Loading...

#سوال_891_ اگر کسی با زن شوهرداری زنا کند، آیا بعد از طلاق گرفتن می تواند با آن زن ازدواج نماید؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣فِقْهُ الرِّضَا : وَ مَنْ زَنَى بِذَاتِ بَعْلٍ مُحْصَناً كَانَ أَوْ غَيْرَ مُحْصَنٍ ثُمَّ طَلَّقَهَا زَوْجُهَا أَوْ مَاتَ عَنْهَا وَ أَرَادَ الَّذِي زَنَى بِهَا أَنْ يَتَزَوَّجَ بِهَا لَمْ تَحِلَّ لَهُ أَبَداً وَ يُقَالُ لِزَوْجِهَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ خُذْ مِنْ حَسَنَاتِهِ مَا شِئْتَ

📚فقه الرضا (عليه السلام) ص ۳۷.

📚 مستدرک ج14 ص387

ترجمه : در کتاب فقه الرضا که منسوب به امام رضا علیه السلام می باشد آمده است : کسی که با زن شوهرداری #زنا کند، چه متأهل باشد و چه غیر متأهل، سپس شوهرش او را طلاق دهد یا بمیرد و این مردی که با او زنا کرده است بخواهد با او ازدواج نماید، به صورت #ابدی برای او حلال نیست و به شوهر او در روز قیامت گفته می شود : هر مقدار از حسنات این (مرد زناکار) که می خواهی بردار!

2⃣فِقْهُ الرِّضَا : وَ مَنْ تَزَوَّجَ امْرَأَةً لَهَا زَوْجٌ دَخَلَ بِهَا أَوْ لَمْ يَدْخُلْ بِهَا أَوْ زَنَى بِهَا لَمْ تَحِلَّ لَهُ أَبَداً

📚 فقه الرضا (عليه السلام) ص ۳۲.
📚 مستدرک ج14 ص393

ترجمه : در جای دیگری از کتاب فقه الرضا منسوب به امام رضا علیه السلام آمده است : کسی که با زنی که شوهر دارد ازدواج کند، چه به او دخول کند و چه نکند، یا (با زن شوهردار) #زنا کند، به صورت ابدی بر او حلال نیست!


✅ با توجه به دو متن فوق که در کتاب فقه الرضا، منسوب به امام رضا علیه السلام آمده است، اگر کسی با زن شوهرداری زنا کند، اگر شوهرش او را طلاق دهد یا بمیرد، هیچ گاه این مردی که با آن زن در ایام شوهر داشتن زنا کرده است نمی تواند با او ازدواج نماید.

✅ برخی از أهل دقت، طالب شواهد دو عبارت فوق کتاب فقه الرضا از نصوص روائی کتب اربعه و غیره هستند که در پاسخ آنها روایات زیر تذکر داده می شود :


3⃣عَنْ شُعَيْبٍ الْحَدَّادِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه رَجُلٌ مِنْ مَوَالِيكَ يُقْرِئُكَ السَّلَامَ وَ قَدْ أَرَادَ أَنْ يَتَزَوَّجَ امْرَأَةً وَ قَدْ وَافَقَتْهُ وَ أَعْجَبَهُ بَعْضُ شَأْنِهَا وَ قَدْ كَانَ لَهَا زَوْجٌ فَطَلَّقَهَا ثَلَاثَا عَلَى غَيْرِ السُّنَّةِ وَ قَدْ كَرِهَ أَنْ يُقْدِمَ عَلَى تَزْوِيجِهَا حَتَّى يَسْتَأْمِرَكَ فَتَكُونَ أَنْتَ تَأْمُرُهُ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ هُوَ الْفَرْجُ وَ أَمْرُ الْفَرْجِ شَدِيدٌ وَ مِنْهُ يَكُونُ الْوَلَدُ وَ نَحْنُ نَحْتَاطُ فَلَا يَتَزَوَّجْهَا.

📚 التهذيب ج۷ص۴۷۰

شعيب حداد گوید :به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی از دوستان شما به شما سلام می رساند و او قصد دارد با زنی که با او موافقت نموده است و از بعضی از شئون آن زن خوشش آمده است ازدواج کند.
اما اين زن شوهری داشت که به غیر سنت او را سه طلاقه کرد و لذا خوش ندارد که به ازدواج با این زن اقدام کند تا اینکه با شما مشورت نماید و شما باشید که به ایشان أمر بنمائید!
پس امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : آن فرْج است و أمر فَرْج شدید است!
و فرزند هم از همین وجه است!
و ما #احتیاط می کنیم، پس او را به ازدواج درنیاورد!


4⃣عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ زِيَادٍ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ آبَائِهِ أَنَّ النَّبِيَّ قَالَ: لَا تُجَامِعُوا فِي النِّكَاحِ عَلَى الشُّبْهَةِ (وَ قِفُوا عِنْدَ الشُّبْهَةِ) يَقُولُ إِذَا بَلَغَكَ أَنَّكَ قَدْ رَضَعْتَ مِنْ لَبَنِهَا وَ أَنَّهَا لَكَ مَحْرَمٌ وَ مَا أَشْبَهَ ذَلِكَ فَإِنَّ الْوُقُوفَ عِنْدَ الشُّبْهَةِ خَيْرٌ مِنَ الِاقْتِحَامِ فِي الْهَلَكَةِ.

📚 التهذيب ج۷ص۴۷۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده است که رسول اللّه صلی الله علیه و آله فرمود : در نکاح و ازدواج بر #شبهه با هم جمع نشوید (و در هنگام شبهه توقف کنید)، (که منظور این است که) وقتی به تو خبر می رسد که تو از شیر او خورده ای و آن زن (بر حسب رضاع) مَحرم تو است و آنچه #شبیه این مورد است (احتیاط و توقف کنید) زیرا توقف در نزد شبهه، از با شدّت در #هلاکت سرنگون شدن بهتر است!





5⃣عَنِ الْعَلَاءِ بْنِ سَيَابَةَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ امْرَأَةٍ وَكَّلَتْ رَجُلًا بِأَنْ يُزَوِّجَهَا مِنْ رَجُلٍ إِلَى أَنْ قَالَ فَقَالَ إِنَّ النِّكَاحَ أَحْرَى وَ أَحْرَى أَنْ يُحْتَاطَ فِيهِ وَ هُوَ فَرْجٌ وَ مِنْهُ يَكُونُ الْوَلَدُ الْحَدِيثَ.

📚 الفقيه ج۳ص۸۴

علاء بن سیابه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که مردی را وکیل نموده است که او را به ازدواج مردی درآورد سؤال کردم.... تا آنجا که امام فرمودند : همانا #نکاح ( #ازدواج ) سزاوارترین و سزاوارترین چيزي است که در مورد آن #احتیاط شود!!
و آن بحث فرج است و فرزند هم از قبال آن است!!


6⃣أَخْبَرَنَا عَبْدُ اللَّهِ أَخْبَرَنَا مُحَمَّدٌ حَدَّثَنِي مُوسَى قَالَ حَدَّثَنَا أَبِي عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ : لَا تَجْمَعُوا النِّكَاحَ عِنْدَ الشُّبْهَةِ وَ فَرِّقُوا عِنْدَ الشُّبْهَةِ وَ لَا تَجْمَعُوا

📚 الجعفريات ص ۹۹

امام علی صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللّه صلی الله علیه و آله فرمود : در نزد #شبهه، (عقد) #نکاح را نبندید و هنگام شبهه، (بین زن و شوهر) را جدایی اندازید و آن دو را به عنوان زوج کنار هم جمع نکنید!


✅ در روایات فوق توصیه فراوان به احتیاط کردن در مورد أمر نکاح شده است که در صورت شبهه، ازدواج انجام نشود!
و لذا هر چند کسانی طالب نصوص بیشتری از روایات مسند برای حرمت ابدی بودن ازدواج مرد با زنی که در هنگام شوهر دار بودن او با او زنا کرده است هستند و نصوص روشنی بیشتر از آن موجود نیست!
ولی روایات کلی امر به احتیاط در دین و روایات خاصی که برای احتیاط کردن در أمر نکاح رسیده است، ما را رهنمون می کند که مضامین روایت اول و دوم مورد عمل قرار گیرد و از ازدواج با زنی که در زمان شوهردار بودن با او زنا شده است اجتناب شود تا به کليه نصوص خاصی که در این ارتباط رسیده است عمل شده باشد!

و سرعت رسیدن به مزید علم در این موضوع را با دعای زیر محقق سازیم :

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

#احتیاط_شدید_در_أمر_نکاح

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹