Loading...

سوال ٩٩-می خواستم بدونم آیا گفتن اشهد أَنَّ امیرالمومنین علیاً ولی اللَّه در تشهد نماز های واجب جایز است؟


#شهادت_ثالثه

✅پاسخ : به روایات زیر دقت کنید :


1⃣مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَی عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحَجَّالِ عَنْ ثَعْلَبَةَ بْنِ مَیْمُونٍ عَنْ یَحْیَی بْنِ طَلْحَةَ عَنْ سَوْرَةَ بْنِ کُلَیْبٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ عَنْ أَدْنَی مَا یُجْزِئُ مِنَ التَّشَهُّدِ قَالَ الشَّهَادَتَانِ

📚کافی ج ۳ ص ٣٣٧

ترجمه :سورة بن کلیب گوید از امام باقر علیه السلام در مورد کمترین مقدار از تشهد سوال کردم؛امام فرمودند : دو شهادت!

بیان :طبق روایات زیادی این دو شهادت که کمترین حد از تشهد است این است :


أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ و رسوله


2⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِیسَی عَنْ حَرِیزٍ عَنْ أَبِی بَصِیرٍ وَ زُرَارَةَ جَمِیعاً قَالَا فِی حَدِیثٍ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ إِنَّ الصَّلَاةَ عَلَی النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله مِنْ تَمَامِ الصَّلَاةِ (إِذَا تَرَکَهَا مُتَعَمِّداً) فَلَا صَلَاةَ لَهُ إِذَا تَرَکَ الصَّلَاةَ عَلَی النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله

📚وسائل ٣٠ جلدی ج ۶ص۴٠۷

ترجمه : امام صادق علیه السلام فرمود :همانا صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله از تمام کننده های نماز است اگر عمدا آن را ترک کند نمازی برای او نیست وقتی که صلوات بر پیامبر صلی الله علیه و آله را ترک کند.


✅بیان: طبق دو روایت فوق و احادیث دیگر این موضوع، شهادتین و صلوات از موارد لازم تشهد نمازها می باشد ولی اذکار و ادعیه دیگری نیز در روایات دیگر آمده است که هر کس بخواهد می تواند تشهد های طولانی تر را بخواند. در عین حال، در روایت زیر، رخصت گفتن اذکار نیکوی دیگر را صادر می کند که از جمله گفتن :أشهد أن علیا امیرالمؤمنین ولی الله در تشهد را نیز مجاز می کند :

3⃣ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ سَعِیدٍ عَنْ صَفْوَانَ عَنْ مَنْصُورٍ عَنْ بَکْرِ بْنِ حَبِیبٍ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ أَیَّ شَیْءٍ أَقُولُ فِی التَّشَهُّدِ وَ الْقُنُوتِ قَالَ قُلْ بِأَحْسَنِ مَا عَلِمْتَ فَإِنَّهُ لَوْ کَانَ مُوَقَّتاً لَهَلَکَ النَّاسُ

📚کافی ج ٣ ص ٣٣٧

ترجمه : بکر بن حبیب گوید : به امام باقر صلوات الله علیه گفتم :در تشهد و قنوت چه بگویم؟ فرمود :بهترین چیزی که می دانی در تشهد و قنوت بگو چرا که اگر در تشهد و قنوت چیز مشخص و محدود بود، مردم هلاک می شدند!


✅ بیان : بعد از انجام واجبات تشهد که در دو حدیث اول ذکر شد، چون اهل بیت علیهم السلام اذکار نیکوی دیگر را نیز رخصت داده اند می توان أشهد أن علیا امیرالمؤمنین ولی الله را که در برخی روایات به گفتن آن بعد از شهادتین تأکید کرده اند را نیز در تشهد نماز بگوئیم.

مؤیدات کلی دیگری برای رخصت این کار در روایات موجود است که یک نمونه آن را ذکر می کنیم :

قَالَ الصَّادِقُ کُلُّ مَا نَاجَیْتَ بِهِ رَبَّکَ فِی الصَّلَاةِ فَلَیْسَ بِکَلَامٍ

📚من لا یحضره الفقيه ج١ص٣١٧

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :هر چه که با پروردگارت در نماز با آن مناجات کنی «کلام» (یعنی سخن ضرر زننده به نماز) نمی باشد!



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹