Loading...

#سوال_859_ شخصی جنب که آب نزد او هست ولی در صورت انجام غسل وقت نماز تمام می شود موظف به غسل است یا تیمم؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: إِذَا لَمْ يَجِدِ الْمُسَافِرُ الْمَاءَ فَلْيَطْلُبْ مَا دَامَ فِي الْوَقْتِ فَإِذَا خَافَ أَنْ يَفُوتَهُ الْوَقْتُ فَلْيَتَيَمَّمْ وَ لْيُصَلِّ فِي آخِرِ الْوَقْتِ

📚 الكافي ج۳ص۶۳

امام باقر يا امام صادق علیهما السلام فرمودند : در صورتی که مسافر آب نیابد، تا زمانیکه در وقت است به دنبال آب بگردد، پس در صورتی که ترسید که #وقت از او فوت شود، باید تیمم کند و در آخر وقت نماز بخواند!


2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ حُمْرَانَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قُلْتُ لَهُ رَجُلٌ تَيَمَّمَ ثُمَّ دَخَلَ فِي الصَّلَاةِ وَ قَدْ كَانَ طَلَبَ الْمَاءَ فَلَمْ يَقْدِرْ عَلَيْهِ ثُمَّ يُؤْتَى بِالْمَاءِ حِينَ يَدْخُلُ فِي الصَّلَاةِ قَالَ يَمْضِي فِي الصَّلَاةِ وَ اعْلَمْ أَنَّهُ لَيْسَ يَنْبَغِي لِأَحَدٍ أَنْ يَتَيَمَّمَ إِلَّا فِي آخِرِ الْوَقْتِ.

📚 التهذيب ج۱ص۲۰۳

محمد بن حمران گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی تیمم می کند و وارد نماز می شود در حالیکه آب را جستجو کرده ولی به آن دست نیافته است، سپس هنگامی که وارد نماز می شود برایش آب آورده می شود!
امام فرمود : به نماز ادامه دهد و بدان که برای هیچ کس سزاوار نیست که #تیمم کند مگر در #آخر_وقت!


3⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ إِذَا لَمْ تَجِدْ مَاءً وَ أَرَدْتَ التَّيَمُّمَ فَأَخِّرِ التَّيَمُّمَ إِلَى آخِرِ الْوَقْتِ فَإِنْ فَاتَكَ الْمَاءُ لَمْ تَفُتْكَ الْأَرْضُ.

📚 الكافي ج۳ص۶۳

محمد بن مسلم گوید :شنیدم (امام صادق صلوات اللَّه علیه) فرمود : وقتی که آب نیافتی و خواستی تیمم کنی، پس تیمم را به #آخر_وقت تأخیر بیانداز زیرا اگر آب از دست تو برود، زمین را از دست نمی دهی!


4⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنْ رَجُلٍ أَجْنَبَ فَلَمْ يَجِدْ مَاءً يَتَيَمَّمُ وَ يُصَلِّي قَالَ لَا حَتَّى آخِرِ الْوَقْتِ إِنَّهُ إِنْ فَاتَهُ الْمَاءُ لَمْ تَفُتْهُ الْأَرْضُ.

📚 قرب الإسناد ص۷۹

عبدالله بن بکیر گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که جنب می شود و آب نمی یابد، آیا تیمم کند و نماز بخواند؟ فرمود : خیر! تا آخر وقت، چرا که اگر آب از او فوت شود، زمین از دست او نمی رود!


5⃣ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: إِنَّ التَّيَمُّمَ أَحَدُ الطَّهُورَيْنِ.

📚 کافی ج3ص63

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا تیمم یکی از دو طهارت است!


✅ کسی که با وجود دسترسی به آب، وقت او تنگ است، بین طهارت با آب و قضا شدن نماز و تیمم کردن و ادای نماز متحیر می شود.
در این مورد به طور خاص روایتی نرسیده است و برخی با توجه به اشاره به روا شدن تیمم در هنگام خوف از دست رفتن وقت در روایات فوق و غیره و به این دلیل که ما مأمور به ادای نماز در وقت آن هستیم و جواز تیمم به خاطر انجام شدن نماز در وقت آن می باشد، بیان نموده اند که چنین کسی باید تیمم کند و نماز خود را در وقت بخواند تا قضا نشود.
اما از آنجا که خاص این مطلب نصی نرسیده است و اهل بیت علیهم السلام در روایات فراوانی ما را دستور به #احتیاط در جایگاه آن داده اند، برای منظور نمودن اصل احتیاط در این موضوع، ابتدا تیمم نموده و نماز را با تیمم در وقت می خوانیم تا وقت نماز فوت نشود و سپس به این علت که حالت روشن و یقینیِ روا شدن تیمم در هنگام نبودن آب می باشد و چنین حالتی به صراحت از جایگاه های تیمم شمرده نشده است، غسل می کنیم و نماز را إعاده (قضاء) می کنیم تا به هر دو حالت ممکن وظیفه خود عمل کرده باشیم و برای رسیدن به بیان کامل در مورد این سؤال، همواره و با تضرع می گوئیم :


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹