Loading...

#سؤال_814_ آيا براى ترتب آثار كُرّ بودن آب، علم به كُرّ بودن آن لازم است يا اين كه بناء بر كُرّ بودن آب كافى است؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي نَصْرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنِ الرَّجُلِ يُدْخِلُ يَدَهُ فِي الْإِنَاءِ وَ هِيَ قَذِرَةٌ قَالَ يُكْفِئُ الْإِنَاءَ.

📚 التهذيب ج۱ص۳۹

احمد بن محمد گوید : از ابوالحسن صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که دستش را در حالی که #نجس است در ظرف (آب) داخل می کند سؤال کردم؛ امام فرمودند : ظرف آب را وارونه و خالی می کند!



2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الدَّجَاجَةِ وَ الْحَمَامَةِ وَ أَشْبَاهِهِمَا تَطَأُ الْعَذِرَةَ ثُمَّ تَدْخُلُ فِي الْمَاءِ يُتَوَضَّأُ مِنْهُ لِلصَّلَاةِ قَالَ لَا إِلَّا أَنْ يَكُونَ الْمَاءُ كَثِيراً قَدْرَ كُرٍّ مِنْ مَاءٍ.

📚 التهذيب ج۱ص۴۱۹

علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد مرغ و کبوتر و مانند آن دو که بر روی #نجاست پا می گذارند و سپس داخل آب می شوند سؤال کردم که آیا از آن آب برای نماز وضو گرفته می شود؟ فرمود : #خیر! #مگر اینکه آب، زیاد و به اندازه یک کُرّ از آب باشد!



3⃣عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُ إِذَا كَانَ الْمَاءُ قَدْرَ كُرٍّ لَمْ يُنَجِّسْهُ شَيْ ءٌ.

📚 الكافي ج۳ص۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : #در_صورتی که آب به اندازه کُرّ باشد، چیزی آن را نجس نمی کند!


4⃣ فِي حَدِيثِ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: وَ لَا یَنْقُضُ الْيَقِينَ أَبَداً بِالشَّكِّ وَ إِنَّمَا تَنْقُضُهُ بِيَقِينٍ آخَرَ.

📚 التهذيب ج1ص8

امام باقر صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : هیچ گاه #یقین با #شک نقض و شکسته نمی شود، و همانا آن را، (یعنی یقین اول و سابق را) با یقین دیگری نقض می کنی و می شکنی!



5⃣ عَنْ حَمَّادٍ عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ في حديث قال.. فَلَيْسَ يَنْبَغِي لَكَ أَنْ تَنْقُضَ الْيَقِينَ بِالشَّكِّ أَبَداً

علل الشرائع ص۳۶۱ الباب ۸۰ح۱

امام باقر صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : هیچگاه برای تو سزاوار نیست که یقین را با شک نقض کنی و بشکنی!


✅ از روایات فوق و غیره روشن است که ملاقات نجاست با آبی که از مقدار کُرّ کمتر است موجب نجاست آن می شود و نمی توان از آن وضو و غسل گرفت و تنها در صورتی که به حد کُرّ برسد، اگر نجاست با آن برخورد کند و رنگ و بوی آن را تغییر ندهد نجس نمی شود و روشن است که تا زمانی که علم به کُرّ بودن آب حاصل نشود، بر همان حکم قليل بودن خود باقی است.
اما اگر یقین کردیم که آب به حد کُرّ می باشد، طبق روایت 4⃣ و 5⃣ تا زمانی که یقین به ناقص شدن آن از مقدار کُرّ پیدا نکنیم، بر یقین خود مبنی بر کُرّ بودن آن می مانیم و با شک، یقین خود را نقض نمی کنیم و نمی شکنیم.

همچنین برای توشه گرفتن از چهره‌ی نورانیِ تأویلِ «ماءِ مَعِین» در سوره مُلک آیه 30، فراوان و مداوم و با تضرع می‌گوییم :


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


#طهارت
#آب_کر
#آب_قلیل

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹