Loading...

#سوال_982_ آیا اینکه ميت را در چند مرحله به طرف #قبر می برند مبنای روائی دارد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَطِيَّةَ قَالَ: إِذَا أَتَيْتَ
بِأَخِيكَ إِلَى الْقَبْرِ فَلَا تَفْدَحْهُ ضَعْهُ أَسْفَلَ مِنَ الْقَبْرِ بِذِرَاعَيْنِ أَوْ ثَلَاثَةٍ حَتَّى يَأْخُذَ أُهْبَتَهُ ثُمَّ ضَعْهُ فِي لَحْدِهِ الْحَدِيثَ.

📚 التهذيب ج۱ص۳۱۲

محمد بن عطيه گوید : (امام صادق صلوات اللَّه علیه) فرمود : وقتی برادرت را به طرف قبر می آوری، ناگهان و باعجله و یکباره او را در قبر نیاور! دو یا سه ذراع پایین تر از قبر او را بگذار تا آمادگی خود را برگیرد، سپس او را در لحد بگذار!


2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَجْلَانَ قَالَ سَمِعْتُ صَادِقاً يَصْدُقُ عَلَى اللَّهِ يَعْنِي أَبَا عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا جِئْتَ بِالْمَيِّتِ إِلَى قَبْرِهِ فَلَا تَفْدَحْهُ بِقَبْرِهِ وَ لَكِنْ ضَعْهُ دُونَ قَبْرِهِ بِذِرَاعَيْنِ أَوْ ثَلَاثَةِ أَذْرُعٍ وَ دَعْهُ حَتَّى يَتَأَهَّبَ لِلْقَبْرِ وَ لَا تَفْدَحْهُ بِهِ الْحَدِيثَ.

📚 التهذيب ج۱ص۳۱۳

محمد بن عجلان گوید : از راستگویی یعنی امام صادق صلوات اللَّه علیه شنیدم که بر اللَّه راست می گفت و فرمود : وقتی ميت را به طرف قبرش می آوری،قبر را بر او گرانبار و سنگین نکن (یکباره و ناگهان و با عجله نیاور) ! ولکن دو یا سه ذراع پایین تر از قبرش او را بگذار و رهایش کن تا برای قبر آماده شود و یکباره ثقل و سنگینی قبر را بر او مگذار!



3⃣عَنْ يُونُسَ قَالَ حَدِيثٌ سَمِعْتُهُ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ مُوسَى مَا ذَكَرْتُهُ وَ أَنَا فِي بَيْتٍ إِلَّا ضَاقَ عَلَيَّ يَقُولُ إِذَا أَتَيْتَ بِالْمَيِّتِ إِلَى شَفِيرِ قَبْرِه فَأَمْهِلْهُ سَاعَةً فَإِنَّهُ يَأْخُذُ أُهْبَتَهُ لِلسُّؤَالِ.

📚 الكافي ج۳ص۱۹۱

يونس گوید : حدیثی را از امام کاظم صلوات اللَّه علیه شنیده ام که هر گاه در اتاقی باشم و آن را به یاد آورم اتاق بر من تنگ می شود! ایشان فرمود : وقتی ميت را به لب قبرش می آوری، زمانی او را مهلت بده چرا که او آمادگی خود را برای سؤال برمی گیرد!


4⃣مُحَمَّدِ بْنِ عَجْلَانَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ لَا تَفْدَحْ مَيِّتَكَ بِالْقَبْرِ وَ لَكِنْ ضَعْهُ أَسْفَلَ مِنْهُ بِذِرَاعَيْنِ أَوْ ثَلَاثَةٍ وَ دَعْهُ حَتَّى يَأْخُذَ أُهْبَتَهُ.

📚 الكافي ج۳ص۱۹۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : با قبر بار سنگین بر ميت بار نکن! ولکن دو یا سه ذراع پایین تر از قبر او را بگذار و او را رها کن تا آمادگی خود را برگیرد!


5⃣قَالَ الصَّدُوقُ وَ فِي حَدِيثٍ آخَرَ إِذَا أَتَيْتَ بِالْمَيِّتِ الْقَبْرَ فَلَا تَفْدَحْ بِهِ الْقَبْرَ فَإِنَّ لِلْقَبْرِ أَهْوَالًا عَظِيمَةً وَ تَعَوَّذْ مِنْ هَوْلِ الْمُطَّلَعِ وَ لَكِنْ ضَعْهُ قُرْبَ شَفِيرِ الْقَبْرِ وَ اصْبِرْ عَلَيْهِ هُنَيْئَةً ثُمَّ قَدِّمْهُ قَلِيلًا وَ اصْبِرْ عَلَيْهِ لِيَأْخُذَ أُهْبَتَهُ ثُمَّ قَدِّمْهُ إِلَى شَفِيرِ الْقَبْرِ.

📚 علل الشرائع ص۳۰۶ح۲ الباب ۲۵۱.

شيخ صدوق بعد از روایت محمد به عجلان گوید : در حدیث دیگری آمده است : وقتی میت را به قبر می آوری، قبر را بر او گرانبار نکن زیرا قبر أهوال و ترسهای عظیمی دارد و از هول مطَّلع (ترس اشراف بر احوال آخرت) به اللَّه پناه ببر، ولکن نزدیک لب قبر او را بر زمین بگذار و اندکی بر او صبر کن، سپس کمی او را جلوتر ببر و باز بر او صبر کن تا آمادگی خود را برگیرد و سپس او را به لب قبر جلو ببر!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، قبر و اشراف و آگاهی یافتن بر احوال آخرت ترس عظيمی دارد و میت برای پاسخگویی به سوالات آن دو فرشته در قبر، نیاز به آمادگی دارد و لذا اهل بیت علیهم السلام توصیه فرموده اند که قبر را مانند یک بار سنگین یکباره بر ميت بار نکنیم و دو یا سه ذراع یعنی یک یا یک و نیم متر قبل از قبر او را بر روی زمین بگذاریم و اندکی صبر کنیم تا آمادگی خود را برگیرد و سپس او را داخل قبر ببریم و یا طبق روایت 5⃣، نزدیک لب قبر او را بر زمین بگذاریم و اندکی صبر کنیم و باز مقداری او را جلوتر ببریم و صبر کنیم تا آمادگی خود را برگیرد و سپس او را بر لب قبر بیاوریم و داخل قبر بگذاریم!


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹