#سوال_1032_ اگر تخم پرنده ای در صحرا یافت شود که معلوم نباشد تخم پرنده حلال گوشت است یا حرام گوشت، آیا خوردن آن حلال است؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ ابْنِ أَبِي يَعْفُورٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ إِنَّ الدَّجَاجَةَ تَكُونُ فِي الْمَنْزِلِ وَ لَيْسَ مَعَهَا الدِّيَكَةُ تَعْتَلِفُ مِنَ الْكُنَاسَةِ وَ غَيْرِهِ وَ تَبِيضُ بِلَا أَنْ يَرْكَبَهَا الدِّيَكَةُ فَمَا تَقُولُ فِي أَكْلِ ذَلِكَ الْبَيْضِ قَالَ فَقَالَ إِنَّ الْبَيْضَ إِذَا كَانَ مِمَّا يُؤْكَلُ لَحْمُهُ فَلَا بَأْسَ بِأَكْلِهِ فَهُوَ حَلَالٌ.
📚 التهذيب ج۹ص۲۲
ابن ابی یعفور گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : همانا مرغی در منزل ما می باشد و خروسی همراه او نیست و از آشغال و غیر آن غذا می خورد و تخم می گذارد، بدون رکوب دیک بر او!
در مورد خوردن تخم او چه می فرمایید؟
امام فرمودند : همانا تخم در صورتی که از پرنده ای باشد که #گوشت آن خورده می شود، خوردن آن اشکالی ندارد و #حلال است!
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: إِذَا دَخَلْتَ أَجَمَةً فَوَجَدْتَ بَيْضاً فَلَا تَأْكُلْه إِلَّا مَا اخْتَلَفَ طَرَفَاهُ.
📚 التهذيب ج۹ص۱۵
امام باقر يا امام صادق صلوات اللَّه علیهما فرمودند : وقتی وارد بیشه ای شدی و تخمی در آن یافتی، پس آن را مخور مگر اینکه دو طرف آن تخم مختلف باشد!
3⃣عَنْ زُرَارَةَ قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ الْبَيْضُ فِي الْآجَامِ فَقَالَ مَا اسْتَوَى طَرَفَاهُ فَلَا تَأْكُلْ وَ مَا اخْتَلَفَ طَرَفَاهُ فَكُلْ
📚 التهذيب ج۹ص۱۶
زراره گوید : تخم پرنده در بیشه ها حکمش چیست؟ فرمود : آنهایی را که دو طرف آن (یعنی سر و ته آن) برابر است نخور و آنچه دو طرف آن (یعنی سر و ته آن) مختلف است بخور!
4⃣عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُ كُلْ مِنَ الْبَيْضِ مَا لَمْ يَسْتَوِ رَأْسَاهُ وَ قَالَ مَا كَانَ مِنْ بَيْضِ طَيْرِ الْمَاءِ مِثْلَ بَيْضِ الدَّجَاجِ وَ عَلَى خِلْقَتِهِ أَحَدُ رَأْسَيْهِ مُفَرْطَحٌ وَ إِلَّا فَلَا تَأْكُلْ.
📚 الكافي ج۶ص۲۴۹
مسعده گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : از تخم ها آنهایی که سر و ته آن برابر نیست را بخور و فرمود : آنچه از تخم پرندگان آبی مانند تخم مرغ و به شکل آن است، یعنی یکی از دو سر آن عریض تر است را بخور و در غیر این صورت مخور!
5⃣عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ بَيْضٍ أَصَابَهُ رَجُلٌ فِي أَجَمَةٍ لَا يَدْرِي بَيْضُ مَا هُوَ يصلح أَكْلُهُ قَالَ إِذَا اخْتَلَفَ رَأْسَاهُ فَلَا بَأْسَ وَ إِنْ كَانَ الرَّأْسَانِ سَوَاءً فَلَا يَحِلُّ أَكْلُهُ.
📚 قرب الإسناد ص۱۱۸
علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که در بيشه اي تخمی را پیدا می کند و نمی داند که تخم چه پرنده ای است سؤال کردم که آیا خوردن آن صلاح است؟ فرمود : اگر دو سر آن مختلف است اشکال ندارد و اگر دو سر آن برابر است خوردن آن حلال نیست!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر تخم از پرنده ای باشد که گوشت آن پرنده حلال است، خوردن تخم آن نیز حلال می باشد. یعنی حلال بودن تخم پرنده تابع گوشت آن پرنده است و نیازی به دقت در شکل تخم نیست و خورده می شود.
اما اگر در بيشه يا صحرا يا جایی تخمی پیدا شود که نمی دانیم آیا از پرنده حلال گوشت است یا از پرنده حرام گوشت، باید در شکل ظاهری آن تخم دقت شود و تنها در صورتی می توان آن را خورد که دو طرف آن با هم مختلف باشند، یعنی سر آن از تهش عریض تر باشد.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)