سوال ١٢٠-#نوافل_روز_جمعه چند رکعت و چگونه است؟
✅پاسخ : همانطور که می دانید نمازهای نافله روز، شانزده رکعت است که ٨رکعت آن قبل از نماز ظهر و ٨رکعت آن قبل از نماز عصر است. ولی نوافل روز جمعه از نظر تعداد و اوقات خواندن آن با سایر روزها تفاوت دارد.
عَنِ الرِّضَا قَالَ إِنَّمَا زِیدَ فِی صَلَاةِ، السُّنَّةِ یَوْمَ الْجُمُعَةِ أَرْبَعُ رَکَعَاتٍ تَعْظِیماً لِذَلِکَ الْیَوْمِ وَ تَفْرِقَةً بَیْنَهُ وَ بَیْنَ سَائِرِ الْأَیَّامِ
📚وسائل الشیعه ج٧ص٣٢٢
ترجمه :امام رضا علیه السلام در حدیثی فرمودند :همانا در نمازهای سنت روز جمعه چهار رکعت زیاد شده است به خاطر تعظیم و اکرام روز جمعه و تفاوت و جدایی بودن بین روز جمعه و سائر روزها.
اما در مورد نحوه خواندن این بیست رکعت نافله در روز جمعه روایات مختلفی رسیده است که دو مورد از آنها را یادآور می شویم و در پایان دو نکته مهم را ذکر می کنیم إن شاءالله :
عَنْ عُمَرَ بْنِ حَنْظَلَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ صَلَاةُ التَّطَوُّعِ یَوْمَ الْجُمُعَةِ إِنْ شِئْتَ مِنْ أَوَّلِ النَّهَارِ وَ مَا تُرِیدُ أَنْ تُصَلِّیَهُ یَوْمَ الْجُمُعَةِ فَإِنْ شِئْتَ عَجَّلْتَهُ فَصَلَّیْتَهُ مِنْ أَوَّلِ النَّهَارِ أَیَّ النَّهَارِ شِئْتَ قَبْلَ أَنْ تَزُولَ الشَّمْسُ
📚تهذیب ج ٣ص٢۴۵
ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :نماز های نافله روز جمعه را اگر بخواهی اول روز هم می شود خواند و آنچه اراده داری که در روز جمعه بخوانی اگر بخواهی آن را پیش می اندازی و از اول روز هر وقت از روز که بخواهی قبل از زوال خورشید(قبل از ظهر) آنها را می خوانی.
عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ إِنْ قَدَرْتَ أَنْ تُصَلِّیَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ عِشْرِینَ رَکْعَةً فَافْعَلْ سِتّاً بَعْدَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَ سِتّاً قَبْلَ الزَّوَالِ إِذَا تَعَالَتِ الشَّمْسُ وَ افْصِلْ بَیْنَ کُلِّ رَکْعَتَیْنِ مِنْ نَوَافِلِکَ بِالتَّسْلِیمِ وَ رَکْعَتَیْنِ قَبْلَ الزَّوَالِ وَ سِتَّ رَکَعَاتٍ بَعْدَ الْجُمُعَةِ
📚سرائر ج ٣ص۵٨۵
ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود :اگر توانستی روز جمعه بیست رکعت نماز بخوانی، این کار را انجام ده، (به این صورت که) :شش رکعت بعد از طلوع خورشید و شش رکعت پیش از ظهر وقتی که خورشید بالا می آید و بین هر دو رکعت از نمازهای نافله با سلام دادن فاصله بده (نمازهای نافله را دو رکعتی بخوان) و دو رکعت هم قبل از زوال (ظهر) بخوان و شش رکعت هم بعد از نماز (ظهر) جمعه.
✅در مورد دو رکعت از این نوافل که نزدیک زوال خوانده می شود به حدیث زیر دقت شود :
مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ صَلَاةِ الْجُمُعَةِ قَالَ وَقْتُهَا إِذَا زَالَتِ الشَّمْسُ فَصَلِّ الرَّکْعَتَیْنِ قَبْلَ الْفَرِیضَةِ وَ إِنْ أَبْطَأْتَ حَتَّی یَدْخُلَ الْوَقْتُ هُنَیْئَةً فَابْدَأْ بِالْفَرْضِ وَ دَعِ الرَّکْعَتَیْنِ حَتَّی تُصَلِّیَهُمَا بَعْدَ الْفَرِیضَةِ
📚مصباح ج ١ص٣۶۴
ترجمه :محمد بن مسلم گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد نماز(ظهر) جمعه پرسیدم؛ امام فرمودند :وقت آن هنگامی است که زوال خورشید شود پس آن دو رکعت (نافله هنگام زوال) را قبل از نماز فریضه بخوان و اگر درنگ و سستی کردی تا اینکه وقت ظهر داخل شد پس ابتدا نماز فریضه (ظهر) را بخوان و آن دو رکعت را رها کن تا اینکه آن را بعد از نماز ظهر بخوانی.
✅در باب #وقت_نماز_ظهر_جمعه به روایت زیر دقت کنید :
ابن ابی عمیر گوید:از امام صادق علیه السلام در مورد نماز روز جمعه سوال کردم؛ امام فرمودند :جبرئیل وقت نماز ظهر جمعه را تنگ شده آورد، وقتی زوال خورشید شد آن را بخوان، گفتم:می توانم وقتی زوال خورشید شد دو رکعت نماز بخوانم سپس نماز ظهر را بخوانم؟ امام صادق علیه السلام فرمود :اما من وقتی زوال خورشید شد، قبل از خواندن نماز فریضه به هیچ چیز دیگری ابتدا نمی کنم.
📚کافی ج ٣ص ۴٢٠
عَنْ سُفْیَانَ بْنِ السِّمْطِ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ وَقْتِ صَلَاةِ الْعَصْرِ یَوْمَ الْجُمُعَةِ فَقَالَ فِی مِثْلِ وَقْتِ الظُّهْرِ فی غیر یوم الجمعه
📚کافی ج ۳ ص ٣٢٠
ترجمه :سفیان گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد #وقت_نماز_عصر_روز_جمعه سوال کردم؛ فرمودند :در مثل وقت ظهر در سایر روزها است.
✅آنچه در روایات به آن تأکید شده این است که وقتی زوال خورشید شد و وقت ظهر داخل شد اقدام به خواندن نماز ظهر کنیم چرا که وقت نماز ظهر جمعه واحد و تنگ است و نماز عصر را نیز نمی توان زیاد مانند روزهای دیگر تأخیر انداخت.
✅نکات فراوانی در باب نوافل جمعه و وقت نماز ظهر وعصر جمعه و غیر جمعه در روایات آمده است که در صورت درخواست عرضه میشود.
نظرات (0)