#سوال_1041_ فرد جنب که موظف به تیمم باشد، آیا بعد از دسترسی و امکان استعمال آب، باید برای جنابتش غسل کند یا همان تیمم که انجام داده است کافی است؟
#احکام_تیمم
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عَلِيٍّ الْحَلَبِيِّ أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ إِذَا أَجْنَبَ وَ لَمْ يَجِدِ الْمَاءَ قَالَ يَتَيَمَّمُ بِالصَّعِيدِ فَإِذَا وَجَدَ الْمَاءَ فَلْيَغْتَسِلْ وَ لَا يُعِيدُ الصَّلَاةَ.
📚 الفقيه ج۱ص۱۰۵
حلبی از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که جنب می شود و آب پیدا نمی کند سؤال کرد؛ امام فرمود : بر زمین تیمم می کند (و نماز می خواند) پس وقتی آب پیدا کرد باید #غسل کند و نماز را اعاده نمی کند!
2⃣ عَنِ ابْنِ سِنَانٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُ إِذَا لَمْ يَجِدِ الرَّجُلُ طَهُوراً وَ كَانَ جُنُباً فَلْيَمْسَحْ مِنَ الْأَرْضِ وَ لْيُصَلِّ فَإِذَا وَجَدَ مَاءً فَلْيَغْتَسِلْ وَ قَدْ أَجْزَأَتْهُ صَلَاتُهُ الَّتِي صَلَّى.
📚 التهذيب ج۱ص۱۹۳
ابن سنان گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامي که شخص جنب باشد و آب نیابد، پس از زمین مسح کند (تیمم کند) و نماز بخواند، پس وقتی آب پیدا کرد باید #غسل کند و نمازی که خوانده است او را کفایت می کند!
3⃣عَنِ الْعِيصِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ رَجُلٍ يَأْتِي الْمَاءَ وَ هُوَ جُنُبٌ وَ قَدْ صَلَّى قَالَ يَغْتَسِلُ وَ لَا يُعِيدُ الصَّلَاةَ.
📚 التهذيب ج۱ص۱۹۷
عیص گوید : از امام صادق در مورد شخصی که به آب می رسد در حالیکه جنب است و نمازش را (با تیمم) خوانده است سؤال کردم؛ فرمود : #غسل می کند و نماز را اعاده نمی کند!
4⃣عَنْ حُسَيْنٍ الْعَامِرِيِّ عَمَّنْ سَأَلَهُ عَنْ رَجُلٍ أَجْنَبَ فَلَمْ يَقْدِرْ عَلَى الْمَاءِ وَ حَضَرَتِ الصَّلَاةُ فَتَيَمَّمَ بِالصَّعِيدِ ثُمَّ مَرَّ بِالْمَاءِ وَ لَمْ يَغْتَسِلْ وَ انْتَظَرَ مَاءً آخَرَ وَرَاءَ ذَلِكَ فَدَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاةِ الْأُخْرَى وَ لَمْ يَنْتَهِ إِلَى الْمَاءِ وَ خَافَ فَوْتَ الصَّلَاةِ قَالَ يَتَيَمَّمُ وَ يُصَلِّي فَإِنَّ تَيَمُّمَهُ الْأَوَّلَ انْتَقَضَ حِينَ مَرَّ بِالْمَاءِ وَ لَمْ يَغْتَسِلْ.
📚 التهذيب ج۱ص۱۹۳
شخصی از امام علیه السلام در مورد شخصی پرسید که : جنب می شود و به آب دسترسی ندارد و وقت نماز می رسد و بر زمین تیمم می کند و نماز می خواند و سپس بر آب مرور می کند ولی غسل نمی کند و منتظر می ماند تا به آبی که بعد از این آب است برسد و وقت نماز دیگری می رسد ولی به آب نرسید و از فوت نماز ترسان می شود!
امام فرمود : تیمم می کند و نماز می خواند زیرا تیمم اول او هنگامی که به آب مرور نمود و غسل نکرد #باطل گردید!
5⃣عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ في حديث قَالَ: وَ مَتَى أَصَبْتَ الْمَاءَ فَعَلَيْكَ الْغُسْلُ إِنْ كُنْتَ جُنُباً وَ الْوُضُوءُ إِنْ لَمْ تَكُنْ جُنُباً.
📚 التهذيب ج۱ص۲۱۰
امام باقر صلوات اللَّه علیه در حدیثی بعد از بیان نحوه تیمم فرمود : هر موقع به آب رسیدی، پس بر تو است که اگر جنب بوده ای غسل کنی و اگر جنب نبوده ای وضو بگیری!
✅ طبق روایات فوق و غیره، اگر شخص جنب به خاطر شرایط خود موظف به تیمم باشد، تیمم می کند و نماز خود را می خواند و نمازهایی که با تیمم خوانده است نیاز به اعاده ندارد، ولی وقتی به آب رسيد و امکان استعمال آب برایش فراهم شد، تیمم او نقض می شود و باید برای جنابت خود غسل نماید.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)