Loading...

#سوال_1009_ آیا برای انجام اعمالی مثل نماز و روزه و غیره، باید #نیت را به زبان جاری کرد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أَبِي حَمْزَةَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْن قَالَ: لَا عَمَلَ إِلَّا بِنِيَّةٍ.

📚 الكافي ج۲ص۸۴

امام سجاد صلوات اللَّه علیه فرمود : هیچ عملی نیست مگر با #نیت!


2⃣ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ آبَائِهِ عَنْ رَسُولِ اللَّه فِي حَدِيثٍ قَالَ: إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَ لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ غَزَا ابْتِغَاءَ مَا عِنْدَ اللَّهِ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ مَنْ غَزَا يُرِيدُ عَرَضَ الدُّنْيَا أَوْ نَوَى عِقَالًا لَمْ يَكُنْ لَهُ إِلَّا مَا نَوَى.

📚 أمالي الطوسيّ ج۲ص۲۳۱

رسول اللّه صلی الله علیه و آله در حدیثی فرمودند : همانا اعمال به نیتهاست و برای هر کس آن چیزی است که نیت و قصد کرده است. پس کسی که برای طلب آنچه نزد اللَّه است جهاد کند، اجرش بر اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ است و کسی که جهاد کند و خواهان کالاي دنيا باشد یا (به غنیمت بردن) زانوبند شتری را قصد کند، برايش جز آنچه نیت و قصد کرده است نخواهد بود!


3⃣عِیسَی بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ عِیسَی بْنُ عَبْدِ اللَّهِ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ جُعِلْتُ فِدَاکَ مَا الْعِبَادَةُ قَالَ حُسْنُ النِّیَّةِ بِالطَّاعَةِ مِنَ الْوُجُوهِ الَّتِی یُطَاعُ اللَّهُ مِنْهَا

📚 الكافي ج2ص83

عیسی به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفت : فدایت شوم! عبادت چیست؟ فرمود : نیت و قصد نیکو داشتن به عبادت در وجوه و راه‌هایی که اللَّه از آنها اطاعت می شود!


4⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ حَدِّ الْعِبَادَةِ الَّتِی إِذَا فَعَلَهَا فَاعِلُهَا کَانَ مُؤَدِّیاً فَقَالَ حُسْنُ النِّیَّةِ بِالطَّاعَةِ.

📚 کافی ج2ص84

ابو بصير گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : حد عبادت که اگر انجام دهنده ای آن را انجام داد ادا کننده باشد چیست؟ فرمود : نیت نیکو داشتن به طاعت!


5⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ نِیَّةُ الْمُؤْمِنِ خَیْرٌ مِنْ عَمَلِهِ وَ نِیَّةُ الْکَافِرِ شَرٌّ مِنْ عَمَلِهِ وَ کُلُّ عَامِلٍ یَعْمَلُ عَلَی نِیَّتِهِ

📚 الكافي ج2ص84

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : نیت مؤمن از عمل او بهتر است و نیت کافر از عملش بدتر است و هر عمل کننده ای بر حسب نیت و قصد خود عمل انجام می دهد!


6⃣ عَنْ أَبِی هَاشِمٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ في حديث ثُمَّ تَلَا قَوْلَهُ تَعَالَی قُلْ کُلٌّ یَعْمَلُ عَلی شاکِلَتِهِ قَالَ عَلَی نِیَّتِهِ.


📚 الكافي ج2ص85

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی در مورد گفتار الهی در آیه 84 سوره اسراء که می فرماید «بگو هر کس بر حسب شاکله ی خود عمل می کند» فرمود : یعنی بر حسب نیت و قصد خود!


7⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: قُلْتُ لَهُ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَتَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ فَكَيْفَ أَقُولُ: قَالَ تَقُولُ اللَّهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَتَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ عَلَى كِتَابِكَ وَ سُنَّةِ نَبِيِّكَ- وَ إِنْ شِئْتَ أَضْمَرْتَ الَّذِي تُرِيدُ.

📚 التهذيب ج۵ص۷۹

حماد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من قصد حج تمتع دارم، پس چه بگویم؟ فرمود : بگو :

اللَّهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَتَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ عَلَى كِتَابِكَ وَ سُنَّةِ نَبِيِّكَ

يعني : يا اللَّه! من قصد دارم که بر حسب کتاب تو و سنت پیامبرت از عمره تا حج تمتع نمایم!
و اگر خواستی آنچه در قصد خود داری را در #ضمیر و باطن خود نیت می کنی!


8⃣عَنْ أَبِي بَكْرٍ الْحَضْرَمِيِّ وَ زَيْدٍ الشَّحَّامِ وَ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ قَالُوا أَمَرَنَا أَبُو عَبْدِ اللَّهِ أَنْ نُلَبِّيَ وَ لَا نُسَمِّيَ شَيْئاً وَ قَالَ أَصْحَابُ الْإِضْمَارِ أَحَبُّ إِلَيَّ.

📚 الكافي ج۴ص۳۳۳

حضرمي و زيد و منصور گویند : امام صادق صلوات اللَّه علیه به ما امر نمود که (برای حج و عمره) لبیک بگوییم و چیزی را اسم نبریم و فرمود : کسانی که در قلب و درون خود نیت (حج و عمره) می کنند نزد من #محبوبتر هستند!







9⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْأُضْحِيَّةِ يُخْطِئُ الَّذِي يَذْبَحُهَا فَيُسَمِّي غَيْرَ صَاحِبِهَا أَ تُجْزِي صَاحِبَ الْأُضْحِيَّةِ قَالَ نَعَمْ إِنَّمَا هُوَ مَا نَوَى.

📚 قرب الإسناد ص۱۰۵

علي بن جعفر گوید :از امام کاظم علیه السلام در مورد قربانی که ذابح خطا می کند و نام شخص دیگری را برای آن می برد سؤال کردم که آیا برای صاحب قربانی کفایت می کند؟ امام فرمودند : بله! همانا آن همان است که در #نیت داشته است!



0⃣1⃣عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قِيلَ لَهُ أَ رَأَيْتَ الَّذِي يَقْضِي عَنْ أَبِيهِ أَوْ أُمِّهِ أَوْ أَخِيهِ أَوْ غَيْرِهِمْ أَ يَتَكَلَّمُ بِشَيْءٍ قَالَ نَعَمْ يَقُولُ عِنْدَ إِحْرَامِهِ اللَّهُمَّ مَا أَصَابَنِي مِنْ نَصَبٍ أَوْ شَعَثٍ أَوْ شِدَّةٍ فَأْجُرْ فُلَاناً فِيهِ وَ أْجُرْنِي فِي قَضَائِي عَنْهُ.

📚 الكافي ج۴ص۳۱۱

به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفته شد : آیا کسی که از جانب پدر یا مادر یا برادر خود (حج يا عمره) انجام می دهد آیا چیزی هم به زبان بگوید؟ فرمود :بله!هنگام احرام می گوید : ای اللَّه! آنچه از رنج و پریشانی و سختی به من می رسد، فلانی را در مورد آن اجر بده و به من هم به خاطر أداء از جانب او اجر بده!



1⃣1⃣عَنْ مُثَنَّى بْنِ عَبْدِ السَّلَامِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الرَّجُلِ يَحُجُّ عَنِ الْإِنْسَانِ يَذْكُرُهُ فِي جَمِيعِ الْمَوَاطِنِ كُلِّهَا قَالَ إِنْ شَاءَ فَعَلَ وَ إِنْ شَاءَ لَمْ يَفْعَلْ اللَّهُ يَعْلَمُ أَنَّهُ قَدْ حَجَّ عَنْهُ وَ لَكِنْ يَذْكُرُهُ عِنْدَ الْأُضْحِيَّةِ إِذَا ذَبَحَهَا.

📚 التهذيب ج۵ص۴۱۹

از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که از جانب شخصی حج انجام می دهد سؤال شد که آیا او را در همه مواطن نام ببرد؟ فرمود : اگر خواست انجام دهد و اگر خواست انجام ندهد! اللَّه می داند که او از جانب آن شخص حج به جا می آورد ولی وقتی خواست قربانی را ذبح کند او را ذکر کند!



2⃣1⃣عَنِ الْبَزَنْطِيِّ أَنَّهُ قَالَ: سَأَلَ رَجُلٌ أَبَا الْحَسَنِ الْأَوَّلَ عَنِ الرَّجُلِ يَحُجُّ عَنِ الرَّجُلِ يُسَمِّيهِ بِاسْمِهِ قَالَ اللَّهُ لَا تَخْفَى عَلَيْهِ خَافِيَةٌ.

📚 الفقيه ج۲ص۴۶۰

بزنطی گوید : مردي از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که از جانب شخصی حج به‌ جا می آورد سؤال کرد که آیا نام او را به اسم ببرد؟ فرمود : هیچ پنهانی بر اللَّه مخفی نیست!




✅ طبق روایات فوق و روایات بسیار فراوان دیگر، #نیت جزو شروط صحت عمل است و نیت عبارتست از قصد و اراده و منظور قلبی شخص برای انجام کار که البته این قابلیت را دارد که ناخالصی نیز در آن راه پیدا کند یا به طور کامل به قصد ریا و خودنمایی تبدیل شود که موجب مخدوش و معیوب شدن عمل می شود.

لذا به زبان جاری کردن نیت درونی لازم شمرده نشده است و عموماً دستور داده نشده است و در مواردی مثل حج و عمره که شخص هنگام گفتن لبیک نیت حج يا عمره يا حج تمتع می کند، هر چند به زبان جاری کردن آن در برخی روایات آمده است ولی مشاهده می شود که امام در چندین روایت می فرمایند :کسانی که نیت خود را در ضمیر و باطن خود می کنند نزد من محبوبتر هستند.

همچنین در اموری مانند حج و عمره نیابتی، هر چند گفتن عباراتی در روایات رسیده است ولی امام به تعلیل اینکه اللَّه نیت آن شخص را می داند لزومی به گفتن آن قرار نداده است و همان نیت و قصد درونی که اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ از آن مطلع است را کافی می داند.


✅ در ابتدای برخی از اعمال مثل برخی از زيارات اهل بیت علیهم السلام، ادعیه ای وارد شده است که در قسمتی از آن قصد و نیت شخص نیز بیان شده است که دلالتی بر لزوم به زبان جاری کردن نیت به زبان ندارد و صرفاً دعاهایی است که شخص در بخشی از آن قصد خود را بیان می کند و مخصوص همان مواردی است که اهل بیت علیهم السلام بیان نموده اند.

✅بر این اساس، اگر کسی مثلا قصد خواندن نماز صبح را دارد، دستوری و لزومی نیست که ابتدا بگوید : دو رکعت نماز صبح به جا می آورم قربة إلى اللَّه! و یا امثال این عبارات!
يا هنگام آغاز ماه رمضان به زبان بگوید که : ماه رمضان را قربة إلي اللَّه روزه می گیرم، بلکه همان نیت و قصد و اراده درونی که شخص در ضمیر و باطن برای انجام عمل دارد و بر حسب آن به عمل مشغول می شود کفایت می کند و در این مورد سختگیری و وسواس جایگاهی ندارد و تنها باید تلاش شود که قصد و نیت خالص باشد و ناخالصی در آن راه پیدا نکند و نیت و قصد خودنمایی و رياء نباشد. إن شاءالله


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ



🌾 دعای سفره


امام کاظم علیه السلام فرمود : وقتی طعام به نزد امام صادق علیه السلام آورده می شد می گفت :

بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ هَذَا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ بَرَكَةِ رَسُولِ اللَّهِ وَ آلِ رَسُولِ اللَّهِ اللَّهُمَّ كَمَا أَشْبَعْتَنَا فَأَشْبِعْ كُلَّ مُؤْمِنٍ وَ مُؤْمِنَةٍ وَ بَارِكْ لَنَا فِي طَعَامِنَا وَ شَرَابِنَا وَ أَجْسَادِنَا وَ أَمْوَالِنَا

📚 البحار ج ۶۶


همچنین دعاهای دیگری را برای قبل و بعد غذا خوردن ببینید:

https://t.me/porseshvapasokhe/1131



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


.
بسم الله الرحمن الرحیم


💠 سفارش به شستن دست ها
وقت غذا خوردن


عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: مَنْ سَرَّهُ أَنْ یَکْثُرَ خَیْرُ بَیْتِهِ فَلْیَتَوَضَّأْ عِنْدَ حُضُورِ طَعَامِهِ

📚 الكافي ج6ص289

امام صادق علیه السلام فرمود : هر کس مسرور می شود که #خير خانه او زیاد شود، باید در هنگام حاضر شدن غذایش دستهایش را شستشو دهد!


سفارش به شستن دست ها قبل و بعد غذا خوردن را، کامل تر بخوانید :

https://t.me/porseshvapasokhe/1132


.
بسم الله الرحمن الرحیم


💠 آداب شستن دست ها


امام جواد علیه السلام به مدینه آمد، گروهی همراه آن حضرت صبحانه خوردند. وقتی که ایشان دستهایش را از چربی شست، قبل از اینکه آن را با دستمال خشک کند، به سر و صورت خود کشید و گفت :

اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِمَّنْ لَا يَرْهَقُ وَجْهَهُ قَتَرٌ وَ لَا ذِلَّةٌ

📚محاسن ص۴۲۶


بیشتر بخوانید :

https://t.me/porseshvapasokhe/1133




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹