Loading...

#سوال_956_ آیا مردی که ایام شرط شده در ازدواج موقت را به زوجه موقت خود می بخشد، می تواند بلافاصله یا اندکی بعد، از هبه خود برگردد؟


چه راه‌هایی برای اتمام عقد موقت هست؟
آیا زن می تواند از طرف خودش و یکجانبه #عقد_موقت را تمام کند؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ رِئَابٍ قَالَ: كَتَبْتُ إِلَيْهِ أَسْأَلُهُ عَنْ رَجُلٍ تَمَتَّعَ بِامْرَأَةٍ ثُمَّ وَهَبَ لَهَا أَيَّامَهَا قَبْلَ أَنْ يُفْضِيَ إِلَيْهَا أَوْ وَهَبَ لَهَا أَيَّامَهَا بَعْدَ مَا أَفْضَى إِلَيْهَا هَلْ لَهُ أَنْ يَرْجِعَ فِيمَا وَهَبَ لَهَا مِنْ ذَلِكَ فَوَقَّعَ لَا يَرْجِعُ.

📚 الفقيه ج۳ص۴۶۰

علي بن رئاب گوید : به امام صلوات اللَّه علیه نامه نوشتم و در مورد مردی که زنی را به #ازدواج_موقت درمی آورد و سپس قبل از مقاربت ايامش را به او می بخشد یا ایام آن زن را بعد از مقاربت به او می بخشد، سؤال کردم که آیا می تواند در آنچه به آن زن بخشیده است بازگردد؟ امام نوشتند : باز نمی گردد (نمی تواند بازگردد)!



2⃣عن إسماعيل بن الفضل الهاشمي عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه فِي حَدِيثٍ فِي الْمُتْعَةِ
قَالَ فَإِذَا انْقَضَى الْأَجَلُ بَانَتْ مِنْهُ بِغَيْرِ طَلَاقٍ.

📚 الكافي ج۵ص۴۵۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیث #متعه فرمودند : وقتی مدت به پایان رسید، بدون طلاق آن زن از شوهر خود #بائن می شود!



3⃣عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ الرَّجُلُ يَتَزَوَّجُ الْمَرْأَةَ مُتْعَةً فَيَتَزَوَّجُهَا عَلَى شَهْرٍ ثُمَّ إِنَّهَا تَقَعُ فِي قَلْبِهِ فَيُحِبُّ أَنْ يَكُونَ شَرْطُهُ أَكْثَرَ مِنْ شَهْرٍ فَهَلْ يَجُوزُ أَنْ يَزِيدَهَا فِي أَجْرِهَا وَ يَزْدَادَ فِي الْأَيَّامِ قَبْلَ أَنْ تَنْقَضِيَ أَيَّامُهُ الَّتِي شَرَطَ عَلَيْهَا فَقَالَ لَا يَجُوزُ شَرْطَانِ فِي شَرْطٍ قُلْتُ كَيْفَ يَصْنَعُ قَالَ يَتَصَدَّقُ عَلَيْهَا بِمَا بَقِيَ مِنَ الْأَيَّامِ ثُمَّ يَسْتَأْنِفُ شَرْطاً جَدِيداً.

📚 الكافي ج۵ص۴۵۸

ابان گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی زنی را به مدت یکماهه به ازدواج موقت درمی آورد و آن زن در قلب او جایگاه پیدا می کند و دوست دارد که شرط ایام او بیش از یک ماه باشد. آیا جائز است که قبل از اینکه ايامي که شرط کرده است به پایان برسد در اجرت او اضافه کند و ایام او را زیادتر کند؟
امام فرمودند : خير! دو شرط در یک شرط جائز نیست!
گفتم : پس چه کند؟ فرمود : روزهای باقیمانده او را بر او تصدق کند و ببخشد و سپس شرط و عقد جديدی را آغاز نماید!


4⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْمَرْأَةِ يَتَزَوَّجُهَا الرَّجُلُ مُتْعَةً ثُمَّ يُتَوَفَّى عَنْهَا هَلْ عَلَيْهَا الْعِدَّةُ فَقَالَ تَعْتَدُّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً

📚 الفقيه ج۳ص۴۶۴

عبدالرحمن بن حجاج گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که مردی او را به ازدواج موقت درمی آورد و سپس (در بین ایام عقد موقت) #وفات می کند، سؤال کردم که آیا نگه داشتن عده بر عهده آن زن هست؟ فرمود : چهار ماه و ده روز #عده نگه می دارد!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، برای پایان یافتن عقد موقت برای زن سه راه وجود دارد :

1⃣ پایان يافتن مدت و ایام شرط شده در عقد موقت

2⃣ بخشش و تصدق مابقی مدت به زن توسط #مرد

3⃣ وفات شوهر!


✅ همچنین طبق روایت 1⃣، روشن است که اگر مرد، باقیمانده مدت را به زن ببخشد، دیگر نمی تواند از هبه خود رجوع نماید و زن از قید زوجیت این مرد آزاد و خارج شده است.


✅ همچنین لازم به ذکر است که در روایات، راهی برای زن قرار داده نشده است که یکجانبه و بدون رخ دادن حالات سه گانه فوق بخواهد مدت را تمام نماید و لذا باید در گزینش مدت عقد موقت احتیاط و دقت و تدبیر و دور اندیشی لازم را به خرج دهد تا به مشکل دچار نشود.


✅ امروزه برخی از عقدهای موقت که به صورت اعداد رؤیایی 77 و 88 و 99 ساله و امثال آن منعقد می شود، بعد از مدتی دچار مشکلات مختلفی می شوند و راه پس و پیش بر زن بسته می شود و در این هنگام به دنبال راهی برای نجات خود می گردد و آن را نمی یابد!



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹