#سؤال_842_ آیا خوردن از میوه درختانی که از دیوار باغ بیرون زده است، بدون اجازه صاحب باغ جائز است؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣أَبِی الرَّبِیعِ الشَّامِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا بَأْسَ بِالرَّجُلِ يَمُرُّ عَلَى الثَّمَرَةِ وَ يَأْكُلُ مِنْهَا وَ لَا يُفْسِدُ وَ لَا یَحْمِلُ قَدْ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ أَنْ تُبْنَى الْحِيطَانُ بِالْمَدِينَةِ لِمَكَانِ الْمَارَّةِ قَالَ وَ كَانَ إِذَا بَلَغَ نَخْلُهُ أَمَرَ بِالْحِيطَانِ فَخُرِقَتْ لِمَكَانِ الْمَارَّةِ
📚كافي ج۳ص۵۶۹
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای کسی که بر (درختان) میوه #عبور می کند اشکالی ندارد که از آن بخورد و فاسد و خراب نکند و چیزی از آن را حمل نکند و محققا که رسول الله صلی الله علیه و آله به خاطر عبور کنندگان از بنا کردن باغهای دیوار دار در مدینه نهی کرد.
گوید : و امام وقتی خرما ها می رسید دستور می داد که دیوار باغها به خاطر عبور کنندگان سوراخ شود!
2⃣عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَال: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَمُرُّ بِالنَّخْلِ وَ السُّنْبُلِ وَ الثَّمَرِ فَيَجُوزُ لَهُ أَنْ يَأْكُلَ مِنْهَا مِنْ غَيْرِ إِذْنِ صَاحِبِهَا مِنْ ضَرُورَةٍ أَوْ غَيْرِ ضَرُورَةٍ قَالَ لَا بَأْسَ
📚تهذيب ج۷ص۹۳
یکی از اصحاب گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به درخت خرما و خوشه گیاه و میوه #عبور می کند سؤال کردم که آیا برای او جائز است که بدون اجازه صاحبش در ضرورت و در غیر ضرورت از آن بخورد؟ فرمود : اشکالی ندارد!
3⃣يُونُسَ عَنْ بَعْضِ رِجَالِهِ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَمُرُّ بِالْبُسْتَانِ وَ قَدْ حِيطَ عَلَيْهِ أَوْ لَمْ يُحَطْ عَلَيْهِ هَلْ يَجُوزُ لَهُ أَنْ يَأْكُلَ مِنْ ثَمَرِهِ وَ لَيْسَ يَحْمِلُهُ عَلَى الْأَكْلِ مِنْ ثَمَرِهِ إِلَّا الشَّهْوَةُ وَ لَهُ مَا يُغْنِيهِ عَنِ الْأَكْلِ مِنْ ثَمَرِهِ وَ هَلْ لَهُ أَنْ يَأْكُلَ مِنْ جُوعٍ قَالَ لَا بَأْسَ أَنْ يَأْكُلَ وَ لَا يَحْمِلْهُ وَ لَا يُفْسِدْهُ
📚تهذيب ج۶ص۳۸۳
يونس از یکی از رجال خود روایت نموده است که گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به یک باغ #عبور می کند که دیوار کشی شده است یا دیواری دور آن کشیده نشده است و چیزی جز اشتها او را به خوردن میوه آن وانمي دارد و همراه او چیزی هست که او را از خوردن میوه آن بی نیاز نماید سؤال کردم و آیا برای او هست که از گرسنگی از آن بخورد؟
امام فرمودند : اشکالی ندارد که بخورد ولی آن را همراه خود حمل نکند و آن را فاسد و خراب نکند!
4⃣مُحَمَّدِ بْنِ مَرْوَانَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه أَمُرُّ بِالثَّمَرَةِ فَآكُلُ مِنْهَا قَالَ كُلْ وَ لَا تَحْمِلْ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ إِنَّ التُّجَّارَ اشْتَرَوْهَا وَ نَقَدُوا أَمْوَالَهُمْ قَالَ اشْتَرَوْا مَا لَيْسَ لَهُم
📚تهذيب ج۷ص۸۹
محمد بن مروان گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من به میوه درخت عبور می کنم، آیا از آن بخورم؟ فرمود : بخور ولی با خود حمل نکن!
گفتم : فدایت شوم، همانا تاجران آن را خریده اند و اموال خود را نقداً پرداخت کرده اند!
فرمود : چیزی که مال آنها نیست خریده اند!
5⃣عن محمد بن جعفر الأسدي فيما ورد عليه من محمد بن عثمان العمروي في جواب مسائله عن صاحب الزمان إلى أن قال: و أما ما سألت عنه من أمر الثمار من أموالنا يمر به المار فيتناول منه و يأكله هل يحل له ذلك فإنه يحل له أكله و يحرم عليه حمله
📚كمال الدين ص۵۲۱ ح۴۹
امام زمان صلوات الله علیه در جواب سوالات محمد بن جعفر اسدی به دست محمد بن عثمان عمروی نوشتند : اما آنچه از أمر میوه های از اموال ما سؤال کردی که عبور کننده ای به آن عبور می کند و از آن برمی گیرد و می خورد، آیا برای او حلال است یا خیر، پس همانا خوردن آن برای او حلال است و حمل و بردن آن برای او حرام می باشد!
✅ طبق روایات فوق و امثال آن، خوردن میوه از درختان میوه، تنها برای عبور کننده ای که اتفاقاً در مسیر خود به درخت میوه یا باغ میوه برخورد کرده است بدون اذن صاحب آن اجازه داده شده است و کاملا روشن است که حمل و بردن میوه برای او حرام می باشد و نیز حق خراب و فاسد کردن آن، مانند شکستن شاخه ها، آسیب به سایر میوه ها و.... را ندارد.
کاملا روشن است که این حق صرفاً برای عبور کنندهی اتفاقی می باشد و کسی که به قصد تناول میوه از درختان دیگران به سوی درختان و باغات میوه می رود، جز با اذن صاحب آن حق تناول از میوه ها را ندارد.
✅ ورود بدون اذن به باغی که درب و دیوار کشی کامل دارد و راه ورود عادی توسط صاحبش برایش باز نگذاشته شده است، منطبق با روایات فوق نیست و محتاج به إذن صاحب باغ می باشد.
نظرات (0)