#سؤال_802_ آیا فروش جنس قبل از تحویل گرفتن آن جائز است؟
#فروش_کالای_خریده_شده_قبل_از_تحویل_گرفتن
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣منصور بن حازم عن أبي عبدالله قال: إِذَا اشْتَرَيْتَ مَتَاعاً فِيهِ كَيْلٌ أَوْ وَزْنٌ فَلَا تَبِعْهُ حَتَّى تَقْبِضَهُ إِلَّا أَنْ تُوَلِّيَهُ فَإِذَا لَمْ يَكُنْ فِيهِ كَيْلٌ و لَا وَزْنٌ فَبِعْهُ
📚فقيه ج۳ص۲۰۶
امام صادق صلوات اللَّهِ علیه فرمود : هنگامی که کالایی خریدی که در آن پیمانه و وزن هست، پس آن را نفروش تا اینکه آن را تحویل بگیری، مگر اینکه آن را به قیمت خريد بدهی، پس در صورتی که در آن پیمانه و وزن نباشد، پس آن را بفروش!
2⃣أبي حمزة عن أَبي جَعْفَر قال: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ اشْتَرَى مَتَاعاً لَيْسَ فِيهِ كَيْلٌ وَ لَا وَزْنٌ أَ يَبِيعُهُ قَبْلَ أَنْ يَقْبِضَهُ قَالَ لَا بَأْسَ
📚كافي ج۵ص۲۰۰
ابوحمزه گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که کالایی را می خرد که پیمانه و وزن در آن نیست، آیا قبل از اینکه آن را تحویل بگیرد آن را بفروشد؟ فرمود : اشکالی ندارد!
3⃣سأل علي بن جعفر أخاه موسى بن جعفر عن الرجل يشتري الطعام أ يصلح بيعه قبل أن يقبضه قال إذا ربح لم يصلح حتى يقبض و إن كان يوليه فلا بأس و سأله عن الرجل يشتري الطعام أ يحل له أن يولي منه قبل أن يقبضه قال إذا لم يربح عليه شيء فلا بأس فإن ربح فلا يصلح حتى يقبضه
📚تهذيب ج۷ص۳۶
علي بن جعفر از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که طعامی را می خرد سؤال کرد که آیا فروش آن قبل از اینکه آن را تحویل بگیرد صلاح است؟
امام فرمودند : در صورتی که سود ببرد صلاح نیست تا اینکه آن را تحویل بگیرد و اگر آن را به #قیمت_خرید بدهد اشکالی ندارد.
و از او در مورد شخصی که طعامی را می خرد سؤال کرد که آیا آن را به قیمت خرید بدهد قبل از اینکه آن را تحویل بگیرد؟ فرمود : در صورتی که ربح و سودی بر آن قرار ندهد اشکالی ندارد و اگر ربح بر آن قرار دهد، بیع نیست (فروش باطل است) تا اینکه آن را قبض نماید و تحویل بگیرد!
4⃣عن أَبي بصير قال سَأَلْتُ أَبا عَبْداللَّه عَنْ رَجُلٍ اشْتَرَى طَعَاماً ثُمَّ بَاعَهُ قَبْلَ أَنْ يَكِيلَهُ قَالَ لَا يُعْجِبُنِي أَنْ يَبِيعَ كَيْلًا أَوْ وَزْناً قَبْلَ أَنْ يَكِيلَهُ أَوْ يَزِنَهُ إِلَّا أَنْ يُوَلِّيَهُ كَمَا اشْتَرَاهُ فَلَا بَأْسَ أَنْ يُوَلِّيَهُ كَمَا اشْتَرَاهُ إِذَا لَمْ يَرْبَحْ فِيهِ أَوْ يَضَعُ وَ مَا كَانَ مِنْ شَيْ ءٍ عِنْدَهُ لَيْسَ بِكَيْلٍ وَ لَا وَزْنٍ فَلَا بَأْسَ أَنْ يَبِيعَهُ قَبْلَ أَنْ يَقْبِضَهُ
📚تهذيب ج۷ص۳۷
ابوبصیر گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که طعامی را می خرد و قبل از اینکه آن را پیمانه کند می فروشد سؤال کردم؛ امام فرمود : خوشم نمی آید که چیز پیمانه ای یا وزنی را قبل از اینکه آن را پیمانه کند یا توزین نماید بفروشد، مگر اینکه همانطور که آن را خریده است به قیمت خرید بفروشد که اشکالی ندارد که همانطور که خریده است به قیمت خرید بفروشد در صورتی که سودی بر آن قرار ندهد یا زیان هم بر نبیند و آنچه که در نزد او هست که پیمانه و وزنی نیست اشکال ندارد که قبل از تحویل گرفتن آن را بفروشد!
5⃣الحلبي عن أَبِي عبداللَّه أَنَّهُ قال: في الرَّجُلِ يَبْتَاعُ الطَّعَامَ ثُمَّ يَبِيعُهُ قَبْلَ أَنْ يُكَالَ قال لَا يَصْلُحُ لَهُ ذَلِك
📚 الكافي ج۵ص۱۷۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که طعامی را می خرد و قبل از اینکه پیمانه شود می فروشد فرمود : این کار برای او صلاح و درست نیست!
6⃣عن الحلبي قال: سألت أبا عبدالله عن قوم اشتروا بزا فاشتركوا فيه جميعا و لم يقسموه أ يصلح لأحد منهم بيع بزه قبل أن يقبضه قال لا بأس به و قال إن هذا ليس بمنزلة الطعام إن الطعام يكال
📚تهذيب ج۷ص۵۵
حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد گروهی که لباسهایی را می خرند و همگی در آن شراکت می کنند و آن را تقسیم نمی کنند سؤال کردم که آیا برای يکی از آنها صلاح است که البسه خود را قبل از تحویل گرفتن بفروشد؟ فرمود : اشکالی ندارد و فرمود : این مانند طعام نیست، همانا طعام پیمانه می شود!
✅ از روایات فوق و غیره روشن است که اگر کسی کالایی را که بر حسب وزن یا پیمانه فروخته می شود خریده باشد ولی هنوز آن را تحویل نگرفته است ، نمی تواند آن را با احتساب ربح و سود به فروش برساند ولی با قیمت خرید می تواند قبل از تحویل گرفتن آن را بفروشد.
اما اگر آن کالا و جنس مثل لباس، پارچه، ماشین و غیره، وزنی یا پیمانه ای نباشد، می تواند قبل از تحویل گرفتن جنس، آن را با احتساب ربح و سود به فروش برساند.
✅ ظاهر دو حدیث در 📚الفقيه ج۳ص۲۱۱ و 📚الكافي ج۵ص۱۷۹، جواز فروش طعام قبل از قبض را می رساند که به خاطر معارضات متعدد و خلاف احتیاط بودن ذکر نگردید.
نظرات (0)