاءَ أَمْسَكَ امْرَأَتَهُ وَ نَكَحَ عَلَيْهَا وَ تَسَرَّى عَلَيْهَا وَ هَجَرَهَا إِنْ أَتَتْ بِسَبِيلِ ذَلِكَ قَالَ اللَّهُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ فَانْكِحُوا ما طابَ لَكُمْ مِنَ النِّساءِ مَثْنى وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ وَ قَالَ أُحِلَّ لَكُمْ ما مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ وَ قَالَ وَ اللَّاتِي تَخافُونَ نُشُوزَهُنَّ الْآيَةَ.

📚تفسير العيّاشيّ ج۱ص۲۴۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اميرالمؤمنين صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که مردی او را به ازدواج درآورده بود و برای او و خانواده اش شرط کرده بود که اگر با زنی بر سر او ازدواج کرد یا کنیزی بر سر او اختیار کرد یا از او دوری گزید آن زن مطلقه باشد قضاوت نمود و فرمود : شرط الهی قبل از شرط شماست، اگر خواست به شرط خود وفا کند و اگر خواست زنش را نگه دارد و زوجه بر سر او درآورد و کنیز بر سر او اختیار کند و اگر زمینه هجرت و دوری را ایجاد کرد از او دوری کند. اللَّهِ تعالي (در سوره النساء آیه ۳) می فرماید : « زنانی که بر شما حلال است را دو تا و سه تا و چهارتا به نکاح درآورید» و (در سوره النساء آیه ۳) می فرماید : «و کنیزان» برای شما حلال شدند و (در سوره النساء آیه ۳۴) می فرماید : « و (امّا) آن دسته از زنان را که از سرکشی و مخالفتشان بیم دارید، پند و اندرز دهید! (و اگر مؤثر واقع نشد، ) در بستر از آنها دوری نمایید....







4⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ قَيْسٍ عَنْ أَبِي جَعْفَر فِي رَجُلٍ تَزَوَّجَ امْرَأَةً وَ شَرَطَ لَهَا إِنْ هُوَ تَزَوَّجَ عَلَيْهَا امْرَأَةً أَوْ هَجَرَهَا أَوِ اتَّخَذَ عَلَيْهَا سُرِّيَّةً فَهِيَ طَالِقٌ فَقَضَى فِي ذَلِكَ أَنَّ شَرْطَ اللَّهِ قَبْلَ شَرْطِكُمْ فَإِنْ شَاءَ وَفَى لَهَا بالشرط وَ إِنْ شَاءَ أَمْسَكَهَا وَ اتَّخَذَ عَلَيْهَا وَ نَكَحَ عَلَيْهَا.

📚 التهذيب ج۷ص۳۷۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که زنی را به ازدواج درآورد برای او #شرط کند که اگر با زنی بر سر او ازدواج کرد یا از او دوری گزید یا کنیزی بر سر او اختيار نمود او مطلقه باشد حکم فرمود : شرط اللَّه قبل از شرط شماست، اگر خواست برای او به شرط وفا کند و اگر خواست او را نگه دارد و زن و کنیز بر سر او بگیرد و به ازدواج درآورد!


5⃣ عَنِ ابْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي رَجُلٍ قَالَ لِامْرَأَتِهِ إِنْ نَكَحْتُ عَلَيْكِ أَوْ تَسَرَّيْتُ فَهِيَ طَالِقٌ قَالَ لَيْسَ ذَلِكَ بِشَيْءٍ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ قَالَ مَنِ اشْتَرَطَ شَرْطاً سِوَى كِتَابِ اللَّهِ فَلَا يَجُوزُ ذَلِكَ لَهُ وَ لَا عَلَيْهِ.

📚 التهذيب ج۷ص۳۷۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که به همسرش بگوید : اگر زن و کنیز بر سر تو به ازدواج درآوردم او مطلقه است فرمود : این چیزی نیست (اعتباری ندارد)، همانا رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : کسی که شرطی جدای از قرآن شرط کند، برای او و نه علیه او جائز نیست!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر زنی با شوهر خود شرط نماید که با زن دیگری ازدواج نکند، چنین شرطی اعتبار ندارد و لازم الوفاء نیست زیرا قبل از آن اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ در قرآن شرط نموده است که مرد می تواند تا چهار زن دائم اختيار نماید.
البته اگر مرد بخواهد می تواند به این شرط وفا کند ولی بر او لازم نیست.
و نیز اگر مردی با همسرش شرط کند که بعد از او با کسی ازدواج نکند، چنین شرطی نیز لازم الوفاء نیست و زن می تواند بعد از گذشتن عده وفات شوهر ازدواج نماید.

✅ دقت شود که لازم نبودن وفا به شرط عدم ازدواج مجدد به معنای انجام ازدواج مجدد بی رویه و بدون تدبیر نیست و تنها به این معنا است که وفا کردن به چنین شرطی لازم نیست و اگر شخص خوف ندارد که عدالت را مراعات نکند و تدبیر و بررسی لازم برای ازدواج مجدد را انجام داده است، می تواند ازدواج مجدد انجام دهد، هر چند با همسر اول خود شرط کرده باشد که چنین کاری نکند و حتی اگر شرط کرده باشد که در صورت ازدواج مجدد همسر اول خود را طلاق دهد، می تواند ازدواج مجدد انجام دهد و همسر اول خود را هم نگه دارد و طلاق ندهد.

✅ بی اعتبار بودن شرط عدم ازدواج مجدد زوج، تفاوتی ندارد که قبل از عقد بوده باشد یا بعد از عقد بوده است یا در ضمن عقد باشد و لازم است افرادی که از بی اعتبار بودن این شرط آگاه هستند، نه آن را شرط نمایند و نه چنین شرطی را قبول نمایند.
✅ به پست زیر نیز حتما رجوع شود :


https://t.me/porseshvapasokhe/1292


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

#اعتبار_نداشتن_شرط_عدم_ازدواج_مجدد

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹