Loading...

#سوال_909_ مستند روائی #تعزیر در مورد گفتن عباراتی مثل «ای الاغ» و... به برادر مسلمان چیست؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ رَجُلٍ سَبَّ رَجُلًا بِغَيْرِ قَذْفٍ يُعَرِّضُ بِهِ هَلْ يُجْلَدُ قَالَ عَلَيْهِ تَعْزِيرٌ

📚كافي ج۷ص۲۴۰

عبدالرحمن گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که دیگری را بدون اینکه به صورت کنایه قذف نماید (و صریحاً به زنا یا لواط متهم کند) دشنام می دهد سؤال کردم که آیا تازیانه زده می شود؟ فرمود : بر او تعزیر (یعنی ضرب کمتر از حد) می باشد!


2⃣جَرَّاحٍ الْمَدَائِنِيِّ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: إِذَا قَالَ الرَّجُلُ أَنْتَ خَبِيثٌ أَوْ أَنْتَ خِنْزِيرٌ فَلَيْسَ فِيهِ حَدٌّ وَ لَكِنْ فِيهِ مَوْعِظَةٌ وَ بَعْضُ الْعُقُوبَةِ.

📚 الكافي ج۷ص۲۴۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی که شخصی( به دیگری) بگوید : «تو خبيث هستی» یا «تو خوک هستی»، در آن حَد، (یعنی 80 تازیانه) نیست ولی در این موارد موعظه کردن و بخشی از عقوبت هست!


3⃣أَبِي مَخْلَدالسَّرَّاج عن أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: قَضَى أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي رَجُلٍ دَعَا آخَرَ ابْنَ الْمَجْنُونِ فَقَالَ لَهُ الْآخَرُ أَنْتَ ابْنُ الْمَجْنُونِ فَأَمَرَ الْأَوَّلَ أَنْ يَجْلِدَ صَاحِبَهُ عِشْرِينَ جَلْدَةً وَ قَالَ لَهُ اعْلَمْ أَنَّهُ مُسْتَحق مِثْلَهَا عِشْرِينَ فَلَمَّا جَلَدَهُ أَعْطَى الْمَجْلُودَ السَّوْطَ فَجَلَدَهُ [عشرين _فقيه] نَكَالًا يُنَكِّلُ بِهِمَا

📚كافي ج۷ص۲۴۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که دیگری را «پسر ديوانه» خوانده بود و او هم به او گفته بود : « تو خودت پسر دیوانه هستی» حکم کرد و به نفر اولی دستور داد که 20 تازیانه به طرف مقابل خود بزند و به او فرمود : بدان که او هم مثل همین 20 تازیانه را استحقاق دارد! پس وقتی که او را تازیانه زد، امام شلاق را به دست آن شخص تازیانه خورده داد و او را 20 تازیانه زد تا عقوبتی باشد که برای هر دو نفر آنها درس عبرت باشد!


4⃣عن أَبِي حَنِيفَةَ قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنْ رَجُلٍ قَالَ لآِخَرَ يَا فَاسِقُ قَالَ لَا حَدَّ عَلَيْهِ و يُعَزَّرُ

📚كافي ج۷ص۲۴۲

ابوحنیفه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به دیگری بگوید : «ای فاسق» سؤال کردم؛ فرمود : حَد (یعنی 80 تازیانه) بر او نیست و تعزیر می شود (یعنی کمتر از 80 تازیانه به او زده می شود)


4⃣عن أَبِي مَرْيَمَ عَنْ أَبِي جَعْفَر قال: قَضَى أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي الْهِجَاءِ التَّعْزِيرَ

📚كافي ج۷ص۲۴۳

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد هَجْو کردن (یعنی ناسزاگویی و بدگوئی کردن) حکم به تعزیر (یعنی تازیانه زدن به تعداد کمتر از حَد) نمود!


5⃣عن جَعْفَربْن مُحَمَّد عَنْ أَبِيهِ فِي رَجُلٍ قال لِرَجُلٍ يَا شَارِبَ الْخَمْرِ يا آكِلَ الْخِنْزِيرِ قال لَا حَدَّ عَلَيْهِ و لَكِنْ يُضْرَبُ أَسْوَاطاً

📚قرب الإسناد ص۷۱

امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به ديگري بگوید : «ای شرابخوار» یا «ای خورنده (گوشت) خوک» فرمود : حَد (یعنی 80 تازیانه) بر او نیست ولی تازیانه هایی به او زده می شود!



6⃣عن سماعة قال قال: إِنَّ رَجُلًا قَالَ لِرَجُلٍ عَلَی عَهْدِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ إِنِّی احْتَلَمْتُ بِأُمِّکَ فَرَفَعَهُ إِلَی أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ قَالَ إِنَّ هَذَا افْتَرَی عَلَی أُمِّی فَقَالَ لَهُ وَ مَا قَالَ لَکَ قَالَ زَعَمَ أَنَّهُ احْتَلَمَ بِأُمِّی فَقَالَ لَهُ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ فِی الْعَدْلِ إِنْ شِئْتَ أَقَمْتُهُ لَکَ فِی الشَّمْسِ فَاجْلِدْ ظِلَّهُ فَإِنَّ الْحُلُمَ مِثْلُ الظِّلِّ وَ لَکِنْ سَنَضْرِبُهُ حَتَّی لَا یَعُودَ یُؤْذِی الْمُسْلِمِینَ. وَ فِی رِوَایَةٍ أُخْرَی ضَرَبَهُ ضَرْباً وَجِیعاً

📚 الكافي ج7ص263

سماعه گوید : (امام صادق صلوات اللَّه علیه) فرمود : در زمان امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه مردی به مرد دیگر گفت : «من به مادر تو محتلم شدم»!
پس او را به نزد اميرالمؤمنين صلوات اللَّه علیه آورد و گفت : این شخص بر مادر من افتراء بسته است!
حضرت فرمود : مگر چه چیزی به تو گفته است؟!
او گفت : این شخص می پندارد که به مادر من محتلم شده است!
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر بخواهی برای اجرای عدالت او را برای تو در آفتاب بر پا نگه می دارم و تو به سایه او تازیانه بزن زیرا خواب مثل سایه است ولی او را ضربت می زنم تا دیگر به آزار مسلمین بازگشت نکند!
و در روایت دیگر آمده است که حضرت به صورت دردناکی او را ضربت زدند!








7⃣ أَخْبَرَنَا عَبْدُ اللَّهِ أَخْبَرَنَا مُحَمَّدٌ حَدَّثَنِي مُوسَى قَالَ حَدَّثَنَا أَبِي عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ عَنْ عَلِيٍّ فِي رَجُلٍ يَقُولُ لِلرَّجُلِ يَا خِنْزِيرُ أَوْ يَا حِمَارُ قَالَ عَلَيْهِ التَّعْزِيرُ

📚 الجعفريات ص ۱۳۴

علي صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که به دیگری بگوید : «ای خوک»، «ای #الاغ» فرمود : تعزیر (یعنی تازیانه هایی کمتر از حَد کامل که 80 تازیانه است) بر اوست‌!


8⃣ عَنْ عَلِيٍّ قَالَ مَنْ قَالَ لِأَخِيهِ الْمُسْلِمِ يَا فَاجِرُ أَوْ يَا كَافِرُ أَوْ يَا خَبِيثُ أَوْ يَا فَاسِقُ أَوْ يَا مُنَافِقُ أَوْ يَا حِمَارُ فَاضْرِبُوهُ تِسْعَةً وَ ثَلَاثِينَ سَوْطاً

📚 الجعفريات ص ۱۳۴

علی صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که به برادر مسلمان خود بگوید : «ای فاجر» یا «ای کافر» یا «ای خبيث» یا «ای فاسق» یا «ای منافق» یا «ای الاغ»، ٣٩ تازیانه به او بزنید!


9⃣عَنْ عَلِيٍّ فِي الرَّجُلِ يَقُولُ لِلرَّجُلِ يَا آكِلَ لَحْمِ الْخِنْزِيرِ وَ يَا شَارِبَ الْخَمْرِ قَالَ عَلَيْهِ التَّعْزِيرُ دُونَ الْحَدِّ

📚 الجعفريات ص ۱۳۵

علي صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به دیگری بگوید : «ای خورنده گوشت خوک» یا «ای شرابخوار» فرمود : تعزیرِ کمتر از حد بر اوست!


✅ از روایات فوق و غیره روشن‌ است که اگر کسی به برادر مسلمان خود عباراتی مانند : ای الاغ، ای خوک، ای خبيث، ای فاسق، ای فاجر، ای شرابخوار، دیوانه و..... را بگوید، ظلم کرده است و مستوجب تعزيز می شود و حَدِ کامل قذف که هشتاد تازیانه است در مورد او وجود ندارد و البته در مورد هر کدام از آنها لازم است که تعداد تازیانه های تعزیری آن توسط امام معصوم معین گردد و اجرا شود ولی آگاهی از این روایات از این جهت که به بزرگی و اهمیت این گناه پی ببریم بسیار لازم است.

متأسفانه امروزه امثال این اهانت ها و دشنام ها در بین مردم عادی شده است و نمی دانند که شرع برای آن تعزیر و عقوبت و تازیانه معین نموده است و آن را سهل و ساده گرفته اند و حتی متأسفانه شنیده می شود که مادر یا پدر در هنگام غضب به فرزندان خود یا دیگران عباراتی مانند : سگ، توله سگ، خر، الاغ،ديوانه و......... را به زبان جاری می کنند که علاوه بر مذمت های گستردهٔ بدزبانی که در روایات شیعه وارد شده است، مستحق تعزیرات مختلف در هر مورد می شوند که بیان تعداد ضربات تازیانه و اجرای آن به دست امام معصوم علیه السلام است ولی لازم است که مؤمنين و محبین اهل بیت علیهم السلام به این موضوع اهمیت کامل بدهند و زبان خود را از امثال این عبارات حفظ نمایند و نسبت به موارد گذشته استغفار و توبه کنند و اگر موردی در گذشته از آنها سر زده است، به خاطر حق الناس بودن آن، نسبت به عذرخواهی و رضایت طرف مقابل فوراً اقدام نمایند و اگر به او دسترسی ندارند به روایت زیر عمل نمایند :


0⃣1⃣عَنِ النَّوْفَلِيِّ عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ مَنْ ظَلَمَ أَحَداً وَ فَاتَهُ فَلْيَسْتَغْفِرِ اللَّهَ لَهُ فَإِنَّهُ كَفَّارَةٌ لَهُ.

📚 الكافي ج۲ص۳۳۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : کسی که به دیگری #ظلم کند و او را از دست بدهد و به او دسترسی نداشته باشد (تا رضایت او را فراهم کند)، پس باید برای او از اللَّه طلب مغفرت کند (برایش استغفار کند) که همانا این #کفاره ای برای او می باشد!


✅ مواظب باشیم که بار عظیمی از امثال این گناهان را بر دوش خود به قیامت نبریم که بسیار سخت است و به جای این سخنان نابجا و سائر سخنان لغو، مداوم بگوییم :


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹