Loading...

#سوال_957_ دو عدد چغندر از ماشین نامشخصی کنار خیابان افتاده بود و ما آن را برداشتیم و به خانه آوردیم. آیا خوردن آن حلال است؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ اللُّقَطَةِ قَالَ تُعَرَّفُ سَنَةً قَلِيلًا كَانَ أَوْ كَثِيراً قَالَ وَ مَا كَانَ دُونَ الدِّرْهَمِ فَلَا يُعَرَّفُ.

📚 الكافي ج۵ص۱۳۷

یکی از اصحاب گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد لُقَطَه سؤال کردم؛ فرمود :چه کم باشد و چه زیاد، یکسال معرفی و اعلام می شود و فرمود : آنچه که #کمتر از یک درهم است، معرفی و اعلام نمی شود!



3⃣مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ قَالَ وَ قَالَ الصَّادِقُ أَفْضَلُ مَا يَسْتَعْمِلُهُ الْإِنْسَانُ فِي اللُّقَطَةِ إِذَا وَجَدَهَا أَنْ لَا يَأْخُذَهَا وَ لَا يَتَعَرَّضَ لَهَا فَلَوْ أَنَّ النَّاسَ تَرَكُوا مَا يَجِدُونَهُ لَجَاءَ صَاحِبُهُ فَأَخَذَهُ وَ إِنْ كَانَتِ اللُّقَطَةُ دُونَ دِرْهَمٍ فَهِيَ لَكَ فَلَا تُعَرِّفْهَا.... وَ إِنْ وَجَدْتَ طَعَاماً فِي مَفَازَةٍ فَقَوِّمْهُ عَلَى نَفْسِكَ لِصَاحِبِهِ ثُمَّ كُلْهُ فَإِنْ جَاءَ صَاحِبُهُ فَرُدَّ عَلَيْهِ الْقِيمَةَ

📚 الفقيه ج۳ص۲۹۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : بهترین کاری که انسان در مورد گمشده عمل کند این است که وقتی آن را پیدا کرد آن را برندارد و متعرض آن نشود، چرا که اگر مردم آنچه می یافتند را رها می کردند، صاحب آن می آمد و آن را برمی داشت و اگر گمشده کمتر از یک درهم باشد، پس آن برای توست و آن را معرفی و اعلان نکن!.... و اگر طعامی را (خوردنی را) در بیابانی یافتی، برای صاحبش بر خودت روی آن قیمت گذاری کن و سپس آن را بخور. پس اگر صاحب آن آمد قیمت آن را به او رد کن!


✅ «لُقْطَه» یا «لُقَطَه» به گمشده ای گفته می شود که مالکش آن را گم کرده باشد و مالک و صاحب آن معلوم نباشد و از روی زمین و محلی که افتاده است برداشته می شود که دارای حدود مختلفی می باشد و در روایات شیعه بیان شده است.


✅ طبق روایات فوق، اگر لُقْطَه دارای ارزش کمتر از یک درهم باشد، نیاز به معرفی و اعلام ندارد و برای بردارنده آن می باشد.


✅لازم به ذکر است که با توجه به مطالبی که در سؤال 796 بیان شد، هر درهم معادل حدود 2/952 گرم می باشد که با توجه به قیمت نقره خام در هر زمانی محاسبه می شود و لقطه های کمتر از ارزش یک درهم از لزوم اعلام ساقط و تملک آن توسط بردارنده آن مجاز شده است.

✅ با توجه به اینکه دو عدد چغندر امروزه کمتر از يک درهم ارزش دارد، اگر کنار خیابان افتاده باشد و مالک آن معلوم نباشد و توسط کسی برداشته شود و با این تفاصيل لقطه محسوب شود، نیاز به معرفی آن نیست و آن شخص می تواند از آنها استفاده نماید.

✅ البته از این جهت که چیزی مانند چغندر خوردنی و فاسد شدنی است و بقاء ندارد، اگر بیش از یک درهم هم ارزش داشت، به آخر روایت 1⃣ و به روایت زیر در مورد آن عمل می شود :


3⃣عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه أَنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ سُئِلَ عَنْ سُفْرَةٍ وُجِدَتْ فِي الطَّرِيقِ مَطْرُوحَةً كَثِيرٌ لَحْمُهَا وَ خُبْزُهَا وَ جُبُنُّهَا وَ بَيْضُهَا وَ فِيهَا سِكِّينٌ فَقَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ يُقَوَّمُ مَا فِيهَا ثُمَّ يُؤْكَلُ لِأَنَّهُ يَفْسُدُ وَ لَيْسَ لَهُ بَقَاءٌ فَإِنْ جَاءَ طَالِبُهَا غَرِمُوا لَهُ الثَّمَنَ فَقِيلَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ لَا يُدْرَى سُفْرَةُ مُسْلِمٍ أَوْ سُفْرَةُ مَجُوسِيٍّ فَقَالَ هُمْ فِي سَعَةٍ حَتَّى يَعْلَمُوا.

📚 الكافي ج۶ص۲۹۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : از امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد سفره ای که در راه پیدا می شود و گوشت و نان و پنیر و تخم مرغ زیادی دارد و کاردی هم در آن است سؤال شد؛ امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : آنچه در آن است قیمت گذاری می شود و سپس خورده می شود زیرا آن #خراب_میشود و #بقاء ندارد و اگر طالب آن آمد غرامت بهای آن به او پرداخت می شود!
گفته شد : یا امیرالمؤمنین! معلوم نیست که این سفره مالِ مسلمان است یا مجوسی!
فرمود : آنها در وسعت هستند تا اینکه علم پیدا کنند!



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹