Loading...

#سوال_914_ #نوافل_ظهر_و_عصر_در_سفر شکسته است یا به طور کامل ساقط است؟


#سقوط_نافله_ظهر_و_عصر_در_سفر



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الصَّلَاةِ تَطَوُّعاً فِي السَّفَرِ قَالَ لَا تُصَلِّ قَبْلَ الرَّكْعَتَيْنِ وَ لَا بَعْدَهُمَا شَيْئاً نَهَاراً.

📚 التهذيب ج۲ص۱۴

محمد بن مسلم گوید : از یکی از دو امام باقر و امام صادق علیهما السلام در مورد نماز نافله در سفر سؤال کردم؛ فرمود : در روز قبل از دو رکعت (نماز ظهر و عصر) و بعد از آن نماز نخوان!


2⃣عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ وَ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُمَا قَالا الصَّلَاةُ فِي السَّفَرِ رَكْعَتَانِ لَيْسَ قَبْلَهُمَا وَ لَا بَعْدَهُمَا شَيْءٌ.

📚 التهذيب ج۲ص۱۴

امام باقر و امام صادق صلوات اللَّه علیهما فرمودند : نماز در سفر دو رکعت است، قبل از آن و بعد از آن چیزی( از نوافل) نیست!


3⃣عَنْ أَبِي يَحْيَى الْحَنَّاطِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ صَلَاةِ النَّافِلَةِ بِالنَّهَارِ فِي السَّفَرِ فَقَالَ يَا بُنَيَّ لَوْ صَلَحَتِ النَّافِلَةُ فِي السَّفَرِ تَمَّتِ الْفَرِيضَةُ.

📚 التهذيب ج۲ص۱۶

ابویحیی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد #نماز_نافله در روز در سفر سؤال کردم؛ امام فرمودند : ای پسرکم! اگر نافله در سفر صلاح بود، نماز فريضه هم کامل بود!


4⃣عَنْ صَفْوَانَ بْنِ يَحْيَى قَالَ: سَأَلْتُ الرِّضَا عَنِ التَّطَوُّعِ بِالنَّهَارِ وَ أَنَا فِي سَفَرٍ فَقَالَ لَا وَ لَكِنْ تَقْضِي صَلَاةَ اللَّيْلِ بِالنَّهَارِ وَ أَنْتَ فِي سَفَرٍ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ صَلَاةُ النَّهَارِ الَّتِي أُصَلِّيهَا فِي الْحَضَرِ أَقْضِيهَا بِالنَّهَارِ فِي السَّفَرِ قَالَ أَمَّا أَنَا فَلَا أَقْضِيهَا.

📚 التهذيب ج۲ص۱۶

صفوان گوید : از امام رضا صلوات اللَّه علیه در مورد نافله خواندن در روز در حالی که در سفر هستم سؤال کردم؛ امام فرمودند : خير! ولی نماز شب را در روز در حال سفر قضا می کنی!
گفتم : فدایت شوم! آیا نماز نافله روز را که در وطن می خوانم آیا در سفر در روز قضا کنم؟ فرمود : اما من آن را (در سفر در روز) قضا نمی کنم!


5⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: الصَّلَاةُ فِي السَّفَرِ رَكْعَتَانِ لَيْسَ قَبْلَهُمَا وَ لَا بَعْدَهُمَا شَيْ ءٌ إِلَّا الْمَغْرِبَ فَإِنَّ بَعْدَهَا أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ لَا تَدَعْهُنَّ فِي سَفَرٍ وَ لَا حَضَرٍ وَ لَيْسَ عَلَيْكَ قَضَاءُ صَلَاةِ النَّهَارِ وَ صَلِّ صَلَاةَ اللَّيْلِ وَ اقْضِهِ.

📚 الكافي ج۳ص۴۳۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : نماز در سفر دو رکعت است و قبل از آن دو و بعد از آن دو چیزی نیست مگر نماز مغرب که بعد از آن چهار رکعت هست که هرگز در سفر و حضر آن را ترک نکن و قضا کردن نماز (نافله) روز هم بر عهده تو نیست و #نماز_شب را هم بخوان و هم (اگر از تو فوت شد) قضا کن!


6⃣عَنْ رَجَاءِ بْنِ أَبِي الضَّحَّاكِ عَنِ الرِّضَا أَنَّهُ كَانَ فِي السَّفَرِ يُصَلِّي فَرَائِضَهُ رَكْعَتَيْنِ رَكْعَتَيْنِ إِلَّا الْمَغْرِبَ فَإِنَّهُ كَانَ يُصَلِّيهَا ثَلَاثاً وَ لَا يَدَعُ نَافِلَتَهَا وَ لَا يَدَعُ صَلَاةَ اللَّيْلِ وَ الشَّفْعَ وَ الْوَتْرَ وَ رَكْعَتَيِ الْفَجْرِ فِي سَفَرٍ وَ لَا حَضَرٍ وَ كَانَ لَا يُصَلِّي مِنْ نَوَافِلِ النَّهَارِ فِي السَّفَرِ شَيْئاً.

📚عيون أخبارالرضاعليه السلام ج۲ص۱۸۲

رجاء روایت نموده است که امام رضا صلوات اللَّه علیه در سفر نمازهای فریضه خود را دو رکعت دو رکعت می خواند مگر نماز مغرب که آن را سه رکعت می خواند و نافله آن را ترک نمی کرد و نماز شب و نماز شفع و نماز وتر و نافله صبح را هم در سفر و هم حضر ترک نمی کرد و چیزی از نوافل روز (يعنی نوافل نماز ظهر و عصر) را در سفر نمی خواند!


✅ از روایات فوق و غیره روشن است که در حال سفر که نمازهای ظهر و عصر و عشاء شکسته خوانده می‌شود، نوافل ظهر و عصر که مجموعا 16 رکعت می باشد #ساقط است و قضا هم ندارد ولی نافله شب و نماز شفع و وتر و نافله صبح و نافله مغرب و نافله عشاء، در سفر و در وطن بر سر جای خود هست و خوانده می شود و در صورت از دست رفتن قضا هم می شود.

موضوع روایات فوق نافله های یومیه ظهر و عصر است که در سفر ساقط می شود و خواندن نمازهای تطوع دیگر مثل نماز استخاره و نماز جعفر و نمازهای حاجت و امثال آن در سفر در هنگام روز منعی ندارد.

اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹