Loading...

#سؤال_870_ وظیفه کسی که در حال نماز #خون_دماغ شود چیست؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يُصِيبُهُ الرُّعَافُ وَ هُوَ فِي الصَّلَاةِ فَقَالَ إِنْ قَدَرَ عَلَى مَاءٍ عِنْدَهُ يَمِيناً وَ شِمَالًا أَوْ بَيْنَ يَدَيْهِ وَ هُوَ مُسْتَقْبِلُ الْقِبْلَةِ فَلْيَغْسِلْهُ عَنْهُ ثُمَّ لْيُصَلِّ مَا بَقِيَ مِنْ صَلَاتِهِ وَ إِنْ لَمْ يَقْدِرْ عَلَى مَاءٍ حَتَّى يَنْصَرِفَ بِوَجْهِهِ أَوْ يَتَكَلَّمَ فَقَدْ قَطَعَ صَلَاتَهُ.

📚 الكافي ج۳ص۳۶۴

حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که در حال نماز خون دماغ شود سؤال کردم؛ امام فرمودند : اگر در نزد خود به آبی در طرف راست یا چپ یا مقابل خود دسترسی دارد در حالیکه رو به قبله باشد، پس باید آن خون را از خود بشوید و باقیمانده نماز خود را بخواند و اگر به آب دسترسی ندارد مگر اینکه صورتش را از قبله بگرداند یا سخن بگوید، نمازش را قطع کرده است!


2⃣عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ وَهْبٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الرُّعَافِ أَ يَنْقُضُ الْوُضُوءَ قَالَ لَوْ أَنَّ رَجُلًا رَعَفَ فِي صَلَاتِهِ وَ كَانَ عِنْدَهُ مَاءٌ أَوْ مَنْ يُشِيرُ إِلَيْهِ بِمَاءٍ فَتَنَاوَلَهُ فَقَالَ بِرَأْسِهِ فَغَسَلَهُ فَلْيَبْنِ عَلَى صَلَاتِهِ وَ لَا يَقْطَعْهَا.

📚 التهذيب ج۲ص۳۲۷

معاوية بن وهب گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد خون دماغ سؤال کردم که آیا وضو را می شکند؟ فرمود : اگر کسی در حال نماز خون دماغ شود و نزد او آب باشد یا کسی نزد او باشد که به او اشاره کند تا برایش آب بیاورد و آب را به او بدهد و سرش را فرود آورد و خون را بشوید، باید بر نمازش بنا کند و آن را قطع نکند!


3⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ قَالَ: وَ سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ رَعَفَ وَ هُوَ فِي صَلَاتِهِ وَ خَلْفَهُ مَاءٌ هَلْ يَجُوزُ لَهُ أَنْ يَنْكُصَ عَلَى عَقِبَيْهِ حَتَّى يَتَنَاوَلَ الْمَاءَ فَيَغْسِلَ الدَّمَ قَالَ إِذَا لَمْ يَلْتَفِتْ فَلَا بَأْسَ.

📚 قرب الإسناد ص۹۶

علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که در حال نماز خون دماغ می شود در حالیکه پشت سر او آب هست سؤال کردم که آیا جائز است که عقب عقب برود تا اینکه آب را بردارد و خون را بشوید؟ فرمود : اگر صورتش (از قبله) نگردد اشکالی ندارد!


4⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا فِي الرَّجُلِ يَمَسُّ أَنْفَهُ فِي الصَّلَاةِ فَيَرَى دَماً كَيْفَ يَصْنَعُ أَ يَنْصَرِفُ فَقَالَ إِنْ كَانَ يَابِساً فَلْيَرْمِ بِهِ وَ لَا بَأْسَ.

📚 الكافي ج۳ص۳۶۴

محمد بن مسلم از امام باقر يا امام صادق علیهما السلام در مورد کسی که در نماز بینی اش را دست می زند پس خونی می بیند سؤال کرد که چه کند، آیا نماز را قطع کند؟ فرمود : اگر آن خون خشک است آن را دور بیاندازد و اشکالی ندارد!



5⃣عَنْ بُكَيْرِ بْنِ أَعْيَنَ أَنَّ أَبَا جَعْفَرٍ رَأَى رَجُلًا رَعَفَ وَ هُوَ فِي الصَّلَاةِ وَ أَدْخَلَ يَدَهُ فِي أَنْفِهِ فَأَخْرَجَ دَماً فَأَشَارَ إِلَيْهِ بِيَدِهِ افْرُكْهُ بِيَدِكَ وَ صَلِّ

📚 الفقيه ج۱ص۳۶۶

امام باقر صلوات اللَّه علیه دیدند که مردی در نماز خون دماغ شد و دستش را در بینی اش داخل کرد و خونی بیرون آورد!
امام با دستشان اشاره کردند که با دستت آن را بمال تا خشک و پوسته پوسته شود و نماز بخوان!

عَنْ أَبِي حَمْزَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ إِنْ أَدْخَلْتَ يَدَكَ فِي أَنْفِكَ وَ أَنْتَ تُصَلِّي فَوَجَدْتَ دَماً سَائِلًا لَيْسَ بِرُعَافٍ فَفُتَّهُ بِيَدِكَ.

📚 التهذيب ج۲ص۳۲۷

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر در حال نماز دستت را در بینی ات داخل کنی و خون روانی بیابی که به حد رُعاف یعنی خروج خون از بينی نباشد، پس آن را با دستت ریز ریز کن (و دور بریز)!


✅ #رعاف به خونی گفته می شود که از بینی روان و خارج می شود و از روایات فوق و غیره روشن است که اگر کسی در نماز از بینی اش خون جاری شود، در صورتی که بدون سخن گفتن و از قبله رو گرداندن بتواند به آبی در طرف راست یا چپ یا روبرو یا پشت سر دسترسی پیدا کند و آن را بشوید، یا اینکه به کسی اشاره کند تا برایش آب بیاورد آن را بشوید و به نماز خود ادامه دهد و در غیر این صورت نماز او قطع می شود.

همچنين طبق روایات فوق، خون خشک که در حال نماز با نوک انگشت از بینی بیرون آورده شود، به دور انداخته شود و خون اندکی که از بینی روان نشده است و با سر انگشت از بینی خارج شود نیز با انگشت مالیده شود تا خشک و ریز ریز شود و دور انداخته شود و مشکلی ندارد.

#خون_دماغ_شدن_در_نماز

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹