Loading...

سوال ١٢٨- برای #بازی فوتبال و..و تماشای مسابقه فوتبال در آیات و روایات چه مطالبی آمده است؟


✅پاسخ :یکی از اموری که امروزه رونق گرفته است و معایب متعددی دارد، بازی های ورزشی مثل فوتبال و.. است که از جهات مختلف دارای مذمت می باشد، به جهت اهمیت موضوع در دو قسمت احادیثی عرضه می شود :

عن زید النرسی عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلَهُ بَعْضُ أَصْحَابِنَا عَنْ طَلَبِ الصَّیْدِ وَ قَالَ لَهُ إِنِّی رَجُلٌ أَلْهُو بِطَلَبِ الصَّیْدِ وَ ضَرْبِ الصَّوَالِجِ وَ أَلْهُو بِلَعِبِ الشِّطْرَنْجِ قَالَ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ أَمَّا الصَّیْدُ فَإِنَّهُ مُبْتَغًی بَاطِلٌ وَ إِنَّمَا أَحَلَّ اللَّهُ الصَّیْدَ لِمَنِ اضْطُرَّ إِلَی الصَّیْدِ فَلَیْسَ الْمُضْطَرُّ إِلَی طَلَبِهِ سَعْیُهُ فِیهِ بَاطِلًا وَ یَجِبُ عَلَیْهِ التَّقْصِیرُ فِی الصَّلَاةِ وَ الصِّیَامِ جَمِیعاً إِذَا کَانَ مُضْطَرّاً إِلَی أَکْلِهِ وَ إِنْ کَانَ مِمَّنْ یَطْلُبُهُ لِلتِّجَارَةِ وَ لَیْسَتْ لَهُ حِرْفَةٌ إِلَّا مِنْ طَلَبِ الصَّیْدِ فَإِنَّ سَعْیَهُ حَقٌّ وَ عَلَیْهِ التَّمَامُ فِی الصَّلَاةِ وَ الصِّیَامِ لِأَنَّ ذَلِکَ تِجَارَتُهُ فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ صَاحِبِ الدَّوْرِ الَّذِی یَدُورُ الْأَسْوَاقَ فِی طَلَبِ التِّجَارَةِ أَوْ کَالْمُکَارِی وَ الْمَلَّاحِ وَ مَنْ طَلَبَهُ لَاهِیاً وَ أَشِراً وَ بَطِراً فَإِنَّ سَعْیَهُ ذَلِکَ سَعْیٌ بَاطِلٌ وَ سَفَرٌ بَاطِلٌ وَ عَلَیْهِ التَّمَامُ فِی الصَّلَاةِ وَ الصِّیَامِ وَ إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَفِی شُغُلٍ عَنْ ذَلِکَ شَغَلَهُ طَلَبُ الْآخِرَةِ عَنِ الْمَلَاهِی وَ أَمَّا الشِّطْرَنْجُ فَهِیَ الَّذِی قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ- فَاجْتَنِبُوا الرِّجْسَ مِنَ الْأَوْثانِ وَ اجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ فَقَوْلُ الزُّورِ الْغِنَاءُ وَ إِنَّ الْمُؤْمِنَ عَنْ جَمِیعِ ذَلِکَ لَفِی شُغُلٍ مَا لَهُ وَ الْمَلَاهِی فَإِنَّ الْمَلَاهِیَ تُورِثُ قَسَاوَةَ الْقَلْبِ وَ تُورِثُ النِّفَاقَ وَ أَمَّا ضَرْبُکَ بِالصَّوَالِجِ فَإِنَّ الشَّیْطَانَ مَعَکَ یَرْکُضُ وَ الْمَلَائِکَةَ تَنْفِرُ عَنْکَ وَ إِنْ أَصَابَکَ شَیْ ءٌ لَمْ تُؤْجَرْ وَ مَنْ عَثَرَ بِهِ دَابَّتُهُ فَمَاتَ دَخَلَ النَّارَ
📚اصول سته عشر ص ۵٢

ترجمه :زید نرسی گوید:یکی از اصحاب ما از امام صادق علیه السلام در مورد طلب صید سوال کرد و گفت :من مردی هستم که با طلب صید و چوگان زدن و بازی شطرنج خود را سرگرم می کنم؛ امام فرمودند :اما صید یک طلب باطل است و همانا خداوند صید را حلال نموده است برای کسی که مضطر و ناچار باشد، پس کسی که به طلب صید مضطر باشد سعی او در این راه باطل نیست و (در صورت سفر برای صید) شکستن نماز و روزه بر او واجب است در صورتی که به خوردن آن صید مضطر باشد و اگر از کسانی باشد که صید را برای تجارت طلب می کند و حرفه ای جز طلب صید ندارد پس سعی و تلاش او حق است و(چون تجارت اوست) نماز و روزه او کامل است زیرا این کار تجارت اوست و مانند دور زننده ای است که در بازارها دور می زند یا مثل مکاری و کشتیبان است. و کسی که از روی لهو و برای خوشگذرانی و تکبر به دنبال صید می رود، سعی و تلاش او باطل است و سفرش باطل است و بر اوست که نماز و روزه اش را کامل بخواند و همانا مؤمن از همه این کارها مشغول است، طلب آخرت او از #ملاهی (امور سرگرم کننده) بازمی دارد و أما شطرنج پس همان است که خداوند در مورد آن فرموده است «پس از پلیدی از جنس بت ها دوری کنید و از «قول زور» اجتناب نمائید»، پس «قول زور» غنا و آوازه خوانی است و همانا مؤمن از همه اینها مشغول است(فرصت این کارها را ندارد). مؤمن را با امور سرگرم کننده چکار؟! همانا ملاهی و امور سرگرم کننده باعث سنگدلی می شود و نفاق ایجاد می کند، اما چوگان بازی؛ پس همانا شیطان ، همراه تو می دود و ملائکه از تو دور می شوند و اگر بلایی به تو رسید، اجری به تو داده نمی شود و کسی که در #بازی چوگان، مرکبش او را به زمین بزند و بمیرد، داخل آتش جهنم می شود.

✅در روایت فوق مذمت شدید لهو و بازی مشاهده می شود و اینکه مومن از این کارها مشغول است و بازی فوتبال غیر از معایب دیگری که ذکر می شود، یک سرگرمی باطل و باز دارنده از آخرت است و موجب نفاق و سنگدلی می شود.

✅علی علیه السلام فرمود:اول لهو، بازی و پایان آن جنگ است.
📚عیون الحکم ص ١١٢

علی علیه السلام فرمود:بدترین چیزی که عمر در آن تباه شود، بازی و لعب است.
📚عیون الحکم ص ٢٩۴

فضیل گوید:از امام باقر علیه السلام در مورد این چیزهایی که مردم با آن بازی می کنند :مثل نرد و شطرنج سوال کردم تا اینکه به «سدر» (نوعی بازی) رسیدم، امام فرمودند :وقتی خداوند بین حق و باطل را جدا کند (این بازی‌ها) با کدام خواهند بود؟ من گفتم :همراه باطل خواهند بود؛ امام فرمودند :پس تو با باطل چکار داری؟!
📚کافی ج ۶ص۴٣۶


✅ با توجه به معیاری که در حدیث فوق آمده است بازی فوتبال و... آیا در دسته حق قرار می گیرد یا در دسته باطل و آیا نعوذ بالله کدامیک از امامان معصوم یا اصحاب آنها اهل این بازی‌ها و امثال آن بوده اند؟!
احادیث زیادی در مذمت لهو و لعب (بازی و سرگرمی) وارد شده است. به حدیث زیر نیز توجه شود:

عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِسْمَاعِیلَ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله کُلُّ لَهْوِ الْمُؤْمِنِ بَاطِلٌ إِلَّا فِی ثَلَاثٍ فِی تَأْدِیبِهِ الْفَرَسَ وَ رَمْیِهِ عَنْ قَوْسِهِ وَ مُلَاعَبَتِهِ امْرَأَتَهُ فَإِنَّهُنَّ حَقٌّ
📚کافی ج ۵ص۵٠

ترجمه :رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند :هر #لهو و سرگرمی مومن باطل است مگر در سه مورد:تأدیب اسب و تیر اندازی و... که این سه مورد حق است

✅نکته مهم :لهو و بازی گاهی اوقات در حد «بازی» باقی می ماند و مشمول مذمت های فراوان که از جمله چند حدیث آن ذکر شد، می گردد. ولی انجام بازی به نحو خاص، آن را به صورت «مسابقه» یا«رهان» و «#قمار » در می آورد و بیشتر مشمول مذمت و پلیدی می گردد. اما در مورد مسابقه به روایات زیر توجه کنید:

عَنْ حَفْصٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ لَا سَبْقَ إِلَّا فِی خُفٍّ أَوْ حَافِرٍ أَوْ نَصْلٍ یَعْنِی النِّضَالَ
📚کافی ج ۵ص۵٠

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :مسابقه ای نیست مگر در(دارنده) سم(شتر) یا (دارنده) حافر(مثل اسب ) یا (دارنده) پیکان یعنی تیر کمان.

✅با توجه به حدیث فوق، تنها در سه مورد می توان مسابقه برقرار کرد تیراندازی و اسب و شتر دوانی، و در حدیث 📚تهذیب ج۶ص٢٨۴ امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند :به غیر از این سه مورد، مابقی مسابقاتی که رهن و جائزه در آن شرط می شود قمار و حرام است. به احادیث زیر هم دقت کنید :

عَنْ عَلِیٍّ علیه السلام قَالَ کُلُّ مَا أَلْهَی عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ فَهُوَ مِنَ الْمَیْسِرِ
📚أمالی شیخ طوسی ص٣٣۶

ترجمه :امیرالمؤمنین صلوات الله علیه فرمودند :هر چیزی که از یاد خدا انسان را سرگرم نماید از «میسر» یعنی «#قمار » است.

عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ لَمَّا أَنْزَلَ اللَّهُ عَلَی رَسُولِهِ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَیْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ مَا الْمَیْسِرُ فَقَالَ کُلُّ مَا تُقُومِرَ بِهِ حَتَّی الْکِعَابُ وَ الْجَوْز
📚کافی ج ۵ص١٢٣

ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود :وقتی آیه «همانا خمر و میسر و انصاب و ازلام پلیدی از عمل شیطان است، پس از آن اجتناب کنید» نازل شد، گفته شد :یا رسول الله صلی الله علیه و آله «ميسر» چیست؟ فرمودند : «میسر» هر چیزی است که با آن #قمار شود حتی طاس ها(قاب قمار) و گردو.

✅یعنی هر نوع بازی که بین دو یا چند نفر انجام شود و طرفین یا شخص دیگری گرو و جائزه ای برای برنده قرار دهند، «#قمار » می باشد.

عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ الصِّبْیَانُ یَلْعَبُونَ بِالْجَوْزِ وَ الْبَیْضِ وَ یُقَامِرُونَ فَقَالَ لَا تَأْکُلْ مِنْهُ فَإِنَّهُ حَرَامٌ
📚کافی ج ۵ص١٢۴

ترجمه :اسحاق بن عمار گوید:به امام صادق علیه السلام گفتم :کودکان با گردو و تخم مرغ بازی می کنند و قمار می کنند(برنده بازی تخم مرغ یا گردو را چون برنده شده است صاحب می شود)، امام فرمود :از آن نخور چرا که آن حرام است.

✅مشاهده می شود که هر نوع بازی که انجام شود و طرفین برای برنده بازی مالی یا چیزی گرو بگذارند یا شرط نمایند، اینکار «#قمار » به حساب می آید.
حال امروزه با این جامها و مدال ها و سایر جوائزی که برای برندگان این مسابقات قرار داده می شود آیا جای شک در قمار بودن آنها باقی می ماند؟! و آیا سزاوار است که مومن وقت گرانبهای خود را صرف #بازی و #قمار کسانی کند که اکثرا کفار و مشرکین هستند؟ و آیا نام ورزش گذاشتن بر روی آن مشکل را حل می کند؟ حاشا و کلا که تابعین قرآن و حدیث آغشته به این ملاهی و بازی های پلید گردند و ساعات گرانبهای خود را صرف دیدن بازی و قمار اهل لهو کنند تا بعد از ٩٠ دقیقه برنده این لهو باطل و بازی لغو مشخص شود. از کلیه فتنه های آخرالزمان به خداوند پناه می بریم و از خداوند این دعا را درخواست می کنیم :

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹