Loading...

#سوال_1059_ بنده مینیسک زانویم پاره شده است و نمی توانم روی دو زانو بنشینم و سجده و تشهد و سلام نماز را به جا آورم. برای تشهد و سلام و سجده نماز چه کنم؟


#نماز_خواندن_ناتوان_و_بیمار

✅پاسخ :

1⃣ عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ مَيْسَرَةَ أَنَّ سِنَاناً سَأَلَ أَبَا عَبْداللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَمُدُّ إِحْدَى رِجْلَيْهِ بَيْنَ يَدَيْهِ وَ هُوَ جَالِسٌ قَالَ لَا بَأْسَ وَ لَا أَرَاهُ إِلَّا قَالَ فِي الْمُعْتَلِّ وَ الْمَرِيضِ

📚 الكافي ج۳ص۴۱۱

معاوية بن ميسره گوید : سنان از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که (در نماز) در حالیکه نشسته است یکی از پاهایش را مقابل خود دراز می کند سؤال کرد؛ امام فرمودند : اشکالی ندارد. راوی گوید : این را در مورد فرد #علیل و #بیمار فرمود!


2⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمَرِيضِ إِذَا لَمْ يَسْتَطِعِ الْقِيَامَ وَ السُّجُودَ قَالَ يُومِئُ بِرَأْسِهِ إِيمَاءً وَ أَنْ يَضَعَ جَبْهَتَهُ عَلَى الْأَرْضِ أَحَبُّ إِلَيَّ

📚الكافي ج۳ص۴۱۰

حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخص بیمار در صورتی که توانایی ایستادن و #سجده کردن نداشته باشد سؤال کردم؛ فرمود : (برای سجده) با سر اشاره می کند و اگر پیشانی خود را بر زمین بگذارد نزد من محبوب‌تر است!



3⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: الْمَرِيضُ يُومِئُ إِيمَاءً.

📚 الكافي ج۳ص۴۱۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : فرد بیمار (برای رکوع و سجده) اشاره می کند. (با اشاره سر انجام می دهد)


4⃣عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَكُونُ فِي عَيْنَيْهِ الْمَاءُ فَيُنْتَزَعُ الْمَاءُ مِنْهَا فَيَسْتَلْقِي عَلَى ظَهْرِهِ الْأَيَّامَ الْكَثِيرَةَ أَرْبَعِينَ يَوْماً أَوْ أَقَلَّ أَوْ أَكْثَرَ فَيَمْتَنِعُ مِنَ الصَّلَاةِ إلا إيماء وَ هُوَ عَلَى حَالِهِ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِذَلِكَ وَ لَيْسَ شَيْءٌ مِمَّا حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا وَ قَدْ أَحَلَّهُ لِمَنِ اضْطُرَّ إِلَيْهِ.

📚 التهذيب ج۳ص۳۰۶

سماعه گوید : از امام صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که چشمانش آب آورده است و آب آن درآورده می شود و چهل روز یا بیشتر یا کمتر به پشت می خوابد و از نماز خواندن جز با #اشاره و در همان حال (به پشت خوابیده) باز داشته می شود سؤال کردم؛ امام فرمودند : اشکالی ندارد و چیزی از آنچه اللَّه حرام نموده است نیست مگر اینکه آن را برای فرد #مضطر حلال کرده است!


5⃣إبراهيم بن أبي زِيَادٍ الْكَرْخِيِّ قال: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه رَجُلٌ شَيْخٌ لَا يَسْتَطِيعُ الْقِيَامَ إِلَى الْخَلَاءِ وَ لَا يُمْكِنُهُ الرُّكُوعُ وَ السُّجُودُ فَقَالَ لِيُومِئْ بِرَأْسِهِ إِيمَاءً وَ إِنْ كَانَ لَهُ مَنْ يَرْفَعُ الْخُمْرَةَ فَلْيَسْجُدْ فَإِنْ لَمْ يُمْكِنْهُ ذَلِكَ فَلْيُومِئْ بِرَأْسِهِ نَحْوَ الْقِبْلَةِ إِيمَاءً

📚التهذيب ج۳ص۳۰۷

ابراهيم گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مرد مسنی توانایی رفتن برای قضای حاجت ندارد و رکوع و سجده برای او ممکن نیست. فرمود : (برای رکوع و سجده) با سرش کاملا اشاره کند و اگر کسی هست که برایش سجاده را بالا بیاورد، باید سجده کند و اگر برایش ممکن نبود، با سرش به طرف قبله اشاره می کند!


6⃣جَعْفَر بن مُحَمَّد عن أَبِيه عن عَلِيٍّ قال قَالَ رَسُولُ اللَّه : يُصَلِّي الْمَرِيضُ قَائِماً إِنِ اسْتَطَاعَ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ صَلَّى قَاعِداً وَ إِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ أَنْ يَسْجُدَ أَوْمَأَ بِرَأْسِهِ وَ جَعَلَ سُجُودَهُ أَخْفَضَ مِنْ رُكُوعِهِ

📚الجعفريات ص ۴۷

رسول اللّه صلی الله علیه و آله فرمود : شخص بیمار اگر توانایی داشت ایستاده نماز می خواند و اگر نتوانست نشسته نماز می خواند و اگر نتوانست سجده کند، با سرش اشاره می کند و (اشاره‌ی) سجده را پایین تر از رکوع قرار می‌دهد!


7⃣عن معاوية بن ميسرة أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْداللَّه أَ يُصَلِّي الرَّجُلُ وَ هُوَ جَالِسٌ مُتَرَبِّعٌ وَ مَبْسُوطُ الرِّجْلَيْنِ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِذَلِك

📚فقيه ج۱ص۳۶۵

معاوية بن ميسره از امام صادق صلوات اللَّه علیه سؤال کرد : آیا شخص به صورت نشسته و چهارزانو و با پای دراز شده نماز بخواند؟ فرمود : اشکالی به آن نیست!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، شخص بیمار و علیل و ناتوان که قدرت نشستن عادی برای تشهد و سلام و غیره را ندارد، چهارزانو یا با پای دراز شده و به هر نحوی که بتواند تشهد و سلام خود را می خواند و اگر توانایی سجده نداشت، سجاده خود را بالا می آورد و بر روی آن سجده می کند و اگر این هم برایش مقدور نبود، با اشاره و پایین آوردن سر، سجده خود را انجام می دهد.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹