Loading...

#سوال_861_ وظیفه کسی که به خاطر در حبس و بند بودن و امثال آن در جميع وقت نماز بر آب و آنچه تیمم بر آن صحيح است قادر نیست چیست؟


حکم #فاقد_الطهورین


✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَر قَالَ: إِذَا دَخَلَ الْوَقْتُ وَجَبَ الطَّهُورُ وَ الصَّلَاةُ وَ لَا صَلَاةَ إِلَّا بِطَهُورٍ

📚 التهذيب ج۲ص۱۴۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامي که وقت داخل شد، طهارت (وضو يا غسل يا تیمم) واجب می شود و هیچ نمازی (صحيح) نیست مگر با طهارت!


2⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ أَنَّهُ قَالَ:لَا تُعَادُ الصَّلَاةُ إِلَّا مِنْ خَمْسَةٍ الطَّهُورِ وَ الْوَقْتِ وَ الْقِبْلَةِ وَ الرُّكُوعِ وَ السُّجُودِ.

📚 الفقيه ج۱ص۳۳۹

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : نماز اعاده نمی شود مگر از پنج چیز : طهارت(غسل يا وضو يا تیمم) و وقت و قبله و رکوع و سجود!


3⃣امام صادق علیه السلام در مورد دو مُحْرِم که با هم صیدی انجام دادند و می دانستند که صید برای محرم کفاره دارد ولی نمی دانستند آیا هر دو باید با هم یک کفاره دهند یا هر کدام جداگانه باید کفاره بدهند، فرمودند:

إِذَا أُصِبْتُمْ بِمِثْلِ هَذَا فَلَمْ تَدْرُوا فَعَلَیْکُمْ بِالِاحْتِیَاطِ حَتَّی تَسْأَلُوا عَنْهُ فَتَعْلَمُوا

📚کافی ج ۴ص٣٩١

يعني : وقتی به امور مانند این گرفتار شدید و نمی دانستید که چه کنید، پس برشما باد به #احتیاط کردن تا اینکه در مورد آن سوال کنید و علم پیدا کنید.


4⃣عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام النَّاسُ مَأْمُورُونَ وَ مَنْهِیُّونَ وَ مَنْ کَانَ لَهُ عُذْرٌ عَذَرَهُ اللَّهُ

📚محاسن ج1ص245

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود : مردم أمر شده و نهی شده هستند و هر کس عذری داشته باشد، الله #عذر او را می پذیرد.

5⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ الْحَجُّ عَلَى الْغَنِيِّ وَ الْفَقِيرِ فَقَالَ الْحَجُّ عَلَى النَّاسِ جَمِيعاً كِبَارِهِمْ وَ صِغَارِهِمْ فَمَنْ كَانَ لَهُ عُذْرٌ عَذَرَهُ اللَّهُ

📚کافی ج4ص265

ترجمه : عبدالرحمن بن حجاج گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم : آیا حج بر عهده غنی‌ و فقیر است؟ فرمود: #حج بر عهده همه مردم چه بزرگشان و چه کوچکشان هست، پس کسی که #عذر داشته باشد، الله #عذر او را می پذیرد.

✅ طبق روایات فوق و غیره، کسی که به خاطر حبس و بند و غیره، در تمام وقت نماز نه بر آب و وضو دسترسی و توانایی دارد و نه بر زمین و تیمم، از جهت ترک وضو و تیمم #معذور می باشد.

اما آیا چنین کسی موظف است بدون وضو یا تیمم نماز بخواند؟

و آیا موظف است بعد از دسترسی به آب یا زمین نمازش را اعاده یا قضا کند یا خیر؟
يا وظیفه دیگری دارد؟

✅ این مسئله نص خاصی در روایات ندارد و اصول لزوم اعاده نماز اشاره به اعاده و اصول سقوط تکلیف با وجود عذر اشاره به ادای نماز بدون وضو و اصول موارد إعاده نماز از طهارت اشاره به لزوم اعاده نماز و اصول لزوم طهارت برای نماز اشاره به عدم صحت نماز بدون وضو و تیمم دارد!
ضمن اینکه رأی و اجتهاد هیچ جایگاهی در فقه شیعه ندارد و دسترسی به مولایمان امام زمان صلوات اللَّه علیه نیز نداریم و اصول مختلف روائی نیز وظایف مختلف را افاده می کند، لذا این تحیر را با اصل روائی #احتیاط درمان می کنیم.

بر اساس اصل #احتیاط، شخص فاقد الطهورین و امثال آنها، چون امکان وضو و غسل و تیمم برای آنها وجود ندارد، نماز را در وقت آن بدون وضو یا غسل يا تیمم ادا می کنند و بعد از امکان وضو یا تیمم مجدداً نماز را اعاده می کنند تا هیچ تکلیفی بر دوش آنها باقی نماند و مبرئ الذمه شوند.

امثال این سؤالات باعث رغبت بیشتر به گفتن عبارت زیر می شود، البته با #اشک_ریزان :


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹