Loading...

#سوال_930_ چرا عمري ها در اذان «حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ» نمی گویند؟



✅پاسخ:


1⃣عن أَبِي جَعْفَرٍ قال: كَانَ الْأَذَانُ بِحَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ وَ بِهِ أُمِرُوا أَيَّامَ أَبِي بَكْرٍ وَ صَدْراً مِنْ أَيَّامِ عُمَرَ ثُمَّ أَمَرَ عُمَرُ بِقَطْعِهِ وَ حَذْفِهِ مِنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ فَقِيلَ لَهُ فِي ذَلِكَ فَقَالَ إِذَا سَمِعَ عَوَامُ النَّاسِ أَنَّ الصَّلَاةَ خَيْرُ الْعَمَلِ تَهَاوَنُوا بِالْجِهَادِ وَ تَخَلَّفُوا عَنْهُ

📚مستدرک الوسائل ج4 ص40

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اذان در زمان رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله با «حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ» بود و در ایام ابوبکر (...) و ابتدای ايام عمر (...) نیز به گفتن آن دستور داده شد، سپس عمر (...) به بریدن و حذف آن از اذان و اقامه دستور داد!
پس در این مورد به او سخن گفته شد و او گفت : در صورتی که عوام مردم بشنوند نماز بهترین عمل است، نسبت به جهاد سستی می کنند و از آن تخلف می ورزند!!!


2⃣عن عِکْرِمَةَ قَالَ: قُلْتُ لِابْنِ عَبَّاسٍ أَخْبِرْنِی لِأَیِّ شَیْ ءٍ حُذِفَ مِنَ الْأَذَانِ حَیَّ عَلَی خَیْرِ الْعَمَلِ قَالَ أَرَادَ عُمَرُ بِذَلِکَ أَنْ لَا یَتَّکِلَ النَّاسُ عَلَی الصَّلَاةِ وَ یَدَعُوا الْجِهَادَ فَلِذَلِکَ حَذَفَهَا مِنَ الْأَذَان

📚علل الشرائع ج ۲ ص ۵۶

عکرمه گوید : به ابن عباس گفتم : به من خبر بده که چرا «حَیَّ عَلَی خَیْرِ الْعَمَلِ» (توسط عمر) از اذان حذف شد؟؟
او گفت : قصد عُمَر این بود که مردم به نماز تکیه نکنند و جهاد را ترک نکنند، برای همین آن را از اذان حذف کرد!


3⃣مُحَمَّد بْنِ مَرْوَان عَنْ أَبِی جَعْفَر قَالَ: أَ تَدْرِی مَا تَفْسِیرُ حَیَّ عَلَی خَیْرِ الْعَمَلِ قَالَ قُلْتُ لَا قَالَ دَعَاکَ إِلَی الْبِرِّ أَ تَدْرِی بِرَّ مَنْ قُلْتُ لَا قَالَ دَعَاکَ إِلَی بِرِّ فَاطِمَةَ وَ وُلْدِهَا علیهم السلام

📚معانی الأخبار ص۴۲


محمد بن مروان گوید : امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : آیا می دانی تفسیر «حَیَّ عَلَی خَیْرِ الْعَمَلِ» چیست؟ گفتم : خیر! فرمود : تو را به احسان و نیکی دعوت می کند!، آیا می دانی احسان و نیکی به چه کسی؟! گفتم : خیر! فرمود : تو را به احسان و نیکی به فاطمه صلوات اللَّه علیها و فرزندان او دعوت می کند و می خواند!


4⃣محمدبن أبي عمير أَنَّهُ سَأَلَ أَباالحسن عَنْ حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ لِمَ تُرِكَتْ مِنَ الْأَذَانِ قَالَ تُرِيدُ الْعِلَّةَ الظَّاهِرَةَ أَو الْبَاطِنَةَ قُلْتُ أُرِيدُهُمَا جَمِيعاً فَقَالَ أَمَّا الْعِلَّةُ الظَّاهِرَةُ فَلِئَلَّا يَدَعَ النَّاسُ الْجِهَاد اتِّكَالًا عَلى الصَّلَاةِ و أَمَّا الْبَاطِنَةُ فَإِنَّ خَيْرَ الْعَمَلِ الْوَلَايَةُ فَأَرَادَ مَنْ أَمَرَ بِتَرْكِ حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ مِنَ الْأَذَانِ أَنْ لَا يَقَعَ حَثٌّ عَلَيْهَا وَ دُعَاءٌ إِلَيْهَا

📚علل الشرائع ص۳۶۸

محمد بن ابی عمیر از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد «حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ» سؤال کرد که چرا از اذان حذف شد؟
امام فرمودند : دلیل و علت ظاهری را می خواهی یا دلیل و علت باطنی را؟! من گفتم : هر دو را می خواهم!
امام فرمودند : اما #علت_ظاهری این بود که مردم با تکیه بر نماز، جهاد را ترک نکنند! و اما #علت_باطنی آن این بود که همانا «خَيْرَ الْعَمَلِ» ( بهترین عمل) #ولایت است، پس آن کسی که به ترک «حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ» از اذان دستور داد، قصد داشت که ترغیب به #ولایت و دعوت به #ولایت واقع نشود!


✅ عامه به تبعیت از عمر (...) در اذان و اقامه خود «حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ» را نمی گویند، در حالیکه طبق روایات شیعه و حتی روایات عامه، در زمان رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از جملات یقینی اذان و اقامه بوده است و غاصب دوم به #بهانه اینکه اگر مردم بشنوند که بهترین عمل نماز است، جهاد را ترک می کنند و در مورد آن سستی می کنند، این جمله شریف را از اذان حذف نمود ولی حقیقت و #باطن کار این بوده است که این ملعون از فرمایشات رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فهمیده بود که «خَيْرِ الْعَمَلِ» یعنی بهترین عمل، ولایت امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه می باشد و اگر قرار باشد که در شبانه روز بارها در اذان و اقامه ترغیب و دعوت به شتاب کردن به ولایت شود برای او مشکل ایجاد می شود و لذا دستور پلید خود را مبنی بر حذف آن از اذان و اقامه صادر کرد و به عنوان بدعتی دیگر، عبارت «الصَّلَاةُ خَيْرٌ مِنَ النَّوْمِ» یعنی «نماز از خواب بهتر است» را به اذان اضافه نمود!

✅ عدم آگاهی بسیاری از محبین اهل بیت علیهم السلام از تفسیر حَيَّ عَلَی خَيْرِ الْعَمَل که ترغیب و دعوت به ولایت و احسان به فاطمه عليهاالسلام و اولاد اوست، مایه تأسف می باشد.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹