Loading...

#سؤال_807_ مقداری گندم يا برنج يا سائر چیزها به شخصی #صدقه داده ام و او قصد فروش آنها را دارد ، آیا می توانم خودم آنها را از او خریداری کنم؟



✅پاسخ : به روایات به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه إِذَا تَصَدَّقَ الرَّجُلُ بِصَدَقَةٍ لَمْ يَحِلَّ لَهُ أَنْ يَشْتَرِيَهَا وَ لَا يَسْتَوْهِبَهَا وَ لَا يَسْتَرِدَّهَا إِلَّا فِي مِيرَاثٍ.

📚 التهذيب ج۹ص۱۵۰

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که شخص صدقه ای می دهد، برای او #حلال_نیست که آن را بخرد و درخواست بخشش آن را بنماید و درخواست بازگشت و استرداد آن را نماید، مگر اینکه به صورت میراث به او برگردد!


2⃣عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا تَصَدَّقْتَ بِصَدَقَةٍ لَمْ تَرْجِعْ إِلَيْكَ وَ لَمْ تَشْتَرِهَا إِلَّا أَنْ تُورَثَ.

📚 الكافي ج۷ص۳۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی صدقه ای دادی، آن را به خودت برنگردان و آن را #خریداری نکن مگر اینکه به #ارث برده شود!


3⃣عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ رَجُلٍ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ عَلَى حَمِيمٍ أَ يَصْلُحُ لَهُ أَنْ يَرْجِعَ فِيهَا قَالَ لَا وَ لَكِنْ إِنِ احْتَاجَ فَلْيَأْخُذْ مِنْ حَمِيمِهِ مِنْ غَيْرِ مَا تَصَدَّقَ بِهِ عَلَيْهِ.

📚 الكافي ج۷ص۳۲

سماعه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به خویشاوند خود صدقه ای می دهد سؤال کردم که آیا صلاح است که در آن بازگردد؟ فرمود : خیر، ولی اگر محتاج شد از خویشاوند خود از غير آنچه به او صدقه داده است بگیرد!


4⃣ عَنْ طَلْحَةَ بْنِ زَيْدٍ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: مَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ ثُمَّ رُدَّتْ عَلَيْهِ فَلَا يَأْكُلْهَا لِأَنَّهُ لَا شَرِيكَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِي شَيْ ءٍ مِمَّا جُعِلَ لَهُ إِنَّمَا هُوَ بِمَنْزِلَةِ الْعَتَاقَةِ لَا يَصْلُحُ رَدُّهَا بَعْدَ مَا يُعْتِقُ.

📚 التهذيب ج۹ص۱۵۲

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که صدقه ای بدهد، سپس به او بازگردانده شود پس آن را نخورد زیرا در چیزی که برای اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ قرار داده شده است شریکی نیست، همانا آن به منزله برده آزاد کردن است که بعد از آزاد شدن بازگرداندن آن صلاح نیست!


✅ مشاهده می شود که در روایات فوق، تملک مجدد صدقه حتی در قالب بیع یا طلب هبه نهی شده است و تنها به صورت میراث اجازه ملکیت دوباره آن رسیده است و البته روشن است که این نهی در مورد صدقه ای است که خود ما به آن شخص داده ایم و خرید چیزهایی که دیگران به آن شخص صدقه داده اند نهیی ندارد.
پس اگر چیزی به شخصی صدقه دادیم، به امتثال أمر مولایمان، خودمان از خرید آن از او اجتناب می کنیم و می تواند آن را به دیگران بفروشد.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹