Loading...

#سوال_980_ آیا غذا یا نوشیدنی نجس يا متنجس يا حرام را می توان به کودک یا دیوانه خورانید؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید:


1⃣سماعة قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنْ رَجُلٍ مَعَهُ إِنَاءَانِ فِيهِمَا مَاءٌ وَقَعَ في أَحَدِهِمَا قَذَرٌ لَا يَدْرِي أَيُّهُمَا هُوَ وَ لَيْسَ يَقْدِرُ عَلَى مَاءٍ غَيْرِهِ قَالَ يُهَرِيقُهُمَا جَمِيعاً و يَتَيَمَّمُ

📚كافي ج۳ص۱۰

سماعه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که دو ظرف آب همراه اوست و در یکی از آنها نجاست می افتد و نمی داند که کدامیک می باشد و به آب دیگری نیز دسترسی ندارد سؤال کردم؛ فرمود : هر دو را #بریزد و تیمم کند!


2⃣أَبِي الْعَبَّاس الفضلِ الْبَقْبَاق قال: قَالَ أَبُو عَبْداللَّه فِي الْبِئْرِ يَقَعُ فِيهَا الْفَأْرَةُ أَوِ الدَّابَّةُ أَوِ الْكَلْبُ أَوِ الطَّيْرُ فَيَمُوتُ قَالَ يُخْرَجُ ثُمَّ يُنْزَحُ مِنَ الْبِئْرِ دِلَاءٌ ثُمَّ يُشْرَبُ مِنْهُ و يُتَوَضَّأُ

📚تهذيب ج۱ص۲۳۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد چاهی که موش یا جانور یا سگ یا پرنده در آن می افتد و می میرد فرمود : از چاه بیرون آورده می شود و سپس دلوهایی (که تعداد آن در احاديث دیگر تبیین شده است) از آن کشیده می شود و #سپس از آن نوشیده می شود و وضو گرفته می شود!


3⃣حفص بْنِ الْبَخْتَرِيِّ قال: قِيلَ لِأَبِي عَبْداللَّه في الْعَجِينِ يُعْجَنُ مِنَ الْمَاءِ النَّجِسِ كَيْفَ يُصْنَعُ بِهِ قَالَ يُبَاعُ مِمَّنْ يَسْتَحِلُّ أَكْلَ الْمَيْتَة

📚تهذيب ۱ص۴۱۴

به امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد خمیری که با آب #نجس خمیر شده است گفته شده که با آن چه شود؟ فرمود : به کسی که خوردن ميته را حلال می شمارد (یعنی به غیر مسلمان) فروخته می شود!


4⃣عن أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: يُدْفَنُ وَ لَا يُبَاعُ

📚تهذيب ج۱ص۴۱۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد (خمیر تهیه شده با آب نجس) فرمود : #دفن_می شود و فروخته نمی شود!


5⃣عن الْحَلَبِيِّ قال سَمِعْتُ أَبَا عَبْداللَّه يَقُولُ إِذَا اخْتَلَطَ الذَّكِيُّ وَ الْمَيْتَةُ بَاعَهُ مِمَّنْ يَسْتَحِلُّ الْمَيْتَةَ وَ یأَكَلَ ثَمَنَهُ

📚كافي ج۶ص۲۶۰

حلبی گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی ذبیحه ذبح شرعی شده با ميته مخلوط می شود(و قابل تفکیک نیست) آنها را به کسی که ميته را حلال می شمارد (یعنی غیر مسلمان) می فروشد و بهای آن را می خورد!


6⃣عَن الْحَلَبِيِّ قال: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ دَفَعَ وَلَدَهُ إِلَى ظِئْرٍ يَهُودِيَّةٍ أَوْ نَصْرَانِيَّةٍ أَوْ مَجُوسِيَّةٍ تُرْضِعُهُ فِي بَيْتِهَا أَوْ تُرْضِعُهُ فِي بَيْتِهِ قَالَ تُرْضِعُهُ لَكَ الْيَهُودِيَّةُ و النَّصْرَانِيَّةُ فِي بَيْتِكَ وَ تَمْنَعُهَا مِنْ شُرْبِ الْخَمْرِ وَ مَا لَا يَحِلُّ مِثْلِ لَحْمِ الْخِنْزِيرِ و لَا يَذْهَبْنَ بِوَلَدِكَ إِلَى بُيُوتِهِنَّ

📚تهذيب ج۸ص۱۱۶

حلبی گوید : از امام صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بچه خود را به دایه یهودی یا مسیحی یا مجوسی می دهد تا در خانه اش به او شیر دهد یا در خانه خود او به او شیر دهد سؤال کردم؛ امام فرمودند : زن یهودی و مسیحی در خانه خودت به او شیر دهد و او را از نوشیدن شراب و آنچه مثل گوشت خوک حلال نیست منع می کند و بچه تو را هرگز برندارند به خانه خود ببرند!


7⃣أَبِي الرَّبِيع الشَّامِيِّ قال: سُئِلَ أَبُو عَبْداللَّه عَنِ الْخَمْرِ فَقَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ بَعَثَنِي رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ وَ لِأَمْحَقَ الْمَعَازِفَ وَ الْمَزَامِيرَ و أُمُورَ الْجَاهِلِيَّةِ وَ الْأَوْثَانَ وَ قَالَ أَقْسَمَ رَبِّي أَنْ لَا يَشْرَبُ عَبْدٌ لِي خَمْراً فِي الدُّنْيَا إِلَّا سَقَيْتُهُ مِثْلَ مَا شَرَبُ مِنْهَا مِنَ الْحَمِيمِ يوم القيامه مُعَذَّباً أَوْ مَغْفُوراً لَهُ وَ لَا يَسْقِيهَا عَبْدٌ لِي صَبِيّاً صَغِيراً أَوْ مَمْلُوكاً إِلَّا سَقَيْتُهُ مِثْلَ مَا سَقَاهُ مِنَ الْحَمِيمِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مُعَذَّباً بَعْدُ أَوْ مَغْفُوراً لَهُ

📚كافي ج۶ص۳۹۶

ابوربیع شامي گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد خمر سؤال شد؛ فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : همانا اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مرا رحمتی برای جهانیان فرستاد و برای اینکه معازف و مزامیر و کارهای جاهلیت و بت ها را نابود کنم!
و فرمود : به پروردگار خود سوگند یاد می کنم که هیچیک از بندگانم در دنیا شراب نمی نوشد مگر اینکه به مقدار آن در روز قیامت به او از حمیم می نوشانم، چه عذاب شود و چه برایش آمرزیده شود!
و هیچیک از بندگانم آن را به #کودک کوچکی یا برده ای نمی نوشاند مگر اینکه روز قیامت به مقدار آن از حمیم به او می نوشانم، چه بعد از آن عذاب شود و چه آمرزیده شود!








8⃣عَنْ عَجْلَانَ أَبِي صَالِحٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه الْمَوْلُودُ يُولَدُ فَنَسْقِيهِ الْخَمْرَ فَقَالَ لَا مَنْ سَقَى مَوْلُوداً خمراً أو قال مُسْكِراً سَقَاهُ اللَّهُ مِنَ الْحَمِيمِ وَ إِنْ غُفِرَ لَهُ.

📚 الكافي ج۶ص۳۹۷

عجلان گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : #بچه متولد می شود، پس به او خمر می نوشانیم! امام فرمودند : نه! کسی که به بچه ای خمر یا اینکه فرمود مست کننده ای بنوشاند، اللَّه از حمیم جهنم به او می نوشاند هر چند برایش بخشیده شود!


9⃣عَنْ عَلِيٍّ فِي حَدِيثِ الْأَرْبَعِمِائَةِ قَالَ: مَنْ سَقَى صَبِيّاً مُسْكِراً وَ هُوَ لَا يَعْقِلُ حَبَسَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِي طِينَةِ خَبَالٍ حَتَّى يَأْتِيَ مِمَّا صَنَعَ بِمَخْرَجٍ.

📚 الخصال ص۶۳۵ح۱۰.

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در حدیث چهارصدگانه فرمود : کسی که به #کودکی که عقل ندارد چیز مست کننده ای بنوشاند، اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ او را در طینت خبال حبس می کند تا از کاری که کرده است راه خروجی بیاورد!


0⃣1⃣ عَنْ حَرِيزٍ عَمَّنْ أَخْبَرَهُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا وَلَغَ الْكَلْبُ فِي الْإِنَاءِ فَصُبَّهُ.

📚 التهذيب ج۱ص۲۲۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود :اگر سگ در ظرفی ولوغ نمود(با کنار زبانش از ظرف آب خورد) ، پس آن را #بریز!



1⃣1⃣ عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْفَأْرَةِ وَ الْكَلْبِ إِذَا أَكَلَا مِنَ الْخُبْزِ أَوْ شَمَّاهُ أَ يُؤْكَلُ قَالَ يُطْرَحُ مَا شَمَّاهُ وَ يُؤْكَلُ مَا بَقِيَ.

📚 التهذيب ج۱ص۲۲۹


علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد موش و سگ که از نان بخورند یا آن را ببویند سؤال کردم که آیا خورده می شود؟ فرمود : آن مقداری که بوییده اند #دور_انداخته_می_شود و مابقی خورده می شود!



2⃣1⃣عَنْ زَكَرِيَّا بْنِ آدَمَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنْ قَطْرَةِ خَمْرٍ أَوْ نَبِيذٍ مُسْكِرٍ قَطَرَتْ فِي قِدْرٍ فِيهِ لَحْمٌ كَثِيرٌ وَ مَرَقٌ كَثِيرٌ قَالَ يُهَرَاقُ الْمَرَقُ أَوْ يُطْعِمُهُ أَهْلَ الذِّمَّةِ أَوِ الْكَلْبَ وَ اللَّحْمَ اغْسِلْهُ وَ كُلْهُ.... قُلْتُ فَخَمْرٌ أَوْ نَبِيذٌ قَطَرَ فِي عَجِينٍ أَوْ دَمٌ قَالَ فَقَالَ فَسَدَ قُلْتُ أَبِيعُهُ مِنَ الْيَهُودِ وَ النَّصَارَى وَ أُبَيِّنُ لَهُمْ قَالَ نَعَمْ فَإِنَّهُمْ يَسْتَحِلُّونَ شُرْبَهُ قُلْتُ وَ الْفُقَّاعُ هُوَ بِتِلْكَ الْمَنْزِلَةِ إِذَا قَطَرَ فِي شَيْءٍ مِنْ ذَلِكَ قَالَ فَقَالَ أَكْرَهُ أَنْ آكُلَهُ إِذَا قَطَرَ فِي شَيْ ءٍ مِنْ طَعَامِي.

📚 التهذيب ج۱ص۲۷۹

زکریا گوید : از ابوالحسن صلوات اللَّه علیه در مورد قطره‌ی خمر یا نبيذ مست کننده که در دیگی که گوشت و آب زیادی دارد بچکد سؤال کردم؛ امام فرمودند : آبگوشت #ریخته می شود یا به #أهل_ذمه (یهود و نصاری) یا به #سگ خورانده می شود و گوشت را بشوی و بخور....
گفتم : خمر یا نبيذ یا خون در خمیر می چکد! فرمود : فاسد می شود! گفتم : آیا به #یهودی و #مسیحی بفروشم و به آنها تبیین کنم؟ فرمود : بله! چرا که همانا آنها شرب آن را حلال می شمارند!
گفتم : آیا فقّاع هم اگر در چیزی از غذایم بچکد به همین منزلت است؟ فرمود : وقتی در چیزی از غذای من بچکد خوش ندارم که آن را بخورم!


3⃣1⃣عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ عَلِيّاً سُئِلَ عَنْ قِدْرٍ طُبِخَتْ وَ إِذَا فِي الْقِدْرِ فَأْرَةٌ قَالَ يُهَرَاقُ مَرَقُهَا وَ يُغْسَلُ اللَّحْمُ وَ يُؤْكَلُ.

📚 الاستبصار ج۱ص۲۵

از علي صلوات اللَّه علیه در مورد دیگی که پخته شود و ناگهان موشی در آن دیده شود سؤال شد؛ فرمود : مرق و آب آن ریخته می شود و گوشت شسته می شود و خورده می شود!






4⃣1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: إِذَا وَقَعَتِ الْفَأْرَةُ فِي السَّمْنِ فَمَاتَتْ فَإِنْ كَانَ جَامِداً فَأَلْقِهَا وَ مَا يَلِيهَا وَ كُلْ مَا بَقِيَ وَ إِنْ كَانَ ذَائِباً فَلَا تَأْكُلْهُ وَ اسْتَصْبِحْ بِهِ وَ الزَّيْتُ مِثْلُ ذَلِكَ.

📚 التهذيب ج۹ص۸۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی موش در روغن بیفتد و بمیرد، اگر روغن جامد باشد موش و اطراف موش را دور بینداز و مابقی را بخور و اگر روغن مایع باشد آن را #نخور و برای روغن چراغ استفاده کن و روغن زیتون هم همینطور!



5⃣1⃣ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ عَبْدِ الْخَالِقِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلَهُ سَعِيدٌ الْأَعْرَجُ السَّمَّانُ وَ أَنَا حَاضِرٌ عَنِ الزَّيْتِ وَ السَّمْنِ وَ الْعَسَلِ تَقَعُ فِيهِ الْفَأْرَةُ فَتَمُوتُ كَيْفَ يُصْنَعُ بِهِ قَالَ أَمَّا الزَّيْتُ فَلَا تَبِعْهُ إِلَّا لِمَنْ تُبَيِّنُ لَهُ فَيَبْتَاعُ لِلسِّرَاجِ وَ أَمَّا الْأَكْلُ فَلَا وَ أَمَّا السَّمْنُ فَإِنْ كَانَ ذَائِباً فَهُوَ كَذَلِكَ وَ إِنْ كَانَ جَامِداً وَ الْفَأْرَةُ فِي أَعْلَاهُ فَيُؤْخَذُ مَا تَحْتَهَا وَ مَا حَوْلَهَا ثُمَّ لَا بَأْسَ بِهِ وَ الْعَسَلُ كَذَلِكَ إِنْ كَانَ جَامِداً.

📚 قرب الإسناد ص۶۰

اسماعیل گوید : سعید روغن فروش در حضور من از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد روغن زیتون و روغن حیوانی و عسل که موشی در آن بیفتد و بمیرد سؤال کرد که با آن چه کند؟
فرمود : اما روغن زیتون را را مفروش مگر به کسی که برایش تبیین نمایی تا برای استفاده در چراغ بخرد، اما #خوردن آن، #خیر!
اما روغن حیوانی اگر مایع بود همینطور است و اگر جامد بود و موش در بالای آن بود، روغن زیر و اطراف موش برداشته می شود و دیگر مشکلی ندارد و عسل نیز همینطور!



6⃣1⃣عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ : أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ شَاةٍ مَسْلُوخَةٍ وَ أُخْرَى مَذْبُوحَةٍ عُمِّيَ عَلَى الرَّاعِي أَوْ عَلَى صَاحِبِهَا فَلَا يَدْرِي الذَّكِيَّةَ مِنَ الْمَيْتَةِ قَالَ يَرْمِي بِهَا جَمِيعاً إِلَى الْكِلَابِ

📚 الجعفريات ص ۲۷.

از امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد یک گوسفند سلاخی شده و گوسفندی ذبح شده که بر چوپان یا صاحبش مخفی می شود و ذبح شده را از ميته باز نمی شناسد سؤال شد؛ فرمود : هر دو به نزد #سگها انداخته می شود!


✅ از شواهد روائی بسیار فراوان که برخی از آنها ذکر گردید روشن است که در مورد نوشیدنی های نجس و متنجس و خوردنی های نجس و متنجس و خوردنی های حرام، اجازه نوشیدن و خوردن داده نشده است و از نوشیدن و خوردن آنها نهی شده است و با عبارات صریحی مثل : دور ریخته شود _نزد سگها انداخته شود _آن را بریز _آن را زیر خاک کن و... استفاده خوراکی از آنها به طور #مطلق نهی شده است و در #برخی موارد اجازه فروش یا خوراندن به یهودی و مسیحی که خوردن آن را حلال می دانند رسیده است، اما در #هیچ_روایتی اجازه خوراندن و نوشاندن آن به کودک نابالغ مسلمین یا دیوانه به بهانه مکلف نبودن آنها نرسیده است و هیچ شاهد و موردی برای آن در روایات نیامده است.

✅حال برخی با این پیش زمینه که کودک و دیوانه هنوز مکلف نیستند!، اجازه نوشاندن و خوراندن متنجس را به آنها می دهند در حالیکه این یک تجاوز از نهی مطلق، بدون دلیل روائی و بدون رسیدن استثناء از جانب معصومین است و نوعی اجتهاد محسوب می شود و نمی توان به این دلیل که کودک مکلف نیست، چیزهایی که اجازه خوردن آن داده نشده است به او خورانید.

لذا هیچ دلیل عام و خاص روائی بر جواز خوراندن و نوشاندن نجس و متنجس و حرام به کودکان مسلمین نیست و حتی در مواردی مثل نوشاندن خمر و مسکرات عقوبتهای بسیار شدیدی برای آن قرار داده شده است.

✅ راستی مگر اهل بیت علیهم السلام نمی توانستند در مورد غذا یا نوشیدنی که با خون یا فضله موش نجس شده است بفرمایند که به کودکان نابالغ بدهید تا اسراف نشود؟؟؟! چرا أمر به دور ریختن آن نمودند و در مواردی اجازه فروش به یهودی و مسیحی یا خوراندن به آنها و در مورد روغن أمر به استفاده آن برای چراغ می کردند؟؟؟!

✅ امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند :....

أَمْ أَنْزَلَ اللَّهُ دِیناً نَاقِصاً فَاسْتَعَانَ بِهِمْ عَلَی إِتْمَامِهِ

يعني : آیا اللَّه ، دین ناقصی فرستاد و در تکمیل آن از آنها استمداد کرده است؟

📚نهج البلاغه


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹