#سوال_945_ سکته های قرائت نماز در چه مکانهایی است؟
✅پاسخ : «سَکْتَه» در موضوع قرائت به معنای سکوت و مکث و توقف در مواضع خاصی می باشد که روایات آن از جمله موارد زیر می باشد :
1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ بْنِ يَحْيَى عَنِ الْعَمْرَكِيِّ عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَقْرَأُ فِي الْفَرِيضَةِ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ وَ سُورَةٍ أُخْرَى فِي النَّفَسِ الْوَاحِدِ قَالَ إِنْ شَاءَ قَرَأَ فِي نَفَسٍ وَ إِنْ شَاءَ فِي غَيْرِهِ.
📚 التهذيب ج۲ص۲۹۶
علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که در نماز فريضه، حمد و سوره را در یک نفس می خواند سؤال کردم؛ امام فرمودند : اگر خواست در یک نفس (و بدون توقف در بین آن) قرائت کند و اگر خواست در غیر یک نَفَس!
2⃣عَنِ الْحَسَنِ بْنِ مُوسَى الْخَشَّابِ عَنْ غِيَاثِ بْنِ كَلُّوبٍ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ رَجُلَيْنِ مِنْ أَصْحَابِ رَسُولِ اللَّهِ اخْتَلَفَا فِي صَلَاةِ رَسُولِ اللَّهِ فَكَتَبَا إِلَى أُبَيِّ بْنِ كَعْبٍ كَمْ كَانَتْ لِرَسُولِ اللَّهِ مِنْ سَكْتَةٍ قَالَ كَانَتْ لَهُ سَكْتَتَانِ إِذَا فَرَغَ مِنْ أُمِّ الْقُرْآنِ وَ إِذَا فَرَغَ مِنَ السُّورَةِ.
📚 التهذيب ج۲ص۲۹۷
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : دو مرد از اصحاب رسول اللّه صلی اللَّه علیه و آله در مورد نماز رسول اللَّه صلی اللَّه اختلاف کردند، پس به أُبی بن کعب نامه نوشتند : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله چند سَکْتَه (یعنی توقف و مکث و سکوت) داشتند؟ او گفت : دو سَکْتَه : یکی هنگامی که از قرائت حمد فارغ می شد و یکی هنگامی که از قرائت سوره فارغ می شد!
3⃣عَن حماد بن عیسی في وصف صلاة جعفر بن محمد.... فَقَالَ اللَّهُ أَكْبَرُ ثُمَّ قَرَأَ الْحَمْدَ بِتَرْتِيلٍ وَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ثُمَّ صَبَرَ هُنَيْئَةً بِقَدْرِ مَا تَنَفَّسَ وَ هُوَ قَائِمٌ ثُمَّ رفع يديه حيال وجهه و قَالَ اللَّهُ أَكْبَرُ وَ هُوَ قَائِمٌ ثُمَّ رَكَعَ
📚 الفقيه ج1ص300
حماد بن عیسی در وصف نماز امام صادق صلوات اللَّه علیه روایت نمود است که :.... حضرت تکبیرة الإحرام را گفتند و سپس سوره حمد و قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَد را با #ترتیل قرائت نمودند و سپس در همان حال قیام، #اندکی به اندازه ای که نفس کشیدند صبر کردند و سپس در همان حال قيام و ایستاده، دو دست خود را مقابل صورتش بالا آورد و اللَّهُ أَكْبَرُ گفت و سپس به رکوع رفت....
✅ طبق روایات فوق روشن است که هر چند شخص می تواند حمد و سوره نماز خود را یک نفس بخواند و در بین آن توقف و سَکْتَه نداشته باشد، ولی بر حسب روش رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله که امام باقر صلوات اللَّه علیه نقل می نمایند، حضرت هنگام فراغت از حمد و هنگام فراغت از سوره، سَکْتَه و توقف و اندکی خاموشی داشته اند که سزاوار است ما نیز به آن عمل نمائیم و مقدار این توقف و سکوت طبق روایت 3⃣ به اندازه یک نفس کشیدن است.
✅ به روایت زیر نیز توجه فرمایید :
4⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى بِإِسْنَادٍ لَهُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: يُكْرَهُ أَنْ تُقْرَأَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ فِي نَفَسٍ وَاحِدٍ.
📚 الكافي ج۳ص۳۱۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : مکروه است که سوره قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَد در یک نفس قرائت شود!
✅ برای عمل به روایت فوق، در بین قرائت سوره توحید، وقفه و درنگی قرار می دهیم تا یک نفس قرائت نشود.
✅ روایات دیگری نیز در مورد قرائت قرآن با تأنّی و بدون عجله و با ترتیل، در نماز و غیر نماز وارد شده است که در جایگاه خود قابل توجه است.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)