Loading...

#سوال_905_ آیا به تعداد فرد خوردن میوه‌جات مبنای روائی دارد؟


#آداب_میوه_خوردن


✅به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣أَخْبَرَنَا مُحَمَّدٌ حَدَّثَنِي مُوسَى حَدَّثَنَا أَبِي عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِيٍّ قَالَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ كُلُوا الثِّمَارَ وَتْراً لَا تُضَرُّ وَ اسْتَاكُوا عَرْضاً وَ لَا تَسْتَاكُوا طُولًا

📚 الجعفريات ص ۱۶۱.

علي صلی اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : میوه جات را به صورت فرد و طاق بخورید که ضرر نزنند و به صورت عرضی مسواک بزنید و به صورت طولی مسواک نزنید!


2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ أُتِيَ بِطَبَقٍ فِيهِ رُطَبٌ فَوُضِعَ بَيْنَ يَدَيْهِ وَ كَانَ بَعْضُ الْقَوْمِ يَتَنَاوَلُهُ اثْنَتَيْنِ فَيَأْكُلُهُمَا فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ إِحْدَى إِحْدَى فَإِنَّهُ أَمْرَأُ وَ أَجْدَرُ أَنْ لَا يَكُونَ فِيهِ غَبْنٌ

📚 الجعفريات ص ۱۶۱

علي صلی اللَّه علیه فرمود : یک سینی که در آن #رطب بود براي رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله آورده شد؛ پس‌ جلوی حضرت گذاشته شد و یکی از آن قوم دو تا دو تا برمی داشت و آنها را می خورد!
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمود : یکی یکی!، چرا که گواراتر است و سزاوارتر است که در آن زیان و خدعه زدن نباشد!


3⃣عَنْ مُوسَى بْنِ الْقَاسِمِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْقِرَانِ بَيْنَ التِّينِ وَ التَّمْرِ وَ سَائِرِ الْفَوَاكِهِ قَالَ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ عَنِ الْإِقْرَانِ فَإِنْ كُنْتَ وَحْدَكَ فَكُلْ كَيْفَ أَحْبَبْتَ وَ إِنْ كُنْتَ مَعَ قَوْمٍ مُسْلِمِينَ فَلَا تُقْرِنْ إِلَّا بِإِذْنِهِمْ

📚 بحار ج10 ص269

علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلی اللَّه علیه در مورد قِران بین #انجیر و #خرما و سائر میوه‌ها(یعنی دو تا دو تا با هم خوردن) سؤال کردم؛ فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از إِقران (یعنی دو تا دو تا با هم خوردن) نهی فرمودند، پس اگر تنها بودی هر طور که خواستی بخور و هنگامی که با گروهی از مسلمانان بودی، پس دو تا دو تا نخور مگر با اجازه آنها!


4⃣عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُثَنَّى أَوْ غَيْرِهِ رَفَعَهُ قَالَ: إِذَا وَاكَلْتَ أَحَداً فَأَرَدْتَ أَنْ تَقْرِنَ فَأَعْلِمْهُ ذَلِكَ.

📚 المحاسن ص۴۴۲

محمد بن مثني يا غير او به صورت مرفوع روایت نموده است که (امام صلی اللَّه علیه) فرمود : هنگامي که با کسی هم خوراک شدی و خواستی میوه ها را دو تا دو تا بخوری، پس او را آگاه کن!


5⃣عِيسَى بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِيهِ قال: دَخَلَ أَبُو عُكَّاشَةَ بْنُ مِحْصَنٍ عَلَى أَبِي جَعْفَر فَقُدِّمَ إِلَيْهِ عِنَبٌ فَقَالَ لَهُ حَبَّةً حَبَّةً يَأْكُلُ الشَّيْخُ الْكَبِيرُ وَ الصَّبِيُّ الصَّغِيرُ وَ ثَلَاثَةً وَ أَرْبَعَةً مَنْ يَظُنُّ أَنَّهُ لَا يَشْبَعُ وَ كُلْهُ حَبَّتَيْنِ حَبَّتَيْنِ فَإِنَّهُ يُسْتَحَبُّ.

📚كافي ج۶ص۳۵۱

ابو عکاشه بر امام باقر صلی اللَّه علیه وارد شد پس انگوری پیش روی او گذاشته شد. امام فرمودند : پیرمرد مسن و بچه کوچک یکدانه یکدانه می خورند و کسی که گمان می کند سیر نمی شود سه تا و چهارتا می خورد و تو آن را دوتا دوتا بخور که #مستحب است!


6⃣عَبْداللَّهِ بْنِ سِنَانٍ قال: قَالَ أَبُو عَبْداللَّه إِذَا أَكَلْتُمُ الْعِنَبَ فَكُلُوهُ حَبَّةً حَبَّةً فَإِنَّهُ أَهْنَأُ وَ أَمْرَأُ.

📚محاسن ص۵۴۷

امام صادق علیه السلام فرمود : هنگامي که خواستید #انگور بخورید یکدانه یکدانه بخورید زیرا لذیذتر و گواراتر است!

✅ در روایت 1⃣ توصیه شده است که میوه به تعداد فرد و طاق (مثل یک و سه) خورده شود تا ضرر نزند.

همچنین مشاهده می شود که قران در بین میوه ها یعنی دو تا دو تا خوردن آن با هم در هنگام هم خوراک بودن با دیگران منهی است مگر اینکه به آنها اعلام شود و از آنها اجازه گرفته شود، مثلا اگر #سيني_خرما در میان جمعی بود و افراد مشغول خوردن آن بودند، نباید کسی دوتا دوتا آنها را در دهان بگذارد و بخورد مگر با اجازه آنها، اما در تنهایی شخص آزاد است که هر طور که خواست بخورد.

البته در مورد #انگور در حدیث 6⃣ توصیه به دانه دانه خوردن آن شده است و در حدیث 5⃣، دوتا دوتا خوردن آن مستحب دانسته شده است که حدیث 5⃣ را در حالت تنهایی و حدیث 6⃣ را در حالت هم خوراکی با دیگران عمل می کنیم تا با اصول کلی منطبق باشد مگر در صورت إذن گرفتن از جمع که حدیث 5⃣ را نیز می توانیم در هنگام هم خوراکی با گروهی در جمع عمل کنیم. إن شاءالله


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹