Loading...

#سوال_881_ آیا باید بین اذان و اقامه #فاصله داده شود؟



✅پاسخ : روایات زیر با دقت خوانده شود :


1⃣عَنِ الْحَسَنِ بْنِ شِهَابٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا بُدَّ مِنْ قُعُودٍ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ.

📚 التهذيب ج۲ص۶۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : چاره ای از نشستن در بین اذان و اقامه نیست!


2⃣عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ جَعْفَرٍ الْجَعْفَرِيِّ قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ افْرُقْ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ بِجُلُوسٍ أَوْ بِرَكْعَتَيْنِ.

📚 التهذيب ج۲ص۶۴

سليمان بن جعفر گوید : شنیدم (امام صادق صلوات اللَّه علیه) می فرمود : بین اذان و اقامه با نشستن یا با دو رکعت نماز فاصله بده!


3⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی نَصْرٍ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ قَالَ: الْقُعُودُ بَیْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ فِی الصَّلَاةِ کُلِّهَا إِذَا لَمْ یَکُنْ قَبْلَ الْإِقَامَةِ صَلَاةٌ یُصَلِّیهَا.

📚 الكافي ج3ص305

امام ابوالحسن صلوات اللَّه علیه فرمود : نشستن در بین اذان و اقامه در همه نماز در صورتی است که قبل از اقامه، نمازی نباشد که آن را بخوانی!



4⃣عَنْ عَمَّارٍ السَّابَاطِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا قُمْتَ إِلَى صَلَاةٍ فَرِيضَةٍ فَأَذِّنْ وَ أَقِمْ وَ افْصِلْ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ بِقُعُودٍ أَوْ بِكَلَامٍ أَوْ بِتَسْبِيحٍ.

📚 التهذيب ج۲ص۴۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی به نماز فريضه برخاستی ، پس اذان بگو و اقامه بگو و بین اذان و اقامه با #نشستن یا با #کلام یا با #تسبیح فاصله بده!


5⃣عَنْ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَنْسَى أَنْ يَفْصِلَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ بِشَيْ ءٍ حَتَّى أَخَذَ فِي الصَّلَاةِ أَوْ أَقَامَ لِلصَّلَاةِ قَالَ لَيْسَ عَلَيْهِ شَيْ ءٌ وَ لَيْسَ لَهُ أَنْ يَدَعَ ذَلِكَ عَمْداً سُئِلَ مَا الَّذِي يُجْزِي مِنَ التَّسْبِيحِ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ قَالَ يَقُولُ الْحَمْدُ لِلَّهِ.

📚 التهذيب ج۲ص۲۸۰

عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که فراموش می کند با چیزی بین اذان و اقامه فاصله دهد تا اینکه نماز را شروع می کند یا اقامه نماز را می گوید سؤال کردم؛ امام فرمودند : چیزی بر او نیست و برای او نیست که عمداً آن را ترک کند!
از حضرت سؤال شد : چه چیزی از تسبیح بین اذان و اقامه کافی است؟ فرمود : می گوید : الْحَمْدُ لِلَّهِ


6⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُسْكَانَ قَالَ: رَأَيْتُ أَبَا عَبْداللَّهِ أَذَّنَ وَ أَقَامَ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَفْصِلَ بَيْنَهُمَا بِجُلُوسٍ.

📚 التهذيب ج۲ص۲۸۵

عبدالله بن مسکان گوید : دیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه اذان و اقامه گفت بدون اینکه با نشستن بین آنها فاصله دهد!



7⃣ عَنْ إِسْحَاقَ الْجَرِيرِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ: مَنْ جَلَسَ فِيمَا بَيْنَ أَذَانِ الْمَغْرِبِ وَ الْإِقَامَةِ كَانَ كَالْمُتَشَحِّطِ بِدَمِهِ فِي سَبِيلِ اللَّهِ.

📚 التهذيب ج۲ص۶۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که بین اذان و اقامه‌ی نماز مغرب بنشیند مانند کسی می باشد که در سبیل اللَّه به خون خود طپیده است!


8⃣ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي نَصْرٍ الْبَزَنْطِيِّ عَنِ الرِّضَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْقَعْدَةِ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ فَقَالَ الْقَعْدَةُ بَيْنَهُمَا إِذَا لَمْ يَكُنْ بَيْنَهُمَا نَافِلَةٌ

📚 قرب الإسناد ص۱۵۸

بزنطی گوید : از امام رضا صلوات اللَّه در مورد نشستن در بین اذان و اقامه سؤال کردم؛ فرمود : نشستن در بین آن هست در صورتی است که بین آن دو نافله نباشد.


9⃣ عَنْ رُزَيْقٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مِنَ السُّنَّةِ الْجَلْسَةُ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ فِي صَلَاةِ الْغَدَاةِ وَ صَلَاةِ الْمَغْرِبِ وَ صَلَاةِ الْعِشَاءِ لَيْسَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ سُبْحَةٌ وَ مِنَ السُّنَّةِ أَنْ يُتَنَفَّلَ بِرَكْعَتَيْنِ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ فِي صَلَاةِ الظُّهْرِ وَ الْعَصْرِ.

📚 أمالي الطوسيّ ج۲ص۳۰۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : از جمله #سنت ها نشستن در بین اذان و اقامه‌ی نماز صبح و نماز مغرب و نماز عشاء است و بين اذان و اقامه این نمازها نافله نیست و از #سنت این است که بین اذان و اقامه‌ی نماز ظهر و عصر دو رکعت #نافله خوانده شود.


#نشستن_بین_اذان_و_اقامه


( #فضیلت_سجده_بین_اذان_و_اقامه )



0⃣1⃣بَكْرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قال كَانَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ يَقُولُ لِأَصْحَابِهِ مَنْ سَجَدَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ فَقَالَ فِي سُجُودِهِ سَجَدْتُ لَكَ خَاضِعاً خَاشِعاً ذَلِيلًا يَقُولُ اللَّهُ مَلَائِكَتِي وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي لَأَجْعَلَنَّ مَحَبَّتَهُ فِي قُلُوبِ عِبَادِيَ الْمُؤْمِنِينَ وَ هَيْبَتَهُ فِي قُلُوبِ الْمُنَافِقِينَ

📚فلاح السائل ص۱۵۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اميرالمؤمنين صلوات اللَّه علیه به اصحاب خود می فرمود : کسی که بین اذان و اقامه سجده کند و در #سجده خود بگوید :

سَجَدْتُ لَكَ خَاضِعاً خَاشِعاً ذَلِيلًا

اللَّه می فرماید : ای ملائکه من! به عزت و جلالم سوگند، #محبت او را در قلوب بندگان مؤمنم و #هیبت او را در دل منافقین قرار می دهم!


1⃣1⃣ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: رَأَيْتُهُ أَذَّنَ ثُمَّ أَهْوَى لِلسُّجُودِ ثُمَّ سَجَدَ سَجْدَةً بَيْنَ الْأَذَانِ و الْإِقَامَةِ فَلَمَّا رَفَعَ رَأْسَهُ قال: قَالَ يَا أَبَا عُمَيْرٍ مَنْ فَعَلَ مِثْلَ فِعْلِي غَفَرَ اللَّهُ لَهُ ذُنُوبَهُ كُلَّهَا وَ قَالَ مَنْ أَذَّنَ ثُمَّ سَجَدَ فَقَالَ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ رَبِّي سَجَدْتُ لَكَ خَاضِعاً خَاشِعاً غَفَرَ اللَّهُ لَهُ ذُنُوبَهُ

📚فلاح السائل ص۱۵۲

ابا عمير گوید : امام صادق صلوات اللَّه علیه را دیدم که أذان گفت و سپس به سجده رفت و بین اذان و اقامه یک سجده انجام داد. پس وقتی سرش را بلند کرد فرمود : ای ابا عمير! کسی که مانند کار مرا انجام دهد، اللَّه همه گناهان او را می آمرزد.
و فرمود : کسی که اذان بگويد سپس سجده کند و بگوید :

لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ رَبِّي سَجَدْتُ لَكَ خَاضِعاً خَاشِعاً

اللَّه گناهان او را می آمرزد.


2⃣1⃣عن رجاء بن أبي الضحاك في حديث قال: كان الرضا إذا زالت الشمس جدد وضوءه و قام فصلى ست ركعات يقرأ في الركعة الأولى الحمد و قل يا أيها الكافرون و في الثانية الحمد و قل هو الله أحد و يقرأ في الأربع في كل ركعة الحمد و قل هو الله أحد و يسلم في كل ركعتين و يقنت فيهما في الثانية قبل الركوع و بعد القراءة ثم يؤذن و يصلي ركعتين ثم يقيم و يصلي الظهر فإذا سلم سبح الله و حمده و كبره و هلله ما شاء الله ثم سجد سجدة الشكر يقول فيها مائة مرة شكرا لله فإذا رفع رأسه قام فصلى ست ركعات يقرأ في كل ركعة الحمد و قل هو الله أحد و يسلم في كل ركعتين و يقنت في ثانية كل ركعتين قبل الركوع و بعد القراءة ثم يؤذن و يصلي ركعتين و يقنت في الثانية فإذا سلم أقام و صلى العصر فإذا سلم جلس في مصلاه يسبح الله و يحمده و يكبره و يهلله ماشاء الله ثم سجد سجدة الشكر يقول فيها مائة مرة حمدا لله

📚عيون أخبارالرضاعليه السلام ج۲ص۱۸۱

رجاء در حدیثی گوید :وقتی زوال خورشید (یعنی موقع نماز ظهر) می شد، امام رضا علیه السلام وضوی خود را تازه می کرد و بر می خواست و شش رکعت نماز (از #نوافل_ظهر) را می خواند و در رکعت اول آن حمد و سوره کافرون و در رکعت دوم حمد و سوره توحید و در چهار رکعت دیگر نیز سوره توحید را می خواند و سر هر دو رکعت #سلام می داد و در رکعت دوم هر نماز، قبل از رکوع و بعد از قرائت #قنوت به جا می آورد سپس #اذان می گفت و دو رکعت نماز دیگر (از نوافل ظهر) را می خواند و بعد #اقامه می گفت و #نماز_ظهر را می خواند و هنگامی که سلام نماز را می داد، آن مقدار که خدا بخواهد تسبیح و تحمید و تکبیر و تهلیل می گفت و سپس #سجده_شکر می کرد و در آن صد بار می گفت :شُكْراً لِلَّهِ و هنگامي که سرش را بلند می کرد برمی خاست و شش رکعت نماز (از #نوافل_عصر) را می خواند و در هر رکعت حمد و سوره توحید می خواند و سر هر دو رکعت سلام می داد و در رکعت دوم قبل از رکوع و بعد از قرائت #قنوت می گرفت سپس #اذان می گفت و دو رکعت نماز(باقیمانده از #نوافل_عصر) را می خواند و در رکعت دوم آن قنوت می گرفت و وقتی سلام می داد #اقامه می گفت و #نماز_عصر را می خواند و در محل نماز خود می نشست و آن مقدار که خدا بخواهد تسبیح و تحمید الهی می کرد و الله اکبر و لا إله إلا الله مي گفت و سپس #سجده_شکر انجام می داد و صد بار در آن می گفت : حَمْداً لِلَّهِ

✅با توجه به روایات فوق، سنت برای نمازهای مغرب و عشاء و صبح این است که بین اذان و اقامه با یک نشستن یا تسبیح یا سجده فاصله داده شود و برای نماز ظهر و عصر، طبق روایت 2⃣1⃣ و غیره، دو رکعت از نافله های آن بین اذان و اقامه فاصله‌ می شود و ترک عمدی این فاصله نهی شده است و علاوه بر توصیه‌ی مؤکد به آن، ثوابهای بزرگ و دعای مخصوص نیز برایش قرار داده شده است که سزاوار است به آن عمل شود.
البته گفتن یک الْحَمْدُ لِلَّهِ تنها هم کفایت می کند.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹